Gândirea umanității s-a schimbat radical în ultimii ani datorită tehnologiei care a reușit să ne conecteze mai mult ca niciodată. Progresele rapide în tehnologie au devenit atât de înrădăcinate în viața de zi cu zi, încât ne-au făcut să uităm cu desăvârșire cum a fost lumea înaintea tehnologiei. Credințele religioase, politice și sociale trec printr-o schimbare radicală, iar tehnologia a adus condițiile optime pentru o gândire complet nouă. Cu toate acestea, epoca modernă nu a scăpat de ideile trecutului care, din cauza accesibilității la tehnologie, revin cu o putere de nedescris în atenția publicului. Pe ce idei se va clădi societatea ce va urma după a noastră?
Anul 2022 a scos la suprafață faptul că omenirea nu a învățat din trecut, iar lecțiile secolului XX au rămas neînvățate, majoritatea oamenilor fiind prinși în malaxorul tehnologiei și a rețelelor sociale. Acestea, în loc să creeze timp, îl consumă, iar acest lucru duce inevitabil la pierderea capacității de a ne aminti cum a fost înainte, totul fiind nou.
Virtuțile au devenit irelevante sau chiar ridicole, iar ideile nu mai contează, într-o societate unde fiecare, dacă este conectat la internet, își poate exprima un punct de vedere despre orice și oricând. Chiar dacă tehnologia a revoluționat lumea, această revoluție a venit cu un preț scump pe care, mai devreme sau mai târziu, îl vom plăti cu toții.
Tânăra generație care s-a născut cu smartphone-ul în brațe a abandonat cu precădere importanța cunoașterii despre trecut, pe considerentul că ceea ce este acum contează, nu ce a fost. Nepăsarea reprezintă noul „cool”, iar lipsa semnificativă de contact uman duce, din păcate, la depresie, o boală ce a cuprins în secolul tehnologiei pe tot mai mulți tineri. Încă de la o vârstă fragedă, copiilor le este întipărit în minte o „realitate” virtuală, neavând nicio bază. Acești tineri ai tehnologiei vor deveni adulții de mâine care, lovindu-se de crunta realitate, vor trăi un șoc: cum să nu mă angajeze pentru un salariu baban, doar am terminat facultatea?
Naivitatea de care dau dovadă este perfect exploatată de către acea „mică aristocrație intelectuală”, iar în momentul în care societatea este mai divizată ca oricând, năruirea unei civilizații este tot mai aproape. Majoritatea ies în stradă și protestează pentru o idee datorită faptului că este „cool”, nu că s-ar regăsi în ea.
Este viitorul compromis?
Omul mereu a făcut progrese, culminând, totodată, cu o întoarcere bruscă de unde a început. Ne considerăm niște ființe evoluate și bine calculate datorită telefoanelor mobile, a tehnologiei, a modului în care putem să vedem lucrurile, dar ce se întâmplă dacă de mâine, spre exemplu, nu va mai exista electricitate? Lucru destul de probabil, având în vedere războiul de la granițele noastre și a crizei în care planeta se duce cu o viteză de nedescris.
Cu toții ne vom întoarce într-o epocă de piatră, neștiind cum să mai vorbim unul cu altul, fiind în transă după tehnologia care ne-a făcut să uităm de lucrurile esențiale ale vieții. Vom fi blocați în timp, fără o șansă de salvare, iar cei care nu pot rezista normalității de altădată vor ajunge la disperare.
Mulți vor spune că ființa umană va reuși să treacă și peste această problemă, a dispariției tehnologiei, având în vedere că de-a lungul timpului, omenirea a supraviețuit și în timpul lui Hitler, Stalin și amenințării nucleare care, din nefericire, este mai aproape ca oricând. Dar repet, acest lucru nu este obligatoriu, având în vedere că la un moment dat, întreaga omenire va ajunge la punctul culminant și totul se va sparge. Aici vor interveni cei care, din bucăți, au reușit să construiască ceva, pentru ca generația următoare să se poată bucura de o viață mult mai ușoară, liniștită. Privind spre ceea ce este acum, în lume, cei care din bucăți au făcut un întreg și au pus civilizația omenească pe linia de plutire sunt tot mai puțini, iar în rândul generației smart, un număr foarte mic se poate ridica la nivelul celor care au fost.
Când lucrurile cu adevărat importante sunt ascunse sub preș
Dar să nu fim chiar atât de pesimiști. Este important ca în aceste vremuri, unde războiul bate la ușă, iar criza economică lovește în fiecare dintre noi, să realizăm că atâta timp cât nu învățăm din istorie, aceasta se va repeta la infinit și este foarte simplu ca un singur om, cu putere de decizie, să pună piciorul în prag și să schimbe mersul lucrurilor, pentru a stopa acel șir de evenimente care ar duce la o catastrofă.
Tehnologia a reușit, și aici nu putem nega acest lucru, să unească pe cel din Babadag cu cel din New York, într-un timp foarte scurt, să aducă laolaltă oameni care au o anumită credință, într-un cuvânt, ne-a dezvoltat în ultimii 20 de ani cum nu s-a întâmplat niciodată în istoria omenirii.
Din păcate, mulți au crezut că aceasta va aduce și fericirea și pacea, lucruri după care fiecare om tânjește cu disperare de la facerea lui. Fericirea falsă de care ne bucurăm ne influențează profund liniștea interioară, pacea despre care toată lumea vorbește, în special acum. Încercăm, cu disperare, să fim în rând cu ceea ce vedem la alții, ducându-ne astfel într-un cerc al disperării, în veșnica noastră căutare a fericirii care, din păcate, se îndepărtează tot mai tare. Când crezi că ai ajuns, ea mai face un pas, iar acel proces continuă la nesfârșit, trăind astfel într-o continuă minciună, în căutarea fericirii.
Poate acum, mai mult ca niciodată, este timpul ca fiecare dintre noi să renunțăm, treptat, pentru o perioadă limitată, la ceea ce credem că ne face fericiți și să încercăm să ne bucurăm de ceea ce contează cu adevărat. Poate acum este momentul, trăind vremuri tulburi, să ne întoarcem, cu dezvoltarea și experiența care ne-a fost insuflată de către tehnologie, către lucrurile adevărate și importante. Poate acum ar trebui să realizăm că fericirea și pacea nu vin din lucruri palpabile, ci din liniștea pe care noi ne-o creăm cu timpul, nu din agitația cotidiană în care suntem toți prinși.
Vechea problemă a fericirii a fost dezbătută secole întregi, iar în societatea tehnologizată am crezut că am atins acest deziderat. Ea este pe termen scurt, niciodată pe termen lung. A ști cum să folosești „măcinătorii de timp” ai tehnologiei în avantajul tău reprezintă un atuu de care foarte puțini se pot bucura.
Barierele sociale au dispărut datorită informației infinite, dar ne-a înstrăinat mai mult ca niciodată, iar înțelepciunea despre care bătrânii noștri au vorbit devine pasageră, se estompează.