Cunoscutul site Wikileaks a apasat pedala dezvaluirilor privitoare la Romania. In cadrul telegramele secrete facute publice, se remarca si o serie de personalitati clujene, cum ar fi Vasile Dancu sau Daniel Morar, dar si personalitati care s-au judecat la Cluj, de pilda Iulian Dascalu.
Foto: daniel buda, daniel morar, vasile dancu, iulian dascalu
Grupul de la Cluj, responsabil cu suspendarea lui Traian Basescu
Conform Wikileaks, “Grupul de la Cluj” ar fi stat in spatele suspendarii lui Traian Basescu din 2007. Telegramele diplomatice trimise Ambasada SUA la Bucuresti implica "Grupul de la Cluj", condus de Vasile Dancu, in tentativa de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie in 2007. Potrivit kamikazeonline.ro, intre cele 1.200 de telegrame interceptate de Wikileaks exista informatii despre tentativa de suspendare a lui Traian Basescu, din 2007.
"Suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament nu ar fi fost opera lui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc, ci a 'Grupului de la Cluj', condus de Vasile Dancu, considerat de jurnalist (asa cum nota un ofiter din ambasada) cel care l-a rebranduit pe Geoana ca un critic acerb al lui Basescu", precizeaza jurnalistii de la Kamikaze. Vasile Dancu nu este singurul clujean despre care Wikileaks a facut referiri.
Daniul Buda si Daniel Morar, implicati in dosarul lui Nastase
Site-ul Hotnews a publicat o parte din telegramele care arata implicarea politicianului clujean Daniel Buda in dosarul lui Adraian Nastase. "Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Traian Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata Confidential. Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania". Cateva fragmente din telegrama: "Pe 17 februarie, presedintele Basescu a convocat de urgenta «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de actiuni care sa trateze reformele din sectorul justitiei. Intalnirea i-a adus impreuna pe ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Daniel Morar, seful ANI Macovei, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, presedintele comisiei juridice Daniel Buda, presedintele CSM Virgil Andreies si vicepresedintele CSM Bogdan Licu".
"Ne-am intalnit separat cu trei participanti – Buda, Licu si Macovei – care au fost de acord ca intalnirea convocata de Basescu a dat un impuls necesar unui plan comun de actiune pentru a indeplini conditiile UE in ce priveste reforma justiei. Licu a descris sedinta in mod diplomat ca «relativ sincera»; Macovei a spus ca dezbaterea a fost «incinsa», cu o tensiune vizibila intre Basescu si Geoana. Un exemplu a fost atunci cand Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi replicat taios: «Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public – fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». In ciuda dezbaterii incinse, participantii la intalnire ar fi cazut de acord asupra a doua puncte principale de actiune: aprobarea in procedura de urgenta a unor noi coduri juridice si acordul de a trimite dosarul de coruptie Nastase in instanta", se arata in telegrama.
Iulian Dascalu, printre cei mai influenti baroni locali
Iulian Dascalu, partea vatamata din dosarul in care Arpad Paszkany a fost achitat de doua ori pentru santaj, este si el mentionat de catre Wikileaks. Un raport secret realizat de Ambasada SUA in 2007 arata ca omul de afaceri ieseni este unul dintre cei mai influenti baroni locali din Romania. Documentul este semnat de Mark Taplin, adjunct al ambasadorului SUA din acea perioada, si a fost facut public in cadrul unei stenograme Wikileaks intitulata „Banii si politica: cine detine cu adevarat Romania?“. In text sunt mentionati ca apropiati ai lui Dascalu primarul Gheorghe Nichita si deputatul Relu Fenechiu. Iulian Dascalu este devansat in raportul Ambasadei SUA desconspirat de Wikileaks de Attila Verestoy si de fratii Viorel si Ioan Micula.
„In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (…) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007.