Social-democraţii au intrat în campania electorală pentru prezidenţiale şi nu oricum, ci cu atacuri la adresa partenerilor de coaliţie. “Emil Boc este un Ţâşt-Bâşt care habar nu are de economie”, “Berceanu este un tâmpit”, iar “Pogea este adus de pe drumuri”, sunt doar câteva dintre “concluziile “ întâlnirii social-democraţilor de la Turnu Măgurele. Democrat-liberalii au strâns din dinţi şi au evitat răspunsurile la aceste atacuri. Analiştii politici au păreri diferite despre aceste atacuri, dar cred că tot acest “scandal” este, de fapt, parte dintr-o strategie a PSD pentru alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, conform acestora, toate partidele sunt vulnerabile în perioada de dinaintea alegerilor
Atacurile PSD la adresa PDL nu sunt o premieră pe scena politică. Ca două partide cu doctrine total opuse, s-ar putea afirma că este normală existenţa acestor atacuri. Dar, ţinând cont de faptul că au decis, prin protocolul de guvernare, să conducă împreună ţara, scenariul ar fi trebuit, în mod normal, să fie altul. Totuşi, atacurile dintre cele două partide au continuat şi, pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale, par să ia amploare.
Dragnea şi Geoană, inamicii PDL
Întâlnirea social-democraţilor de la Turnu Măgurele, deşi desfăşurată cu uşile închise, a “cadorisit” presei o serie de înregistrări cu adresări dure din partea PSD la adresa partenerilor de coaliţie. Astfel, vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea l-a “făcut” pe prim-ministru “tâşt-bâşt”, pe Radu Berceanu “tâmpit” şi pe Blaga “unul care vorbeşte numai dimineaţa”. Nici liderul social-democraţilor nu s-a abţinut de la comentarii. “Daţi în ei, că sunt vraişte. Sunt vulnerabili din punct de vedere politic. Să îi atacăm”. Tot Geoană spunea despre Emil Boc că “habar nu are de economie”, iar despre Pogea că “este adus de pe drumuri”.
“Strategie de campanie”
Analiştii politici au păreri diferite despre acest “scandal” din coaliţia de guvernare. Cristian Pârvulescu consideră că, în acest moment, toate partidele sunt vulnerabile şi crede că înregistrările întâlnirii de la Turnu Măgurele nu au ieşit la iveală întâmplător. “Nu cred că au fost nişte înregistrări întâmplătoare. A fost o strategie pentru a reliefa imaginea unui partid hotărât şi dinamic. PDL are, într-adevăr, vulnerabilităţi, legate, în primul rând, de oameni. Vezi scandalul în care este implicată Monica Iacob Ridzi. Este vorba, până la urmă, despre campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta. Dacă vreunul dintre cele două partide ar ieşi de la guvernare, ar pierde fondurile guvernamentale.
“Precampanie electorală”
Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, crede că poate fi vorba despre o strategie din partea partidului din care face parte, dar spune şi că este vorba despre o avertizare a partenerilor de coaliţie. “Poate că este vorba şi despre o strategie. Ideea este că multe dintre lucrurile spuse acolo sunt adevărate. A fost un avertisment, care trebuie făcut către partenerii de coaliţie. Fie eşti preşedinte, fie premier. Preşedintele îşi depăşeşte, însă, demult atribuţiile. PSD este nemulţumit de implicarea prea mare a preşedintelui. Noi nu am intrat la guvernare pentru ministere cu bani, ci pentru cele sociale, pentru a ne respecta promisiunile din campania electorală”, spune Cuibus. Acesta ne-a mărturisit că PSD să află într-o precampanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, dar această precampanie este datorată faptului că preşedintele Traian Băsescu îşi face campanie electorală. “Preşedintele se implică prea mult, e deja demult în campania electorală. PSD nu poate sta cu mâinile în sân. E normal să reacţionăm. Nu putem sta să aplaudăm campania preşedintelui”, spune preşedintele social-democraţilor clujeni.
“Disperare PSD”
Deputatul PDL, Petru Călian, vede şi el campania electorală din spatele reacţiei PSD. “Toată această acţiune este electorală. PSD nu face altceva decât să îşi arate disperarea. Noi nu avem timp de poveşti de adormit copii. Avem ca prioritate ieşirea din criză. PSD încearcă să crească popularitatea lui Geoană. Dar nu va reuşi, pentru că acesta este nivelul lui. Nu are unde să urce mai mult”, spune Călian.
Dezinteres UDMR
În UDMR, situaţia nu este privită cu foarte mare interes. “În cadrul şedinţelor de partid se vorbeşte câteodată mai expresiv. E adevărat că sub capac fierbe ceva. Nu aş acorda importanţă foarte mare. De ieşit de la guvernare nu o să iasă niciunul, pentru că de-abia şi-au împărţit puterea. Situaţia PSD este, însă, puţin ambigua. Înainte de masă, sunt membri cooperanţi ai Guvernului, iar după masă se transformă în critici ai preşedintelui şi ai măsurilor de Guvernare”, ne-a declarat consilierul pe problemele de minorităţi al preşedintelui Traian Băsescu, Ekstein Kovacs Peter.
“Fără importanţă”
Fostul ministru de Externe al PNL, Adrian Cioroianu, nu crede că aceste atacuri au vreo importanţă. “Nu trebuie să li se dea foarte mare importanţă acestor atacuri. Nu există niciun fel de solidaritate între PSD şi PNL, dar asta se ştia deja. Se apropie alegerile prezidenţiale şi sunt interese mari la mijloc. Niciunul nu va părăsi guvernarea de bunăvoie”, este de părere Cioroianu.
Simona Curcian