Compania italiană Operes a câștigat de la CJ Cluj un contract de infrastructură, în valoare de peste 26 milioane de lei, fără TVA. Firma face parte dintr-un conglomerat de societăți italiene alături de o altă societate, RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L, care a câștigat de la IPJ Cluj și SRI Cluj un contract de peste 52 de milioane de lei, fără TVA. Firmele au legături de afaceri conectate la oameni de afaceri români precum Michael Stanciu, ”regele” studiilor de fezabilitate, Dan Besciu, unul dintre ”regii” asfaltului sau Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Moldovei, condamnat recent pentru corupție.

CJ Cluj a atribuit luna trecută contractul ”Lucrări de construcții în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței, prin modernizarea DJ 172A (km 33+000 – km 39+452), DJ 161G (km 0+000 la km 18+406) și DJ 161 (intersecția DN 16)- Gadalin – Bonțida – DN 1C (km 0+000 – km 16+933,100)” firmei italiene Operes. Valoarea licitației a fost de 25.936.675,85 lei, fără TVA. În cursul acestui an firma a mai câștigat trei licitații la Târgoviște, în valoare de peste 21 milioane de lei, fără TVA.

În aceeași lună, SRI Cluj și IPJ Cluj de pe strada Traian din Cluj Napoca au contractat lucrări de reabilitare în valoare de peste 52 de milioane de lei de la o firmă italiană.

Contractul, finanțat pe fonduri europene, ”Achizitie servicii de proiectare și execuție de lucrari pentru obiectivul „Reabilitare, cresterea eficientei energetice, gestionarea eficienta a energiei la imobile existente corpurile C2 si C20, modificari interioare, amenajare spatii de lucru in pod existent (C2) amenajare incinta si refacere imprejmuire la IPJ si DJI CLUJ „În cadrul Programului Operaţional Regional – 2014 – 2020 Operaţiunea – Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale, clădirile publice şi sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari”, în valoare de 52.655.040,59 lei, fără TVA, a fost atribuit firmei italiene RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L .

În Cluj Napoca, societatea italiană a mai obținut contractul pentru lucrările de execuţie pentru revitalizarea Turnului Pompierilor în valoare de peste 10 milioane de lei.

Anul trecut, RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L . a câștigat o licitație la Arad în valoare de 3,6 milioane de lei, fără TVA, iar în cursul acestui an, exceptând licitația câștigată de la IPJ și SRI Cluj, această societate a încheiat contracte în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, fără TVA.

Firma Operes este una dintre subsidiarele companiei italiene Cosedil, reprezentată de Gaetano Vecchio, care este și preşedintele SMEs Committee Italian Contractor Association.


Gaetano Vecchio

Proiectul împărțit între partenerii de afaceri

În urmă cu trei ani, CJ Cluj a atribuit asocierii făcută din firmele  Eurocerad International și RIA DESIGN CONSULTING SRL contractul de proiectare și asistență tehnică pentru Drumul Bistriței.


Michael Stanciu

Firma Eurocerad este în parteneriate de afaceri cu societățile italiene menționate anterior, RESEARCH CONSORZIO STABILE și Cosedil Spa. Sc Eurocerad este reprezentată de Florina Costache care are o serie de legături de afaceri extrem de interesante. Ea a depus o contestație la CNSC, împreună cu firma Primacons Grup, fiind nemulțumită de rezultatul unei licitații organizată de Primăria Sectorului 2 București. Firma Primacons Grup este un SRL care se ocupa de vânzarea de bijuterii, dar celebrul Michael Stanciu a folosit această societate pentru a câștiga proiectarea tronsonului de autostradă  Moara Vlăsiei – Ploieşti. Pentru cei care nu folosesc mașina, Michael Stanciu este un om de afaceri uns cu toate alifiile de către Miron Mitrea și băgat până la gât în afacerile cu drumuri. De numele lui Stanciu se leagă şi studiul de fezabilitate pentru realizarea Autostrăzii Transilvania.

Eurocerad a mai lucrat în tandem cu Alpenside SRL. Prin intermediul acestei firme se face o legătură de afaceri cu Dan Besciu, patronul Euroconstruct Trading, vizat de procurorii DIICOT. Legăturile de afaceri girate de Besciu se aflau în sfera Primăriei Ploiești care atribuise o licitație în valoare de peste 51,3 milioane de lei unei asocieri din care făcea parte și Eurocerad International.

Cealaltă firmă care s-a ocupat de proiectarea și asistența tehnică pentru Drumul Bistriței, Ria Design, este administrată de Radu Luca. El este și patronul firmei Luca Way, companie care a lucrat la proiectarea centurii localității Florești, firma lui fiind un client vechi al lucrărilor scoase la licitație de CJ Cluj.

Principala modalitate prin care Radu Luca și diverșii lui asociați câștigă contracte cu statul este sublicitarea contractelor. Spre exemplu, Primăria Poarta Albă, județul Constanța, a atribuit un contract evaluat iniţial la suma de 275.505,60 lei pentru doar 88.642 lei.

Proiect de 500 de milioane de euro

La începutul acestui an, CJ Cluj a scos la licitaţie lucrările de realizare a documentaţiilor necesare pentru realizarea proiectului de infrastructură Transilvania Nord, ce urmează să fie finalizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, contractul urmând să aibă o valoare de circa 3,4 milioane de lei fără TVA.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Vest, proiectul este evaluat la aproape 500 de milioane de euro.

Traseul Transilvania Nord (care asigură conectarea regiunii la reţeaua centrală şi globală TEN-T rutieră şi feroviară, prin drumuri judeţene), însumează un număr de peste 900 de kilometri, deserveşte 830.000 de locuitori, iar bugetul estimativ este de 485 milioane euro.

Italienii pe-o mână cu Sergiu Lucinschi

Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Republicii Moldova este unul dintre partenerii oamenilor de afaceri italieni care controlează firma Cosedil și alți trei agenți economic italieni: Impresia Lugarini SPA, Satseb Tor di Vale SPA, şi Compagna Progetti & Construzioni SPA.


Sergiu Lucinschi

Practic,  Dragoş Băsescu, nepotul lui Traian Băsescu, şi avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte, au fost acuzați că l-au șantajat pe omul de afaceri Alexandru Horpoş, denunțătorul din dosarele în care cei doi sunt vizați de procurori. Dragoș Băsescu și Radu Pricop sunt parteneri de afaceri cu Sergiu Lucinschi. Potrivit procurorilor, activele uneia dintre firmele lui Horpoș a ajuns, în urma unor tranzacții în cascadă, în patrimoniul lui Lucinschi care a vândut mai departe acțiunile către agenții economici amintiți anterior.

În urma procesului, fiul fostului Președinte al Moldovei a fost condamnat cu executare, iar rudele lui Traian Băsescu au fost achitate. În momentul de față, Lucinschi este dat în urmărire internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here