România sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Georgiei, a declarat, joi, la Tbilisi, presedintele Traian Basescu, la finalul convorbirilor avute cu omologul sau georgian Mihail Saakasvili.

"Sustinem fara rezerve integritatea teritoriala a Georgiei. Prioritatea majora este aplicarea Acordului de încetare a focului semnat de presedintele în exercitiu al Uniunii Europene si de Federatia Rusa si de Georgia, pe de alta parte. Aplicarea acestui acord este garantia ca, în continuare, se poate negocia", a afirmat Traian Basescu.

În context, presedintele României a facut un apel la sefii de stat din regiune pentru a avea "o atitudine ponderata si înteleapta". "Avem convingerea ca este în interesul tuturor statelor din regiune ca zona sa fie securizata si conflictul ruso-georgian sa fie un episod care sa se închida cât mai repede", a spus Traian Basescu. În opinia sa, Georgia "trebuie sa gaseasca formule sa înceapa negocieri directe cu Federatia Rusa". "Negocierile cu privire la integritatea teritoriala a Georgiei sunt esentiale si ele trebuie facute si cu partile de care acest lucru depinde direct. Suntem parte a rezolutiilor UE din 13 august si NATO din 19 august care sustin integritatea teritoriala a Georgiei", a spus Traian Basescu. Cu prilejul vizitei în Georgia, presedintele Traian Basescu a discutat cu omologul sau Mihail Saakasvili "realitatile din Caucaz".

"Împreuna am facut o analiza a evolutiilor viitoare. Din punct de vedere al României, al UE si al NATO, integritatea teritoriala a Georgiei este esentiala si ea trebuie mentinuta. Niciun eveniment nu justifica multiplicarea a ceea ce s-a întâmplat în Kosovo. România crede ca cei care au recunoscut Kosovo vor face tot ce trebuie astfel încât ce s-a întâmplat în Serbia sa nu se repete. România ramâne la credinta ca integritatea frontierelor garanteaza pacea", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a început miercuri un turneu diplomatic de doua zile, primele deplasari fiind în Ucraina si Republica Moldova. Joi, dupa vizita în Azerbaidjan, si Georgia, seful statului va merge în Turcia. Agenda convorbirilor cuprinde chestiuni care tin de specificul relatiilor bilaterale ale României cu fiecare din statele vizitate, o tema de interes special constituind-o dezvoltarea cooperarii în regiunea Marii Negre, prin cresterea implicarii unor actori multilaterali relevanti, precum Uniunea Europeana, NATO si OSCE.

MAP pentru Georgia si Ucraina

Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat, la Tbilisi, dupa o întâlnire cu omologul sau georgian, Mihail Saakashvili, ca România va sustine la reuniunea Consiliului de ministri al NATO din decembrie necesitatea ca Georgia si Ucraina sa primeasca MAP (Membership Action Plan). Presedintele Traian Basescu a afirmat, raspunzând unei întrebari, ca, nici dupa evenimentele din Osetia, România nu îsi schimba punctul de vedere în ceea ce priveste sustinerea Ucrainei si Georgiei pentru primirea MAP în luna decembrie. El a afirmat ca, la reuniunea ministrilor de externe ai Consiliului Nord-Atlantic din decembrie, ministrul român de Externe are mandat sa sustina acordarea MAP pentru Ucraina si Georgia. Întâlnirea dintre Basescu si Saakashvili face parte dintr-un turneu pe care presedintele României l-a început miercuri si care cuprinde vizite de lucru în tarile din regiunea Marii Negre, în încercarea de a identifica un punct de vedere comun al României, Republicii Moldova, Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei si Turciei în ceea ce priveste solutiile pentru securitatea zonei. (A.R.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here