De ieri 28 martie au intrat în vigoare noile măsuri de încercare a diminuării efectelor pandemiei prin introducerea unui set de restricții. Drept urmare, sute de protestatari au mărșăluit în principalele orașe din țară în semn de nemulțumire.

În localităţile care au rata de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 sub limita de 7,5 la mia de locuitori, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar: 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi; 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Bucureştenii trebuie să prezinte fie legitimaţia de serviciu/adeverinţa eliberată de angajator, fie o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea deplasărilor în interes personal se prezintă declaraţia pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori

În Timişoara, oraşul cu cea mai mare incidenţă a numărului de cazuri de COVID-19, mai mulţi oameni au ieşit în stradă fără să poarte mască şi au scandat „Arafat, nu uita, Timişoara nu-i a ta”. Liderii protestului le-au transmis participanţilor că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale. Conform Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, restricţiile au intrat în vigoare duminică, 28 martie, de la miezul nopţii.

De asemenea, în Constanţa, zeci de persoane au participat la un protest spontan. Ei au scandat mesaje împotriva guvernului şi a restricţiilor impuse. Protestatarii au strigat: „libertate”, „hoţii” sau „masca jos”, „deschideţi HoReCa”, „jos Chiţac” şi „jos Guvernul”.

În oraşul vecin, Brăila, peste o sută de persoane au ieşit să protesteze. Ei au scandat lozinci precum „Libertate”, „Demisia” sau „Brăila, trezeşte-te”.

Sute de gălăţeni au ieşit în stradă, duminică seară, pentru a protesta faţă de noile restricţii de circulaţie impuse de Guvern începând cu acest weekend. Oamenii strigă ”Libertate”, ”Ieşiţi în stradă” şi au blocat circulaţia pe strada Brăilei.

În mai multe oraşe din ţară au loc manifestaţii anti-restricţii. Protestatarii scandează împotriva măştii, a reducerii orelor în care se poate circula pe străzi şi a închiderii restaurantelor. În Arad, sute de persoane au ieşit în stradă, duminică seara, şi au pornit în marş pe străzile oraşului, scandând mesaje împotriva restricţiilor şi a măsurilor luate de autorităţi.

În Bucureşti, în piaţa Universităţii, câteva zeci de oameni s-au adunat să protesteze faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Participanţii la protestul spontan nu au purtat măşti şi au scandat lozinci anti-guvernamentale şi împotriva restricţiilor.

UPDATE 02.05: Poliţiştii au închis intrarea înspre Guvern pe Iancu de Hunedoara. Din cauza protestelor a fost deviat traficul în zonă. Mai multe efective de poliţie au fost concentrate în preajma guvernului, acolo unde mii de oameni protestează la această oră.

UPDATE 01:40 Protestatarii din Bucureşti au pornit în marş spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 02.14: Protest spontan şi la Piteşti. Sute de oameni s-au adunat în centrul oraşului, fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse de guvernanţi.

„În noaptea de 28 spre 29 martie, şi nu în orice noapte, în noaptea de duminică, timpul nu a mai avut răbdare şi miile de oameni au ieşit să demonstreze împotriva restricţiilor impuse de regimul Iohannis. Un moment istoric având în vedere bătaia de joc nesfârşită la care a fost supusă populaţia de la începutul pandemiei până astăzi”, scrie Marius Tucă.

UPDATE 03:20: Protestatarii din Bucureşti au plecat din nou de la Universitate, pe bulevardul Magheru.

UPDATE 04:10: În jurul orei 4 dimineaţă, după ce au ajuns în Piaţa Victoriei, o parte dintre protestatarii din Bucureşti au început să se îndrepte spre case.

UPDATE 04:25: În Timişoara, protestatarii au mers în faţa casei primarului Dominic Fritz şi au scandat „Demisia”, a încheiat Mediafax.

Citește și: Sedarea și legarea pacienților COVID la ATI în unele cazuri este o măsură necesară

1 COMENTARIU

  1. Protestele se fac ziua nu noaptea, în fața Instituției Prefectului „care e” reprezentantul Guvernului în teritoriu cu rol de a impune legile spre alte instituții dacă revendicările sunt generale, iar în fața Primarilor sau finilor dacă scandările sunt de interes local ? Marșul pe străzi noaptea, pare o diversiune de a obosi lumea spre risipa inutilă de energie și a obține doar o febră musculară ca pe o recompensă a protestului ?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.