În martie 2019, tăticul off-shore-urilor magnaților din România, KISS LASZLO, primea achitarea de la Curtea de Apel Cluj, alături de ceilalți inculpați din dosarul de grup infracțional. Însă, procurorii de la DIICOT Sălaj, care au trimis dosarul în judecată, au contestat verdictul la Curtea Supremă. Acolo, după aproximativ doi ani de dezbateri, judecătorii au ajuns la concluzia că procesul ar trebui rejudecat, iar acestă sentință a întors dosarul la Cluj.  Aproape toți magnații din România, plecând de la Sorin Ovidiu Vântu, deputatul William Brânză sau Dumitru Creștin, sunt doar câteva nume grele care au apelat la serviciile lui Kiss pentru a își deschide off-shore-uri în paradisuri fiscale. Chiar dacă a fost achitat, Kiss este în pușcărie fiind condamnat într-un alt dosar.    

În martie 2019, completul format din Delia Purice (președinte) și NEGRIU Nicoleta Simina (judecător) de la Curtea de Apel Cluj a dat o sentință care i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care, Kiss Laszlo, ”tăticul” off-shore-urilor din România fusese trimis în judecată în cadrul unui dosar de constituire a unui grup infracțional organizat. Decizia a fost lovitură în plex încasată de DIICOT Sălaj, structura care a trimis în instanță cazul.

Însă, procurorii nu au acceptat înfrângerea și au contestat verdictul judecătorului clujean la Înalta Curte de Casație și Justiție. După 15 termene, instanța supremă a considerat că dosarul trebuie rejudecat. 

”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj, părţile civile SC Euroins România Asigurare Reasigurare SA, SC Groupama Asigurări SA, SC Adelphia Broker de Asigurare SRL prin lichidator judiciar şi SC Asigurare- Reasigurare Astra SA prin lichidator judiciar împotriva sentinţei penale nr. 39 din 01 martie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. xxxx. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea apelurilor declarate în cauză rămân în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorilor din oficiu pentru intimaţii inculpaţi în cuantum de câte 567 lei rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariul apărătorului din oficiu pentru intimata parte responsabilă civilmente Farbridge Limited în cuantum de câte 868 lei rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, arată soluția pe scurt a ICCJ.

Astfel că procesul s-a întors la Curtea de Apel Cluj unde a început cu stângul pentru că din completul de judecată făcea parte Delia Purice. Magistratul formulat o cerere de abținere care a fost aprobată, astfel că dosarul va merge spre alt complet.

În prezent, Kiss Laszlo este încarcerat la Penitenciarul Jilava. El a formulat câteva cereri de eliberare condiționată, dar ele au fost respinse.

La prima judecare toți inculpații au fost achitați 

În 2012, procurorul Bubuiug Dan Liviu, șeful DIICOT Sălaj, deschidea un dosar (49/D/P/2012) de constituire a unui grup infracţional organizat în care, printre cei trimiși în judecată, se află și KISS V. LASZLO GYORGY, specialist în inginerii financiare, la care au apelat aproape toți milionarii controversați din România pentru a își înființa companii off-shore în care să își ascundă banii.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj în 2016, iar după doi ani de judecată toți inculpații au fost achitați. Motivul:”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și ”în cursul judecăţii acţiunea penală se stinge prin rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, renunţare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitare sau încetare a procesului penal”.

Practic, magistratul clujean a considerat că cei implicați au fost anchetați degeaba. 

Potrivit rechizitoriului, Rodica Carmen Cheregi., Alin Iordache, Mariana Iordăchescu, Kiss Laszlo Gyorgy şi Constantin Neacșu, în vara anului 2007, au aderat la grupul infracţional organizat constituit de către Ioan Cheregi (decedat în 2014) şi Florin Gheorghe Iordache, ”în scopul sprijinirii sau, după caz, săvârşirii alături de aceştia a infracţiunilor de înşelăciune în activitatea de intermediere în asigurări, spălarea banilor obţinuţi din înşelăciune şi de evaziune fiscală, cu ajutorul unui mecanism controlat în fapt de către aceştia, compus din societăţi româneşti cu asociaţi şi administratori societăţi offshore” Faptele de înșelăciune se referă la inducerea în eroare a mai multor companii de asigurări, unele dintre cele mai mari din România. Potrivit procurorilor DIICOT, inculpațiii Alina și Florin Iordache, Rodica Cheregi , Iordăchescu, Kiss şi Neacșu l-au sprijinit pe suspectul Ioan Cheregi, printr-un întreg sistem de societăţi şi documente fictive, la construirea şi funcţionarea căruia şi-au adus fiecare aportul, în inducerea în eroare a societăților de asigurări în activitatea de intermediere în asigurări, cauzându-le diverse prejudicii. 

Procurorii vorbesc de sprijinul acordat de consultantul Kiss Laszlo Gyorgy și de către avocatul Constantin Neacșu inculpaților Iordache și Cheregi ”prin crearea unui sistem de societăţi româneşti cu acţionariat şi administratori societăţi offshore şi prin punerea la dispoziţie în acest lanţ al Farbridge LTD, în scopul spălării banilor obţinuţi din înşelarea societăţilor de asigurare SC Asinan SA, SC Euroins România SA, SC Asigurare Reasigurare ASTRA SA, SC Carpatica Asig SA şi, respectiv de intermediere în asigurări SC Adelphia Broker de Asigurare SRL, acţiunea urmată de spălarea acestor sume de bani în cuantum de 2.724.640,66 lei de către inculpaţii Iordache Florin Gheorghe, Cheregi Rodica Camrne., Iordache Alina şi suspectul Cheregi Ioan cu ajutorul acestui circuit” Avocatul Contantin Neacșu l-a reprezentat pe consultantul Kiss în alte procese penale de la București, în care a și fost arestat. 

La scurt timp după încheierea contractelor de intermediere în asigurări când, pentru a câştiga încrederea acestora, figurau ca asociaţi şi administratori Cheregi Ioan şi Cheregi Rodica Carmen, interveneau  în sensul introducerii societăţilor offshore în acţionariatul şi administrarea acestora. Aceste activităţi s-au făcut cu sprijinul calificat al inculpaţilor Neacșu Constantin, Iordăchescu Mariana și Kiss Laszlo Gyorgy. Ulterior în derularea contractului de mandate nu sau depus sumele de bani încasate din asigurări, fiind prejudiciate societăţile de asigurări.

”Lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”

Avocatul Constantin Neacșu a declarat pentru Gazeta de Cluj că achitarea tuturor persoanelor din dosar constituie o ”lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”.

”Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea pe linie a tuturor inculpaților trimiși în judecată de Biroul Teritorial DIICOT Sălaj, pentru toate infracțiunile. Lovitura este cu atât mai cruntă pentru procurorul de caz Bubuiug Dan Liviu,  cu cât a ajuns să ocupe funcția de procuror șef al DIICOT Sălaj după ce, chiar înainte de concursul pe acest post, într-un interval de două săptămâni, a încercat să obțină arestarea preventivă a unui judecător sindic și a trimis în judecată un avocat.

S-au vehiculat, de către acuzare, sume colosale, o pleiadă de infracțiuni și bau-bau-ul cel mare, companii offshore, dar mi-ar plăcea să nu ne lăsăm înșelați de clișeul acela cu diavolul și detaliile. Schema infracțională pusă la cale de Cheregi și Iordache este de un ridicol absolut: ei au avut falsă reprezentare, pe care eu niciodată nu le-am furnizat-o, că, prin offshore, dau lovitura vieții. Or tocmai asta i-a înfundat!  Este ca si cum ai accidenta un om cu mașina, apoi ai vinde-o, iar agentul de la Poliție care întocmește actele (acela fiind eu) ar răspunde. Lucrurile rimează, dar iraționalul unora din noi le ignoră”, declarat avocatul Neacșu la aflarea sentinței de achitare.

Acum, în contextul rejudecării dosarului el a spus că ”Instanța Supremă „nu se pronunță nici asupra vinovăției și nici asupra nevinovăției” celor trimisi în judecată, ci doar a insistat ca înregistrările convorbirilor din dosar să fie considerate probe, și nu indicii.

Menționez că instanța de fond, motivat din punct de vedere legal și juridic, a luat în calcul înregistrările convorbirilor drept indicii, și nu probe, coroborându-le cu toate celelalte probe de la dosar și pronunțând soluția de achitare. Consider că, personal, această retrimitere,  este de natură a mă avantaja, întrucât convorbirile confirma celelalte probe din care rezulta faptul că nu eram în conivență infracțională cu nimeni, precum și faptul că inculpatul decedat și suspectul decedat se fereau de corectitudinea și scrupulozitatea mea. Lăsând la o parte aceste aspecte, petrecându-mi ultimii ani în instanțele clujene, am avut ocazia să constat, nu doar în calitate de avocat, ci și de parte într-un dosar, faptul că acestea se apleacă cu seriozitate asupra soluționării dosarelor”, a mai declarat avocatul. 

Prejudiciul dosarului

-Euroins România SA – contract – Livlar Agent de Asigurare SRL – prejudiciu peste 250.000 lei -ASTRA SA – Tempo Agent de Asigurare SRL – prejudiciu de circa 1,26 milioane lei 

-Carpatica Asig SA – Swift Agent de Asigurare SRL – prejudiu de peste 253.000 lei 

-Asiban SA (preluată de Groupama Asigurări SA) – Livlar Agent de Asigurare SRL – 100.000 lei -ABC Asigurări Reasigurării SA – Criscamro Agent de Asigurare SRL – peste 95.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here