Munca la instituțiile publice, pentru unii, este o adevărată binecuvântare, în special atunci când, din pușculița statului, primești bani pentru chirie, dar și sporuri pentru stresul la care sunt supuși unii angajați.
La nivel național, peste 5 milioane de români lucrează, dintre care 1,2 milioane la instituții și autorități publice. Cum am specificat și în primul material cu privire la banii de la stat pentru plata chiriilor, potrivit modificărilor aduse la Legea 288/2018, s-a instituit dreptul utilizării compensației lunare de chirie pentru achitarea ratei/fracțiunii de rată aferentă unui credit ipotecar/imobiliar de către polițiști.
Mai exact, polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut de lege, dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.
Astfel, în urma solicitării pe care am făcut-o la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, în baza legii nr. 544/2001, am aflat că la nivelul inspectoratului, la data de 23 noiembrie erau 1271 de angajați, dintre care 287 dintre ei au beneficiat de decontări în ceea ce privește chiria.
„De asemenea, în aceeași perioadă de referință a fost achitată suma de 5.831.010 lei net, reprezentând salariile angajaților”, se mai arată în răspunsul primit din partea reprezentanților IPJ Cluj.
După cum bine știm, izvorul dreptului referitor la compensația de chirie își are natura în cuprinsul prevederilor art. 31 alin. (1) şi alin. (11) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Polițiștii au dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie, calculată în raport cu salariul de bază corespunzător lunii pentru care se cuvine acest drept, în cuantum de:
a) 50% din salariul de bază, dacă locuiesc în municipii, staţiuni turistice ori balneare sau în localităţi cu situaţii deosebite;
b) 40% din salariul de bază, dacă locuiesc în alte localităţi decât cele prevăzute la lit. a).
Mai mult, poliţiştii numiţi în prima funcţie sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul, care ulterior îşi stabilesc domiciliul în noua localitate, au dreptul la compensaţie lunară pentru chirie. În situaţia în care atât soţul, cât şi soţia sunt poliţişti, având dreptul la compensaţie lunară pentru chirie potrivit prezentei hotărâri, şi locuiesc împreună, se acordă o singură compensaţie lunară pentru chirie celui/celei cu salariul de bază mai mare.
Bani pentru chirie din pungulița statului
Următorii pe lista noastră se află Direcția Națională Anticorupție (DNA), serviciul teritorial Cluj, incluzând și biroul teritorial Baia Mare. În acest moment lucrează 26 de angajați, mai exact 7 procurori, iar restul sunt ofițeri de poliție judiciară, grefieri, specialiști și conducători auto. Din totalul angajaților mai sus menționați, doar 5 primesc compensații lunare pentru chirie.
Angajații Serviciului teritorial Cluj, inclusiv biroul teritorial Baia Mare, au beneficiat pentru luna octombrie 2022 de plata unor venituri nete în valoare de 273.077 lei.
La Compania de Apă Someș SA, numărul de angajați este de 1988, iar în cazul de față, personalul companiei nu primește decontări pentru plata chiriilor. Pentru salariile brute ale angajaților, lunar, Compania de Apă Someș SA plătește suma de 10.130.919 lei.
Din ce am prezentat și în materialul anterior, cei mai mulți angajați care primesc compensație lunară pentru chirie sunt cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” din Cluj. Mai exact, din totalul de 774 de angajați, 119 de cadre medicale beneficiază de bani pentru plata chiriei lunare.
Reamintim că și la Tribunalul Cluj, la nivelul instituției și a instanțelor judecătorești din aria sa de competență, a fost înregistrat un număr total de 100 de cereri de decontare a contravalorii chiriei.
Judecătorii şi procurorii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu. Locuinţele de serviciu aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Justiţiei şi unităţilor subordonate, precum şi cele aflate în proprietatea sau în administrarea Ministerului Public nu pot fi cumpărate de judecători, procurori sau orice alţi salariaţi ai acestor instituţii.
Cu toate acestea, începând din 2023, Guvernul vrea să mențină compensațiile lunare pentru chirie oferite militarilor și polițiștilor la nivelul lunii decembrie 2022. În aceeași categorie intră și indemnizația de hrană, rentele viagere și indemnizațiile de merit care vor fi înghețate la nivelul de anul acesta. Chiar dacă, din 1 inaurie intră în vigoare o serie de majorări ale veniturilor multor categorii de bugetari, Guvernul a decis să strângă cureaua și să intervină asupra beneficiilor de care unii angajați de la stat se bucură.
Reamintim că la nivel național, cei mai mulți angajați la stat sunt la Ministerul Educației, aproape 300.000, și Ministerul Afacerilor Interne, peste 121.000.
Mulți români optează pentru sectorul de stat deoarece vine la pachet cu un salariu modest și, în cele mai multe cazuri, indemnizații și sporuri, foarte strategic ascunse de ochii publicului. Cu sprijinul acestor „binecuvântări”, salariu mediu net la stat poate fi cu până la 1500 de lei mai mare decât în mediul privat.
Pe lângă compensația privind plata chiriei există mai multe sporuri care aduc un ban în plus angajaților de la stat. Printre cele mai absurde sporuri amintim de: spor pentru complexitatea muncii, spor pentru munca cu fonduri europene, spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și indemnizații lunare în valută pentru soțul/soția neîncadrat/neîncadrată, pe timpul cât acesta/aceasta se află în întreținere permanentă în străinătate.
Citește și: Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania, vândut Ungariei