Peste 1,2 milioane de români lucrează în instituții și autorități publice, în condițiile în care, în privat sunt aproape 4 milioane de angajați, totalul de oameni cu un loc de muncă este un pic peste 5 milioane. Poate mulți nu știu, dar o parte dintre cei care lucrează pentru stat beneficiază de bani în plus pentru a-și plăti chiria, iar mai nou, își pot plăti și creditul ipotecar pentru locuință. 

 Gazeta de Cluj a reușit să intre în posesia mai multor informații cu privire la numărul de angajați din mai multe instituții din Cluj-Napoca, banii care se cheltuie lunar pentru salarii și câți dintre aceștia primesc decontare pentru chirie, potrivit legii în vigoare. 

Prima instituție despre care vom vorbi este Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. În urma solicitării pe care am făcut-o, la momentul actual ISU Cluj are un total de 774 de angajați, dintre care 767 sunt cadre militare și 7 personal civil contractual. Dintre angajați, 119 de cadre militare primesc compensație lunară pentru chirie. 

De asemenea, pentru luna octombrie 2022, ISU Cluj a plătit 7 salarii și 767 solde militare în cuantum de 3.102.717 lei. 

Reamintim că toate cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naționale au dreptul la o compensație lunară pentru chirie, calculată în raport cu solda de funcție aflată în plată corespunzătoare lunii pentru care se cuvine acest drept în cuantum de 50% din solda de fucție aflată în plată, dacă locuința închiriată sau achiziționată se află în municipii sau în localități cu situații deosebite, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere și 40% din solda de funcție aflată în plată, dacă locuința închiriată se află în alte localități decât cele prevăzute mai sus. 

În 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a plătit 358.101 lei compensații pentru mutare și instalare. 

Reamintim că veniturile minime și maxime nete achitate personalului din ISU Cluj sunt între 2.080 de lei și până la 9.570 de lei.  Mai exact, personalul contractual cu funcții fără comandă câștigă lunar minim 2.080 de lei și maxim 3,266 de lei. Ofițerii cu funcții de comandă se numără printre cei mai bine plătiți, minimul fiind de 3.994 de lei, iar maximul de 9570 de lei. Ofițerii cu funcții fără comandă încasează între 2894 de lei și 6660 de lei. Maiștri militari cu funcții de comandă încasează între 2.407 lei și 4.232 de lei, iar subofițerii între 2.130 de lei și 5.288 de lei. 

Următoarea pe lista noastră este Instituția Prefectului județului Cluj. Potrivit răspunsului primit, la nivelul instituției există un număr de 126 de posturi, repartizate astfel: 

  • 3 posturi corespunzătoare unor funcții de demnitate publică; 
  •  42 de posturi corespunzătoare unor funcții publice; 
  • 70 de posturi corespunzătoare unor funcții publice cu statut special;
  • 11 posturi corespunzătoare unor funcții de natură contractuală. 

În momentul de față, din totalul de 126 de posturi aprobate sunt ocupate 105, iar la nivelul instituției Prefectului Județul Cluj, un număr de 7 angajați primesc decontări pentru chirie. 

„Menționăm faptul că persoanele fac parte din cadrul serviciilor publice comunitare. Bugetul alocat cheltuielilor de personal pentru anul 2022 este de 10.550 mii de lei”, se arată în răspunsul primit din partea Instituției Prefectului. Reamintim că serviciile publice comunitare se organizează în subordinea consiliilor județene, iar organele de specialitate ale administrației publice ale administrației publice centrale asigură coordonarea și controlul activității acestor servicii. 

Veniturile salariale achitate personalului de la Instituția Prefectului județului Cluj încep de la 2254 de lei și ajung până la 7314 lei. 

Bani de la stat pentru chirie s-au dat 

 La Penitenciarul Gherla, numărul total de angajați în momentul de față este de 447, iar numărul polițiștilor de penitenciare care beneficiază de decontarea chiriei este de 102. De asemenea, salariile achitate aferente lunii octombrie 2022 este de 1.743.639 de lei. 

Potrivit modificărilor aduse la Legea 288/2018, s-a instituit dreptul utilizării compensației lunare de chirie pentru achitarea ratei/fracțiunii de rată aferentă unui credit ipotecar/imobiliar de către polițiști. 

„Polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut de lege, dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar. 

La solicitarea noastră către Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj , instituția nu a precizat numărul de angajați și nici câți primesc decontări pentru chirie. Cu toate acestea, IJJ Cluj a efectuat cumulat, de la începutul anului,plăți aferente drepturilor de personal, unde se încadrează aici salariile de bază, sporurile, normele de hrană, echipamentul și diverse contribuții, în valoare de 27.710.199, 50 lei. 

La Tribunalul Cluj, conform statului de funcții și de personal pentru anul 2022, la nivelul instituției și a instanțelor judecătorești din aria sa competență figurează aprobat un număr total de 387 de posturi din care la data de 31 octombrie 2022 sunt ocupate efectiv un număr de 384 de posturi. 

De asemenea, pentru luna octombrie 2022 au fost înregistrate din partea salariaților Tribunalului Cluj și a instanțelor sale la Departamentul Economico-Financiar al Tribunalului Cluj, un număr total de 100 de cereri de decontare a contravalorii chiriei. 

În data de 9 noiembrie 2022, Tribunalul Cluj a achitat, potrivit statelor de plată întocmite, suma totală de 5.329.276 de lei, reprezentând contravaloarea drepturilor salariale aferente lunii octombrie 2022 și a contribuției angajatorului pentru întreg efectivul de personal din subordinea acestuia, respectiv Tribunalul Cluj aparat propriu, Tribunalul Specializat Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca, Judecătoria Turda, Gherla Dej și Judecătoria Huedin. 

Judecătorii şi procurorii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu. Locuinţele de serviciu aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Justiţiei şi unităţilor subordonate, precum şi cele aflate în proprietatea sau în administrarea Ministerului Public nu pot fi cumpărate de judecători, procurori sau orice alţi salariaţi ai acestor instituţii.

Citește și: Compania clujeană Terapia pompează mii de lei în ingineriile mascate ale lui Boc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.