premierul Ludovic Orban

Coaliția de guvernare a hotărât amânarea tăierii sporurilor pentru bugetari. Acestea nu vor fi tăiate prin ordonanța de urgență. Se va aștepta, în schimb, o noua lege a salarizării.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării, astfel încât sporurile să fie legate de performanţă, dar a anunțat că eventuala tăiere sau plafonare a sporurilor încasate de bugetari nu va fi făcută prin ordonanță de urgență, ci prin amendamente la legea bugetului.

”În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat Cîţu, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres

Reamintim că în primă fază, coaliția dorea eliminarea sau limitarea acestor sporuri printr-o ordonanță de urgență. Ulterior, vicepremierul Dan Barna a declarat că acestea ar putea fi eliminate prin amendamente depuse de parlamentarii coaliției la legea bugetului.

Reamintim că ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că e în proces de elaborare a unei noi legi a salarizării unitare a bugetarilor, care ar avea ca scop eliminarea inechităților și a exceselor din legea votată de majoritatea PSD în 2017. Coaliția de guvernare nu a avansat un termen pentru adoptarea noii legi, conform G4Media.ro.

Citește și: Se va dezbate azi moțiunea simplă împotriva lui Voiculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here