Sistemul MLM (multi-level-marketing) se pregăteşte să îşi lărgească rândurile la Cluj. Zeci de persoane au primit în cutiile poştale anunţuri că sunt beneficiarii unui premiu surpriză, condiţia fiind ca unul dintre reprezentanţii Zepter să fie primiţi în casă. Pe lângă persoanele încântate de acest sistem MLM au apărut și o serie de nemulțumiți care atrag atenția că sistemul piramidal ar putea fi o înșelătorie. În acelaşi timp, la Cluj s-a “resuscitat” o înşelătorie mai veche, cea cu maşinile de cusut Singer: afişele în care “colecţionarul german” este dispus să ofere mii de euro pentru o maşină de cusut Singer au fost reîmprospătate, cu precădere în cartierele Gruia şi Grigorescu.

Sute de clujeni au primit în cutiile poştale pliante trimise de compania MLM Zepter, conform cărora destinatarii sunt beneficiarii unui cadou surpriză. Pe pliante este trecut un număr de telefon, iar textul anunţă că dacă nu îţi confirmi dorinţa de a primi darul în termen de cinci zile, este posibil ca “pleaşca” să fie redistribuită altui norocos. Suni, iar după ce eşti că “acest apel va fi înregistrat”, operatoarea te anunţă că poţi primi cadoul surpriză, fără nici o obligaţie, dar cu condiţia să îl primeşti în casă pe reprezentantul Zepter care îţi va livra cadoul personalizat. Însă, odată invitat în casă, pentru mulţi dintre clienţii acestei companii poate însemna începutul unui calvar.
Pentru un aparat de ras, o sticlă de şampon ori o unghieră, trebuie să fiţi dispuşi să renunţaţi la câteva ore bune din ziua respectivă. Reprezentantul Zepter va încerca cu persuasiune să vă “înregimenteze” în reţeaua MLM a companiei. Reţeaua respectivă este alcătuită astfel încât celui proaspăt înscris în sistem i se oferă câştiguri iluzorii din procentele câştigate de cei pe care, “teoretic”, i-ar putea convinge să facă parte din această reţea.
Multi Level Marketing (Marketing multi-nivel) este o altă denumire pentru sistemele de vânzări de tip piramidal. Există un inițiator al unei astfel de scheme, care își face propria echipă. Fiecare membru al echipei încearcă, la rândul său, să-și facă propria echipă. Sistemul se repetă atâta cât permite piața. Firește, cel care inițiază sistemul este avantajat. El percepe comisioane și supra-comisioane de la toți cei care se află sub nivelul său în piramida de vânzări.

Colecţionarul german la pescuit de fraieri prin Cluj
Ţeapa Singer, resuscitată de câteva zile, cu precădere în cartierele mai liniştite ale Clujului se bazează pe credulitate. La bază are un mit urban “importat”la mijlocul anilor ’90 şi care spune că unele maşini „Singer” au în componenţă piese din platină, în greutate de opt kilograme. A doua variantă, spune că, în timpul persecuţiilor naziste, evreii au depus sume uriaşe în bănci din Elveţia şi au notat numerele conturilor pe mai multe astfel de maşini „Singer”, care s-au răspândit în Europa. Astfel, în momentul de faţă, cel care încearcă să obţină acum aceste maşini de cusut ar fi Mosadul.
„German cumpăr maşini de cusut mărci germane: Zzinger, Singer, Kasier, Naumann, Anker, Afrana, Pfaff, Haid-neu, Opel, Durkopp, Gritzner, etc. Se oferă: 25.000-35.000 euro. Plata la domiciliu. Tel 0763.782.xxx”, arată textul unui anunţ lipit prin blocurile din Grigorescu. Pentru a îi scuti pe pensionarii sau amatorii de chilipiruri care au maşini de cusut Singer, reporterii Gazeta de Cluj au sunat la numărul de telefon pentru a vedea ce metodă de „ţeapă” foloseşte colecţionarul german. Iniţial, interlocutorul a răspuns cu un firesc „Alo? Da, vă rog”, însă, după ce a auzit că ar putea cumpăra o maşină Singer, brusc, vocea s-a metamorfozat într-una de „colecţionar german”.
„Da, zigur că zântem interezaţi, doar pentru aceazta am dat anunţul. Preţul ezte real pentru că lucrăm pentru und coleczionar din Germania care ezte extrem de interesat de acezte maşini special. Însă, trebui să ne daţi seria de pe maşina pe care o deţineţ”, ne asigură de cele mai bune intenţii Fritz. După câteva minute, îi telefonăm din nou germanului de ocazie pentru comunicarea seriei.
Din acest punct al discuţiei, colecţionarul are două posibilităţi de a îi înşela pe creduli. Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca cel fraierit să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor. De regulă, în acest caz, suma este între 300 şi 500 de lei, iar după efectuarea plăţii, “colecţionarul” îşi lichidează contul.

Ţeapa Singer, metoda “maşinile gemene”
A doua metodă este cea a maşinii „gemene”. „Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există „Ein kleines Problem”. El este dispus să ofere 25.000 de euro pentru maşina în cauză, dar trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întâmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Disperat, cel care crede că l-a prins pe Dumnezeu de picior, sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. „Fraieritul” cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai sunat niciodată de „colecţionar”.

Un singur arestat în Ţeapa Singer
În ultimii ani, poliţiştii clujeni au descoperit o singură persoană care dădea “ţepe” Singer, însă la Sibiu, a fost trimisă după gratii o reţea de 60 de persoane care s-au făcut vinovaţi de un prejudiciu de peste 3,2 milioane de lei. „Colecţionarul” ghinionist din Cluj a fost prins la Turda şi a fost arestat pentru că înşelat o femeie căreia i-a vândut o maşină de cusut Singer cu 3.200 de euro. Pentru săvârşirea faptei, bărbatul s-a prezentat sub o identitate şi domiciliu fals pentru a nu fi identificat ulterior.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.