Un nou scandal zguduie lumea afacerilor online din România, având în centrul atenției pe Cosmin Moise, administratorul site-ului fierastraie.ro, care a organizat un concurs cu premii ce nu au ajuns niciodată la câștigători. Promițând un fierăstrău banzic în valoare de 18.000 de euro și o revizie gratuită pentru utilajul deja existent al unui alt participant, Moise a atras 2175 de companii într-o campanie aparent transparentă. Însă, în loc de premii, participanții au rămas cu un gust amar și suspiciuni legate de organizarea concursului.

Marele plan: Promisiuni pentru creduli 

Cosmin Moise, cunoscut în lumea micilor afaceri din domeniul prelucrării lemnului, a lansat în anul 2021 un concurs pe pagina de Facebook a site-ului său, fierastraie.ro. Regulile păreau simple: firmele interesate trebuiau să se înscrie pentru o șansă de a câștiga marele premiu, un fierăstrău banzic de ultimă generație, în valoare de 18.000 de euro. Locul doi urma să primească o revizie gratuită la utilajul pe care compania îl folosea deja.

Promisiunile generoase au atras un număr impresionant de participanți: 2175 de companii din întreaga țară, dornice să își îmbunătățească utilajele sau să beneficieze de revizia promisă. Însă entuziasmul s-a risipit rapid după ce extragerea câștigătorilor a avut loc, iar premiile nu au fost niciodată livrate.

Firma lui Cosmin Moise, la fel de reală precum premiile

La un simplu research aflăm că numele firmei pentru care există site-ul fierăstraie.ro este FOTOVOLTAIX SRL iar bine zic numele firmei căci doar acesta există în registru. Nu există o cifră de afaceri, nu există un profit și nici un alt detaliu în afară de faptul că administratorul SRL-ului este Moise Viorel Cosmin.

Imaginează-ți o firmă care există doar pe hârtie, ca o fantomă corporatistă, dar fără cifra de afaceri, fără profit și fără nimic înregistrat. Adică exact genul de firmă pe care o uiți din momentul în care afli că există. Genul de firmă care îți lasă impresia că e mai degrabă un concept filozofic decât o afacere reală.

Extragerea aparent „transparentă”

Extragerea câștigătorilor a fost anunțată de Moise ca fiind realizată printr-o platformă online, sub „supravegherea atentă” a colegilor săi. Conform declarațiilor lui Moise, la extragere au asistat colega sa, care se ocupa de partea tehnică, și o doamnă notar care avea rolul de a certifica corectitudinea procesului.

Colniță Dorina de la Dorina Holtz SRL a fost norocoasa câștigătoare a fierăstrăului de 18.000 de euro, firma cu numărul 503 în concurs. Pe locul doi, cu numărul 971, s-a clasat o altă companie care urma să beneficieze de revizia gratuită.

Însă, după ce au fost anunțate, premiile nu au ajuns niciodată la destinatari. Coliniță Dorina a așteptat în zadar ca Moise să își respecte angajamentele.

Legalitatea concursului: probleme nerezolvate

Întrebările privind legalitatea concursului nu au întârziat să apară. În România, concursurile cu premii mari, precum cel organizat de Moise, trebuie să fie autorizate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și alte autorități relevante. Concursurile comerciale implică o serie de reguli stricte privind transparența și legalitatea, iar organizatorii trebuie să dovedească faptul că premiile oferite există și sunt disponibile.

În acest caz, nu există informații publice care să ateste că Moise ar fi obținut autorizațiile necesare pentru desfășurarea legală a concursului. Participanții au început să își exprime nemulțumirile, iar unii au speculat că totul a fost o înșelătorie bine organizată.

Cosmin Moise și legătura cu Emil Boc

Pe lângă concursul dubios, numele lui Cosmin Moise a mai apărut în presa locală din Cluj în legătură cu o întâlnire cu primarul Emil Boc. Într-un articol publicat de Cluj24, Moise a fost fotografiat alături de primar și a declarat că i-a propus acestuia dezvoltarea unui centru de expoziții în oraș. Aceste legături au ridicat și mai multe semne de întrebare, alimentând speculațiile legate de influența sa în anumite cercuri de afaceri.

Cosmin Moise ar fi plătit suma de 9.000 de lei pentru a obține o întâlnire cu primarul, unde a discutat despre proiecte viitoare. Cu toate acestea, implicarea sa într-un astfel de scandal îi afectează credibilitatea, iar conexiunile sale cu personalități locale devin subiect de dezbatere.

Participanții la concursul organizat de fierastraie.ro nu au primit până în prezent nicio explicație clară din partea lui Cosmin Moise cu privire la soarta premiilor promise. Autoritățile nu au fost implicate încă în acest caz, însă gurile rele suspectează organizatorul de fraudă.

Rămâne de văzut dacă Moise va da socoteală pentru acest concurs și dacă justiția își va spune cuvântul în acest caz care a ridicat multe semne de întrebare asupra modului în care sunt organizate astfel de competiții online. Până atunci, rămâne o lecție dureroasă pentru participanții care au crezut în promisiunile mari ale unui țepar iscusit.

Dedesubturile aflate după țeapa concursului

Firma care a câștigat concursul în 2021, Dorina Holtz, condusă la momentul acela de câștigătoarea Dorina Colniță în momentul de față îl are la conducere pe Șipoș Vasile Mihai, consilierul PSD al lui Dorin Nap, fostului primar din Valea Ierii. Această firmă are niște cifre tare interesante pe anul 2022, singurele cifre înregistrate.

Cifra
Afaceri
Profit
Net
DatoriiActive
Imobilizate
Active
Circulante
2022049 0160049 016

Surse ale Gazetei de Cluj susțin că firma Dorina Holtz este doar un paravan pentru afacerile lui Dorin Nap, fostul primar din Valea Ierii care este condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual.. Aceste surse mai susțin că primarul i-a scris în repetate rânduri lui Cosmin Moise pentru obținerea premiului promis, ba mai mult, și-ar fi implicat și avocata Primăriei, Adela Mihaela Chiș, care este plătită cu nu mai puțin de 70€ pe oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.