„Vrem spitale, nu catedrale” au tot strigat sătui până peste cap românii. Soluția? Hai să facem biserici numai pentru bărbați.
Gigi Becali, excentricul cetăţean care nu uită de biserică, ridică de zor o mănăstire la Olăneşti. Şi nu orice fel de mănăstire, ci una în care femeile nu sunt primite. A cumpărat 30 de hectare din pădurea Comanca de la urmaşii boierului Seltea şi şi-a marcat deja teritoriul cu o plăcuţă: „Proprietate privată! Accesul interzis femeilor!”. Discutabile sunt şi avizele pentru lăcaşul la care deja se lucrează. Primarul din Olăneşti spune că Becali nu a obţinut încă autorizaţia de construcţie a mănăstirii, iar preotul paroh consideră că este imposibil ca acesta să fi primit arhiereasca binecuvântare – obligatorie de altfel – pentru a ridica un aşezământ religios în care se practică discriminarea.
O mănăstire pentru călugări pe modelul celei de la Frăsinei, supranumită şi Athosul românesc. Acesta pare să fie planul lui Gigi Becali pentru construcţia din pădurea Comanca, Olăneşti. Latifundiarul se comportă aidoma Sfântului Ierarh Calinic, care la 1867 ar fi interzis intrarea femeilor în Mănăstirea Frăsinei pentru a-i feri pe călugări de ispită. Dar situaţiile sunt greu de comparat, acum, în secolul 21, când Biserica, în cădere de imagine, duce o dificilă luptă pastorală pentru a-i ţine pe enoriaşi aproape şi pentru a se adapta vremurilor. Însă, dacă proiectul lui Gigi va fi dus la bun sfârşit, Mănăstirea Frăsinei, singurul loc din România în care femeile nu pot intra, va primi o ghioagă ciobănească. Îşi va pierde caracterul de unicitate, cu toate consecinţele de rigoare. Inclusiv economice!
„Pur şi simplu m-am trezit acolo cu construcţia”
Preotul Emilian Groşenoiu spune că a fost ţinut departe de acest proiect, deşi mănăstirea se află în unitatea sa administrativ- bisericească. „Nu cunosc amănunte, ştiu că Gigi Becali a cumpărat teren de la cineva. Am înţeles că au venit acolo nişte călugări şi face o mănăstire. Biserica e deja terminată, este acoperită cu şiţă. Pur şi simplu m-am trezit acolo cu construcţia. Becali nu întreabă pe nimeni când face astfel de lucruri, probabil că primăria ştie ceva, dar închide ochii. Şi foarte posibil să fie influenţat de nişte călugări cointeresaţi”.
În fază de PUZ
Primarul din Olăneşti, Sorin Vasilache, susţine că nu ştie că Gigi Becali a construit deja biserica viitoarei mănăstiri. „Nu ştiu, abia acum face un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). A depus documentele pentru aprobare. Când vine cu toate avizele şi toată documentaţia tehnică pentru PUZ, acestea trebuie aprobate în Consiliul Local şi se trece la emiterea autorizaţiei pentru ce vrea să facă. Deocamdată, a amenajat puţin drumul să se apuce din lucrare”, spune edilul.
Preotul Groşenoiu: „Cum să scoţi femeia din biserică în secolul 21?”
Preotul Emilian Groşenoiu consideră că biserica este o instituţie publică în care nu se poate îngrădi accesul nimănui, iar astfel de manifestări nu pot fi generate decât de o mândrie diabolică. „Nici Dumnezeu nu a fost misogin, din contră, a avut femeile lângă El. Femeile sunt păcătoase? Fals! Trebuie să lase pe toată lumea să vină. La tine poţi să închizi, e proprietatea ta, dar dacă vrei să faci o mănăstire nu prea poţi fără aprobarea autorităţii bisericeşti. Că faci o capelă, un paraclis, că vrei să te rogi, mulţi fac aşa ceva. Dar să înfiinţezi o unitate bisericească, ce depinde de Patriarhia română, de Arhiepiscopie, pe reguli stabilite de tine, nu se poate. Biserica e o instituţie publică până la urmă. Dacă faci o instituţie publică, nu poţi să îngrădeşti cuiva accesul. Acolo intră oricine, şi cel păcătos şi cel drept. Şi românul şi alte naţii, şi bărbatul şi femeia. Cum să scoţi femeia din biserică în secolul 21? Fără femei noi nu putem exista. Fecioara Maria e tot femeie, Cristos a ales să se nască dintr-o femeie. Segregările astea între credincioşi pornesc dintr-o mândre diabolică. Cum să dai tu femeia la o parte când tu eşti născut dintr-o femeie? Ştiu că are o mamă la care ţine, o nevastă, trei fiice. Nu se poate, mai ales în aceste vremuri. Eu nu cred că ÎPS Varsanufie a putut face aşa ceva, să îi dea aprobarea că acolo nu au voie femeile.
Dar mai sunt şi biserici private în ţara asta, care merg pe reguli proprii, că se poate întâmpla orice în vremurile de azi”, spune preotul paroh Emilian Groşenoiu.
Reguli
Potrivit normelor bisericeşti, orice lucrare de construcţie la noile lăcaşuri de cult sau edificii bisericeşti ce urmează a fi construite va parcurge, obligatoriu, mai mulţi paşi. Menţionăm doar câţiva:
– obţinerea binecuvântării Chiriarhului;
– terenul destinat viitoarei construcţii să fie, contractual sau decizional, în posesia unităţii de cult sau monahale (Arhiepiscopiei);
– obţinerea Certificatului de Urbanism;
– obţinerea autorizaţiei de construire.
Vom reveni cu precizările Arhiepiscopiei Râmnicului.
sursa: indiscret.ro
Citește și: Patru lichele au violat în grup o fetiță, apoi au distribuit imaginile video pe internet