Tribunalul din Arad a hotarât ca taxa de prima înmatriculare încalca prevederile Tratatului de Aderare a României la UE, iar ca si consecinta, prevederile sale nu se pot aplica, fiind si ele nelegale.# Deoarece taxa de înmatriculare a fost declarata nelegala, suma de bani platita de reclamant va trebui restituita. Gazeta de Cluj va prezinta în premiera decizia Tribunalului Arad prin care taxa auto de înmatriculare este considerata nelegala si primul caz de acest gen câstigat în Instanta.

Pentru prima data,  nelegalitatea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, este confirmata de o instanta din România, adica de catre Tribunalul Arad. Esential este faptul ca taxa speciala nu este perceputa pentru autovehiculele deja înmatriculate în România, ci doar pentru autoturismele înmatriculate în celelalte state comunitare si reînmatriculate în România, dupa ce acestea sunt aduse în tara.

Tribunalul Arad constata ca reclamanta SC Magura Impex SRL cu sediul în Arad a chemat în judecata Administratia Finantelor Publice a Municipiului Arad si a solicitat restituirea taxei speciale pentru autoturisme în valoare de 6.287 lei, aceasta suma fiind achitata în mod nelegal de catre reclamanta. Aceasta a achizitionat din Germania un autoturism second-hand, fabricat în 2002, iar pentru a-l înmatricula si a fost obligata sa plateasca taxa de 6.287 lei. Potrivit sentintei Tribunalului Arad, “plata acestei taxe este obligatia legala derivata din reglementarile codului fiscal, capitolul “Taxa speciala pentru autoturime si autovehicule”, care contravine Tratatului Comunitatii Europene care în art. 90 interzice statelor membre sa instituie taxe contrare principiilor tratatului. Astfel este încalcat principiul nediscriminarii produselor importate cu produsele interne, din analiza aplicarii taxei rezultând ca aceasta este perceputa numai pentru autoturismele înmatriculate în UE si reînmatriculate în România. În timp ce pentru autoturismele deja înmatriculate în România, la o noua înmatriculare taxa nu mai este perceputa.”

Decizia Tribunalului Arad

În continuare, redam câteva pasaje din sentinta Tribunalului Arad, din 7 noiembrie 2007:

“Între principiile dreptului comunitar, obligatorii pentru instantele judecatoresti române, astfel cum s-a mentionat prin referirile la art. 148 alin. 2 si 4 din Constitutie, facem referiri la suprematia dreptului comunitar, în speta a art. 90 par. 1 din Tratat si conchidem ca prin modificarea Codului fiscal si introducerea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, legiuitorul a încalcat în mod direct dispozitiile mentionate ale Tratatului”.

“Ca urmare a efectului direct al art. 90 par. 1 din Tratat pentru ordinea juridica interna a României, instanta este datoare sa constate ca art. 2141 – 2143 din Codul fiscal sunt reglementari contrare si ca nu pot fi mentinute în continuare ca aplicabile în cauza de fata. Neputând fi aplicabile în dreptul intern, aceste reglementari impun concluzia ca taxa speciala achitata pentru reînmatricularea autoturismului de catre reclamant, în cuantum de 6.287 lei, a fost încasata în contul bugetului statului cu încalcarea art. 90 par. 1 al Tratatului”. […] “Considerând demonstrata încalcarea art. 90 din Tratat prin instituirea taxei speciale pentru autoturisme, de la 1 ianuarie 2007, prin art. 2141-2143 Cod fiscal, instanta va admite actiunea reclamantei stabilind ca taxa a fost ilegal încasata, obligând pe pârât sa o restituie. Lipsind-o pe reclamanta în mod nelegal de suma de 6287 lei, de la data platii sumei, 20 iulie 2007, pârâtul datoreaza si dobânzile legale aferente, pâna la data restituirii efective, prejudiciul cauzat reclamantei numai în acest fel putând fi reparat integral astfel cum prevad dispozitiile art. 1084 Cod civil raportat la art. 1082 Cod civil”.

Tribunalul din Arad a constatat ca încasarea unei asemenea taxe contravine art. 90 par 1. din Tratatul CE, obligatia Administratiei Finantelor Publice Arad fiind aceea de a restitui taxa obtinuta nelegal.

Potrivit normelor comunitare, Articolul 25 CE prevede: "Între statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica de asemenea taxelor vamale cu caracter fiscal."

Articolul 90 CE prevede: "Niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura, mai mari decât cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie."

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.