Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a vrut să rămână în alianţă cu PSD, pentru a profita de resursele guvernării în campania electorală. Însă un eşec la prezidenţiale ar fi torpilat ALDE. Tăriceanu s-a temut că parlamentarii săi vor migra către ProRomânia, deci în locul irelevanţei politice a ales să iasă de la guvernare, să renunţe la Cotroceni şi să se alieze cu ProRomânia. Ce câştigă? Promisiunea unui nou mandat de parlamentar.

Până să divorţeze de PSD, Călin Popescu Tăriceanu a avut de rezolvat o dilemă şi mai grea: candidatura la prezidenţiale. În primă fază, liderul ALDE era decis să intre în cursa pentru Cotroceni, mai ales că sondajele îl creditau cu mari şanse pentru turul doi. De ce s-a răzgândit? Tăriceanu era un candidat preferat în special de electoratul PSD. Dacă ar fi fost candiatul comun al PSD-ALDE, Tăriceanu prindea sigur turul doi, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă candidatura Vioricăi Dăncilă i-a stricat planurile, Tăriceanu riscând să nu prindă finala cu Iohannis. În contextul în care ALDE nu a trecut pragul la euroalegeri, un nou eşec politic la prezidenţiale ar fi ghilotinat partidul.

„Tăriceanu s-a temut că parlamentarii ALDE vor trece la ProRomânia sau vor reveni în PNL în cazul unui eşec la prezidenţiale, mai ales că la anul urmează alegerile parlamentare şi fiecare încercă să-şi asigure un nou mandat. Frica sa a venit şi pe fondul negocierii dintre Dăncilă şi Ponta, după ce premierul i-a propus lui Ponta să intre la guvernare şi să «înghită» aleşii ALDE“, susţin pentru „Adevărul“ surse apropiate de Tăriceanu. Ca plan de rezervă, Tăriceanu a sperat până în ultima clipă că Victor Ponta îl va susţine pentru Cotroceni. Liderul ALDE miza pe imaginea liderului ProRomânia şi pe resursele guvernării în campania electorală. Personal, Ponta ar fi fost de partea sa, dar s-a lovit de opoziţia din propriul partid. Mihai Tudose şi Daniel Constantin nici n-au vrut să audă de o alianţă cu Tăriceanu, pe care l-au numit „rebut politic“.

Tudose n-a uitat că, în ianuaie 2018, liderul ALDE a fost de partea lui Liviu Dragnea când l-a silit să demisioneze de la Palatul Victoria, iar Daniel Constantin, care a ocupat funcţia de copreşedinte al ALDE, a fost dat afară la scurt timp după ce partidul a intrat la guvernare cu PSD. Până la urmă, Ponta a găsit o soluţie de compromis: i-a propus lui Tăriceanu o alianţă între ProRomânia şi ALDE, cu câteva condiţii: să iasă de la guvernare, să demisioneze din fruntea Senatului şi să-l susţină pe actorul Mircea Diaconu pentru Cotroceni. Ce a câştigat fiecare Tăriceanu a acceptat, altfel risca să piardă partidul după alegerile prezidenţiale, când oricum majoritatea parlamentară se va reseta. Ce a câştigat Tăriceanu? O alianţă care-i va asigura un nou mandat de parlamentar la alegerile din 2020, plus câteva locuri eligibile pentru apropiaţii săi. 

De asemenea, primarii ALDE vor primi sprijin din partea ProRomânia la alegerile locale. În cazul în care ar fi refuzat ieşirea de la guvernare, Tăriceanu şi-ar fi încheiat cariera politică la braţ cu PSD. Ce a câştigat Ponta? Distrugerea Guvernului Dăncilă şi, automat, întărirea poziţiei parlamentare prin transferul aleşilor PSD. Potrivit unor surse politice, mai mulţi deputaţi PSD vor trece la ProRomânia săptămâna viitoare, în condiţiile în care social-democraţii au pierdut majoritatea. Ponta şi-a propus ca Alianţa ALDE-ProRomânia să obţină un scor mai mare ca PSD la alegerile din 2020 şi să arbitreze viitoarea coaliţie de guvernare.  Viorica Dăncilă este nevoită să ceară un nou vot de încredere în Parlament în maximum 45 de zile.

Însă un vot negativ nu atrage automat căderea Executivului Dăncilă, cum susţine Victor Ponta. Guvernul poate pica doar prin moţiune de cenzură. PNL lucrează deja la textul moţiunii, însă trântirea Vioricăi Dăncilă exact la startul campaniei pentru prezidenţiale l-ar încurca pe Klaus Iohannis. PSD joacă la trecerea timpului.

sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.