ALDE  a decis să rămână la guvernare, iar Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că îi va propune premierului Viorica Dăncilă ”să analizeze dacă este nevoie de o remaniere mai largă sau chiar de o restructurare a guvernului”, ca parte a unei ”recalibrări” a relației dintre partidul său și PSD.

”Am hotărât astăzi (miercuri – n.r.) cu colegii să avem o anumită recalibrare a relației cu PSD pentru că viitorul coaliției să fie asigurat. Pentru că toți colegii au plecat de la premiza că este nevoie de continuitate și stabilitate politică. Am solicitat și un vot în privința continuării colaborării în cadrul coaliției și la guvern cu PSD.Votul a fost covârșitor, s-au înregistrat doar două abțineri. Unul din partidele de opoziție chiar a declarat că nu vrea să participe la guvernare. Nu au această capacitate de a-și asuma responsabilitatea grea a unei guvernări. În aceste condiții am decis să fim parte a coaliției de guvernare. Am consultat-o și pe doamnă Dăncilă, și ei au același punct de vedere. Vom continuă guvernarea”, a spus Tăriceanu după ședința conducerii ALDE.

Acesta a mai precizat că ALDE propune, ”pentru bună funcționare a guvernului și pentru a recalibra și direcția prin care va funcționa coaliția și guvernul”, introducerea în discuție a unei serii de măsuri privind proiectele de infrastructura, sănătate, educație, fonduri europene și transparența la guvernare.

”Mai mult de atât, am să îi propun doamnei ministru să analizeze dacă este nevoie de o remaniere mai largă sau chiar de o restructurare a guvernului. Nu mă refer numai la persoane, ci la structura guvernului. O să schimbăm sau o să introducem câteva reguli în ceea ce privește funcționarea coaliției de guvernare, vom avea regulat ședințe formale ale coaliției în care vom luă deciziile importante. Altfel, ceea ce s-a întâmplat o bună bucată de vreme, ALDE a avut o atitudine foarte corectă, onestă, solidară în coaliție, au fost situații însă când am fost puși în decizii deja luate”, a mai spus liderul ALDE.

Proiecte și politici publice vizate de ALDE în activitatea de guvernare și în Parlament, conform unui comunicat al formațiunii

„Reevaluarea programului de guvernare și axarea pe probleme care contează cu adevărat pentru români:

  • Referendumul a fost unul consultativ, dar nu se poate ignora rezultatul lui – NU vor mai fi ordonanțe de urgență pe justiție.
  • Limitarea numărului de OUG.
  • Redeschiderea discuției pe OUG 114. Păstrarea măsurilor care s-au dovedit benefice (ROBOR, plafonare preț energie pentru cei vulnerabili) și abandonarea măsurilor care produc efecte negative în economie.
  • Rediscutarea proiectului cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și hotărârea modelului care se potrivește cel mai bine.
  • Înființarea unei Bănci de Dezvoltare și Investiții pentru sprijinirea capitalului autohton ca proiect prioritar al FSDI.
  • Oficializarea „foii de parcurs” pentru toate investițiile din România, cu precădere către spitale, infrastructura rutieră și feroviară. Necesitatea urmăririi acestor investiții.
  • Adoptarea Codului Administrativ de către Guvern.
  • Urgentarea și prioritizarea alocărilor bugetare pentru informatizarea administrației centrale și locale și interconectarea acestor sisteme, cu precădere către administrația fiscală și vamală, primării și autorități emitente de documente (certificate, autorizații). Efectele acestor măsuri sunt diminuarea birocrației și a corupției.
  • Proiect legislativ care să prevadă că prețurile la produse și servicii trebuie să fie exprimate în lei și nu în echivalentul în euro.
  • ALDE va sprijini legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor – este vorba de legea plafonării dobânzilor, legea retractului litigii și legea leasingului.
  • Listarea unui pachet de 15-20% din Hidroelectrica.
  • Investiții în domeniul îngrășămintelor de către Romgaz.
  • Investiții în producerea de energie electrică în centrale pe gaz și în centrale fotovoltaice – Romgaz.
  • Alte măsuri pe care le avem în vedere – clarificarea statutului Eximbank și crearea unor mecanisme simplificate pentru primele de export și de asemenea, relansarea dialogului cu partenerii sociali”.

Sursa: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.