Radu Târle, senator PD de Bihor, nu a fost de acord cu partidul pe care îl reprezinta în chestiunea motiunii de cenzura initiata de catre PSD.
? „Eu nu am luptat în campania electorala din anul 2004 pentru Alianta D.A. – PNL-PD, pentru ca acum sa dam jos un guvern de dreapta”, sustine Târle.
? „Domnul Târle a ajuns senator datorita PD-ului care l-a pus pe lista si a ajuns la Bruxelles din întâmplare”, declara indignat secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei.

Senatorul democrat de Bihor, Radu Târle, nu s-a aflat la Bucuresti, saptamâna trecuta – în ziua de miercuri, când s-a dezbatut si s-a votat motiunea de cenzura initiata împotriva guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu. „Eu momentan sunt la Bruxelles si chiar daca as fi fost la Bucuresti nu as fi votat aceasta motiune de cenzura”, a declarat pentru GAZETA, senatorul democrat. Radu Târle detine în acest moment si calitatea de europarlamentar din partea PD, cel putin pâna la alegerile care se vor desfasura pe data de 25 noiembrie – neregasindu-se pe lista democratilor pentru un nou mandat în forul legislativ de la Bruxelles. Chiar daca conducerea Partidul Democrat a decis sa sustina demiterea guvernului PNL-UDMR condus de Calin Popescu Tariceanu, unii parlamentari democrati au decis sa faca opinie separata fata de linia oficiala a partidului. Alaturi de Radu Târle si parlamentarul PD, Liviu Nistoran – fostul lider al organizatiei de tineret a PD – a trecut peste decizia luata de conducerea partidului, vis a vis de votarea motiunii de cenzura.

Conflictul
PD-Târle

Radu Târle a candidat în anul 2000 la alegerile parlamentare ca si independent, fiind la un pas de a ajunge deputat de Bihor. Acesta s-a bazat pe sprijinul bisericii neoprotestante din Oradea, el însusi fiind pastor, care i-a acordat voturile. În anul 2004, PD Bihor si Petru Filip l-au propulsat pe prima pozitiei a listei Aliantei DA din Bihor, trecându-se peste pretentiile anumitor lideri locali ai PD cu state vechi în partid. Mihai Bar, presedintele PSD Bihor si fost candidat la Primaria Oradea, a sustinut în mai multe rânduri ca Petru Filip a redevenit primar pe baza voturilor neoprotestantilor si ale UDMR. Problemele dintre senatorul PD de Bihor, Radu Târle si organizatia judeteana a democratilor au devenit publice odata cu intentia parlamentarului de a candida la un nou mandat la Parlamentul European. Fi-liala i-a reprosat lui Radu Târle o lipsa de comunicare cu partidul si o lipsa de implicare în activitatea politica a filialei. În plus candidatul sustinut de PD Bihor pentru un mandat de europarlamentar era chiar liderul judetean si vicepresedintele de la nivel national al partidului, primarul de Oradea, Petru Filip. „Domnul Radu Târle a ajuns senator datorita PD-ului care l-a pus pe lista si a ajuns la Bruxelles, ca europarlamentar, din întâmplare”, declara secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei. Liderul democrat sustine ca niciun parlamentar PD din Bihor, în afara de Radu Târle, nu a dorit sa devina anul trecut euro-observator. „Asa a ajuns domnul Târle la Bruxelles”, continua Mircea Matei. Acesta a precizat pentru GAZETA ca Biroul National al Partidului va lua o decizie fata de comportamentul senatorului PD de Bihor. Întrebat cum comenteaza atitudinea lui Radu Târle, secretarul general al PD Bihor a punctat. „Este pozitia si decizia dânsului. Nu este o atitudine normala, face dovada faptului ca nu a învatat nimic din politica în acesti trei ani de zile de când este parlamentar”.

„Nu ne-a
întrebat
nimeni”

Târle mai acuza lipsa de democratie din cadrul Partidului Democrat si razboaiele din interiorul clasei politice românesti. „Pe noi, parlamentarii, nu ne-a întrebat nimeni daca suntem sau nu de acord cu votarea acestei motiuni de cenzura. Eu nu am luptat în campania electorala din anul 2004 cu Alianta D.A. – PNL-PD, pentru ca acum sa dam jos un guvern de dreapta. Nu am crezut în acest demers al motiunii de cenzura initiat de catre PSD. Eu doresc sa fie stabilitate, continuitate… si aici la Bruxelles nu mai întelege nimeni nimic. Ce facem? Dam jos guverne, ne razboim între noi… în loc sa ne ocupam de atragerea fondurilor europene si sa avem o stabilitate a institutiilor statului, nu sa încercam tot timpul sa destabilizam scena politica si sa creem blocaje”.
În schimb secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei, îsi pune întrebari serioase fata de capacitatea lui Radu Târle de a gândi si de a se manifesta din punct de vedere politic. „Domnul Târle s-a manifestat politic de doua ori pâna acum. Prima data a fost cu ocazia exprimarii nemultumirii fata de faptul ca partidul nu îl mai sustine pentru înca un mandat de europarlamentar si acum când nu a dorit sa voteze aceasta motiune de cenzura”. Întrebat daca partidul îl va sanctiona în vreun fel pe Radu Târle, secretarul general al PD Bihor a spus ca decizia va fi luata de conducerea centrala a partidului. „Niciun membru al PD Bihor nu va depune eforturi ca sa îl retina pe domnul Târle în partid daca acesta doreste sa plece, este liber sa plece unde doreste”. Organizatia bihoreana a democratilor, prin vocea lui Matei, sustine ca Radu Târle nu va mai ocupa un loc pe lista partidului pentru nicio functie. „În niciun caz, domnul Târle nu mai are nicio sansa sa mai fie sustinut sa candideze pentru vreo functie din partea Partidului Democrat”.
În contrapartida Târle declara ca are relatii bune cu mai multi membri din PD Bihor si cu mai multi primari democrati din comunele bihorene. Parlamentarul PD a facut mai multe deplasari în SUA, ocazie cu care a „platit” si mediat un sejur peste ocean mai multor li-deri ai PD Bihor. Mircea Matei îl acuza însa pe Târle ca nu a dezvoltat apropieri sau relatii pe criterii politice, facând astfel aluzie la credintele neoprotestante ale demnitarului PD.

Precedentul Marinescu

Cunoscut ca si un partid disciplinat, PD nu tolereaza în sânul sau „rebeli” sau oameni care contrazic public deciziile care au fost luate de forul intern de conducere. Marius Marinescu, senator PD, a fost exclus din Partidul Democrat ca urmare a declaratiile sustinute public împotriva unor lideri ai PD. Se-cretarul general al PD, Vasile Blaga a sustinut la Oradea sanctionarea senatorului rebel Marius Marinescu. Parlamentarului i s-a reprosat faptul ca în iesirile sale publice a adus grave prejudicii imaginii partidului, sustinând puncte de vedere care nu sunt în concordanta cu linia partidului. Comisia de etica a Partidului Democrat a întocmit un raport prin care se propune exclu-derea senatorului din partid. „De obicei deciziile comisiei de etica ale partidului sunt
respectate”, declara la Oradea, secretarul general al PD, Vasile Blaga.

Mai trebuiau 12 voturi

Motiunea de cenzura initiata de catre PSD a fost la un pas de a demite cabinetul Tariceanu. Pentru ca actualul execitiv sa fie demis au mai lipsit 12 voturi. Matematic alianta de conjunctura PSD-PD-PLD avea voturile necesare pentru a demite guvernul PNL-UDMR. Analisti politici considera ca defectiunea s-a produs la nivelul parlamenta-rilor PSD care nu au ascultat de vocea lui Mircea Geoana. La scala mai mica defectiunea s-a produs însa si prin concursul unor parlamentari PD, senatorul democrat Radu Târle fiind un exemplu în acest sens.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.