Suveica clujenilor in jurul unui KGB-ist in rezerva

Dupa demisie, fostul şef al CFR Marfa, clujeanul Vasile Tulbure, acuzat de corupţie, nu a renunţat la şine şi traverse. El reprezinta interesele grupului Unicom Active Feroviare, societate controlata de CONSTANTIN IAVORSKI, general KGB in rezerva şi fost ministru al industriilor in Republica Moldova. Tulbure este “conectat” la afacerile rotaryanului clujean Viorel Bunea prin intermediul lui Iulian Gaga, asociat de-al lui Bunea in cadrul  SC Via Terra Spedition. Insa, lucrurile nu stau chiar ca pe roze pentru ca Bunea şi Gaga se judeca pe bani… mulţi bani!

Intotdeauna transporturile feroviare au insemnat pentru cei “iniţiaţi” un adevarat filon de aur. Spre exemplu, unii au caştigat milioane de euro doar pentru ca angajaţii unei firme patronata de Cristi Burci au “spreiat” cu apa buruienile dintre şine, alţii au facut afaceri cu combustibil, lichid sau solid, insa numitorul comun al tuturor afacerilor feroviare este urmatorul: una dintre parţile contractante sa fie Caile Ferate Romane (CFR), iar cealalta parte sa fie reprezentata de o societate controlata de un tip uns cu toate alifiile.
Spre exemplu, Iulian Gaga, fostul şef al Garii din Oradea şi membru al Rotary Oradea nu putea sa se asocieze decat cu Viorel Bunea, clujean care ii ţine in spaţiu pe procurorii DIICOT, care are relaţii in poliţia clujeana şi este membru al clubului Rotary Cluj. Cei doi fac bani de pe urma firmei Via Terra Spedition, una dintre puţinele firme de transport feroviar din ţara care deţine garnituri de tren şi asigura transport de marfa la nivel mondial. Mai mult, aceasta societate şi-a putut asigura profit timp de caţiva ani doar din afacerile incheiate cu un singur operator: Caile Ferate Romane (CFR) divizia de Marfa a companiei de stat.
Contractele pe banda rulanta au venit exact in 2001, data la care a fost infiinţata SC  Via Terra Spedition dar a fost pus şi un şef nou la CFR Marfa: clujeanul Vasile Tulbure. Coincidenţele continua şi atunci cand o nepoata de-a  lui Tulbure reuşeşte sa işi gaseasca un loc de munca tocmai la societatea lui Bunea şi Gaga, firma cu care CFR-ul incheia contracte intr-o veselie.
Insa, ceea ce urca trebuie sa şi coboare. Vasile Tulbure, impreuna cu un alt personaj din CFR, Mihai Necolaiciuc, este acuzat ca face afaceri care pot fi confundate cu ilegalitaţile. spre exemplu, CFR a cumparat mai mulţi saci cu adeziv la preţul de 680 de lei/sac, vopsea la 730 de lei/cutia, etc. De asemenea, Tulbure a fost implicat şi in celebra Afacere Trafer. La vremea respectiva, fostul director al CFR Marfa a fost “nevoit” sa nu mai ocupe aceasta funcţie. In schimb el nu a fost arestat niciodata şi nici nu a fost acuzat de vreo fapta de corupţie.
Astfel ca mulţi şi-au pus intrebarea cum de Vasile Tulbure a reuşit sa execute o debarcare atat de uşoara de la şefia CFR, in timp ce colegul lui Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, arestat şi fugit din ţara. Raspunsul este poziţia pe care a reuşit sa o ocupe Tulbure, dupa ce a plecat de la CFR Marfa. El se ocupa de afacerile companiei Unicom Active Feroviare, o societate cu o cifra de afaceri compusa din multe numere şi controlata de CONSTANTIN IAVORSKI, un general KGB in rezerva şi fost ministru al industriilor in Republica Moldova. Astfel, lui Tulbure nu i se mai poate intampla nimic pentru ca noul lui patron, potrivit Monitorului Oficial, -a susţinut financiar, prin Unicom Tranzit, atat pe democrat-liberali inainte de alegerile parlamentare din 2008, in timp ce pe pesedişti i-a sprijinit la alegerile locale prin Unicom Cargo Services şi Unicom Tranzit. Iavorski a donat PDL-ului un miliard de lei vechi in timp ce PSD-ului i-a dat 200 de milioane de lei vechi.

Rotaryanul clujean

In cadrul acestei suveici care merge pe axa Bunea-Gaga-Tulbure-Iavorski, clujeanul Bunea este membru cu vechime in cadrul Rotary Cetaţuie. Bunea a fost cercetat pentru braconaj dar a primit NUP. Cercetarile au fost facute de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, instituţie condusa de Ioan Pacurar, care şi el este membru al Rotary Cetaţuie. Fapta de braconaj a intrat in ancheta poliţistului Felician Marincaş, de la Serviciul de arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul IPJ Cluj, care a lucrat la acest caz impreuna cu procurorul Rareş Ciauşu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca. Dupa terminarea cercetarilor, cei doi anchetatori au ajuns la concluzia ca persoanele surprinse cu doi lupi in portbagaj nu pot fi acuzate de braconaj. Conform referatului semnat de poliţistul Marincaş şi procurorul Ciauşu, “pentru ca cei doi lupi au fost impuşcaţi aproximativ concomitent in timpul goanei, fapta de braconaj nu a fost facuta cu vinovaţie, mai mult, organizatorii vanatorii au completat in autorizaţia de vanatoare ambele exemplare impuşcate”, se arata in propunerea de neincepere a urmaririi penale. Gheorghe Bunea, fratele lui rotaryanului, a fost profesor la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan”, instituţia la care una dintre firmele lui Viorel Bunea a prins un contract. Pacurar nu este singurul organ rotaryan de cercetare penala prieten cu Bunea. Prin intermediul unui om de legatura, Gheorghe Terheş, unul dintre partenerii de afaceri constanţi al lui Bunea, DIICOT Cluj s-a capatuit cu un spaţiu locativ. Lunar, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism Serviciul Teritorial Cluj ii plateşte lunar lui Terheş circa 4.000 de euro. Pentru acest sediu, DIICOT Cluj nu a facut licitaţie, ci o incredinţare directa. De asemenea, Viorel Bunea este coleg, in cadrul Rotary Cetaţuie, cu procurorul Mircea Hrudei, şef al DIICOT Cluj. Din acelaşi club exclusivist mai fac parte şi Teodor Hozan, Jaradat Mohammad (rectorul Universitaţii Bogan Voda),  Nistor Dan Calin, patronul SC Nisco Invest, proprietarul proiectului eşuat Akademia Center, Ioan Oroian, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara, etc.

A fost angajat la Abramovici
Afaceristul moldovean IAVORSKI nu s-a limitat in a face bani ca urmare a transportului privat pe calea ferata ci se vehiculeaza ca el s-ar afla in spatele unui off-shore iordanian, Expert Petroleum, care a obţinut dreptul de exploatare a zacamintelor de gaz de la Beclean şi Frumoasa. Constantin Iavorski a fost, de asemenea, unul dintre ex-angajaţii oligarhului rus Roman Abramovici.

De unde a venit Tulbure
Inainte de 1990, Vasile Tulbure a fost angajat in cadrul CFR Dej. In 1994 a devenit şeful Serviciului Tehnic din Regionala Cluj, iar dupa un an a avansat director tehnic. Din 1996 a ocupat funcţia de director general al Regionalei Cluj, iar divizarea SNCFR l-a facut director general al Regionalei de Infrastructura.  In martie 2001, a fost numit directorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Societaţii Naţionale de Transport Feroviar Marfa.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.