Filiala USR Iași, de unde a candidat pentru șefia partidului Cosette Chichirău, a semnalat posibile suspiciuni în votul electronic pentru alegerile interne, respectiv 516 e-mailuri care ar fi îndoielnice.

Potrivit unui raport intern al USR, obținut de Mediafax, filiala USR Iași a semnalat că mai multe adrese de email au aceeaşi parolă.

„Demersul Comisiei Electorale de a investiga situația descrisă de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedură), cel mai important fiind imposibilitatea verificării faptului că adresele de email generate de către filiala Iași pentru câțiva membri ai săi sunt, într-adevăr, în controlul exclusiv al respectivilor membri și, pe cale de consecință, că votul este exercitat de către respectivii membri, reprezentând opțiunea lor liber și secret exprimată”, conform concluziilor raportului obținut de Mediafax.

„- Există aspecte care au rămas neexplicate, în care declarațiile și explicațiile primite din partea colegilor din filiala Iași implicați în organizarea procesului electoral sunt parțial neconfirmate de către:
– declarațiile primite din partea membrilor SG
– informațiile furnizate de către votanții sondați parte din inițiativa Comisiei Electorale

Problemele identificate de către Comisie și descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opțiunii libere și secrete a votului membrilor, precum și să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral.

Prin acțiunile Comisiei Electorale și ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri și aplicarea unui proces electoral corect și imparțial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iași înțelegând propunerile Comisiei Electorale și colaborând în aplicarea lor și a procedurii de desfășurare a procesului electoral

– Comisia Electorală nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța, în urma datelor adunate și descrise în prezentul raport, asupra existenței din partea celor implicați în procesul electoral din filiala Iași a malvolenței sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi și rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigația să discearnă între aceste aspecte”, mai arată raportul intern al USR.

Sursa citată amintește și de solicitarea de a prelungi votul, în contextul acestor suspiciuni.

„Având în vedere numărul mare de persoane pentru care s-a cerut modificarea mail-ului și a faptului că primele investigații arătau suspiciuni că regulamentul nu este respectat, Comisia a analizat posibilitatea prelungirii scrutinului. Propunerea de a prelungi votul cu 48 de ore a luat în considerare nevoia de a adresa întârzierile în implementarea procedurii de vot cu urna mobilă identificate în mai multe filiale, problemele ridicate de situația de la Iași și în același timp de a da ulterior posibilitatea membrilor fără mail, să voteze. Comisia a considerat că această clarificare plus respectarea pașilor regulamentari pentru urna mobilă nu este fezabilă a se realiza în timpul rămas până la sfârșitul scrutinului”, arată sursa menționată.

Comisia Electorală a formulat în raportul intern al USR câteva recomandări, printre care și cea privind un audit la nivelul formațiunii cu privire la adeziunile membrilor și a procesului electronic în organizațiile județene.
„1. Comisia Electorală recomandă BN desemnarea unei Comisii și continuarea investigațiilor privind cauzele care au dus la apariția problemelor semnalate în prezentul raport, precum și a lucrurilor rămase neexplicate.
2. Un audit la nivelul întregului partid asupra adeziunilor și membrilor și asupra procesului de completare în hubspot de către filiale județene. De-a lungul perioadei de vot au fost semnalate situații de filiale întregi neadăugate în hubspot.
3. Un audit post-vot al procesului electoral, care să ia în considerare cel puțin următoarele aspecte:
a. Auditarea modificărilor din Hubspot și din registrul electoral întreprinse de către filialele județene în ultimele 30 de zile.
b. Auditarea voturilor exercitate cu urna electronică mobilă, atât din perspectiva securității cât și din cea a modului de implementare
c. Evaluarea riscurilor de securitate și recomandări privind posibilitățile de optimizare a întregului proces”, conchide raportul USR, obținut de MEDIADAX.

Dan Barna a fost ales președintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.

Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timișoara pe 14 septembrie. În cadrul Congresului de la Timișoara vor fi aleși și noii membri ai Biroului Național al USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here