În 15 februarie, clujenii vor merge la vot pentru a-şi alege viitorul primar. Partidele
şi-au lansat deja candidaţii, dar care sunt favoriţii în cursă?. Gazeta vă prezintă cum i-au votat clujenii la alegerile locale pe candidaţii de acum. Cât va conta notorietatea candidaţilor în 15 februarie şi cât va conta partidul

O parte dintre candidaţii pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca au candidat, fie la alegerile locale de anul trecut, fie la cele parlamentare. Voturile primite atunci pot spune multe despre ceea ce se va întâmpla luna viitoare. Rămâne de văzut doar cât de mult va mai conta acum principiul “locomotivei”, aplicat, cu succes, de către PDL în cazul actualului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

Şansele lui Apostu

Săptămâna trecută, că au fost sau nu pregătite, partidele politice au trebuit să nominalizeze candidatul pentru alegerile anticipate. Asta, în condiţiile în care de săptămâna aceasta începe campania electorală. Oficial, pentru PDL candidat va fi Sorin Apostu, cunoscut deja ca fiind mâna dreaptă a fostului primar Emil Boc încă din legislatura 2004-2008. Apostu este la prima candidatură şi, cel mai probabil, premierul Boc va încerca să îl urce pe piedestalul câştigătorilor. Deşi este medic veterinar de profesie, Apostu a reuşit cu succes să îndeplinească funcţia de director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. În condiţiile în care notorietatea partidului din care face parte în municipiul de pe Someş a rămas neschimbată odată cu numirea fostului primar în funcţia de premier, Apostu are toate şansele să fie instalat “de mânuţa” premierului Boc în funcţia pe care acesta a lăsat-o vacantă.

Tăriceanu vrea Clujul pentru Nicoară

PNL a lansat “la apă” candidatul cu ajutorul preşedintelui partidului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent la Cluj tocmai pentru acest eveniment. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, a fost ales de PNL pentru a se bate cu Sorin Apostu. Nicoară a pierdut la alegerile locale fotoliul de preşedinte al CJ în favoarea lui Alin Tişe. Tot la alegerile locale, 29,476 de locuitori ai municipiului Cluj-Napoca au votat pentru Marius Nicoară, mai exact 26,11% din cei care au participat la vot. Dar asta, în condiţiile în care prezenţa a fost de doar 37,55%. Cu o participare la vot mai ridicată şi cu o strategie de campanie mai agresivă, Marius Nicoară are toate şansele să îl învingă pe Sorin Apostu. În plus, la fel cum Sorin Apostu beneficiază de susţinerea conducerii partidului, şi Nicoară are această susţinere din partea preşedintelui PNL, Călin Popescu-Tăriceanu.

PSD, şanse mici

Teodor Pop Puşcaş a fost desemnat să candideze în 15 februarie pentru social-democraţi. Puşcaş este fostul comandant al Poliţiei Cluj, acum- chestor în rezervă. Deşi este susţinut de mare parte din miniştrii PSD, dar şi de conducerea locală şi centrală a partidului, fostul comandant are şanse reduse în privinţa câştigării conducerii municipalităţii. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie Puşcaş a obţinut în colegiul uninominal 1 pentru Camera Deputaţilor doar 4.395 de voturi. Cum municipiul Cluj-Napoca a fost împărţit în patru colegii pentru Camera Deputaţilor, putem presupune că Puşcaş ar putea primi, în condiţiile candidaturii pentru primărie,aproximativ 16.000 de voturi, mult sub numărul de voturi obţinut de Nicoară la alegerile locale.

Funar, scos din cărţi

În ceea ce priveşte candidatul PRM, Gheorghe Funar, acesta a obţinut la alegerile locale din iunie 2008, când l-a contracandidat pe Emil Boc, doar 4.756 de voturi, care reprezintă 4,18 procente din totalul voturilor exprimate. Şi dacă va trece de 10 procente, Funar are şanse extrem de mici de a ajunge chiar şi într-un eventual tur doi.

A fi…

În condiţiile precizate anterior, putem anticipa două scenarii. Primul dintre ele ar fi acela în care actualul primar interimar, Sorin Apostu, ar câştiga din primul tur. La alegerile din iunie 2008, Emil Boc a câştigat detaşat funcţia de primar cu peste 75% din sufragii. Dezvoltarea municipiului în legislatura 2004-2008, sub conducerea lui Boc, a făcut ca partidul condus de acesta să aibă, cel puţin la nivelul municipiului de pe Someş, foarte mulţi adepţi. În aceste condiţii, deşi Emil Boc a părăsit funcţia pentru a o lua în primire pe cea de premier, PDL este încă în fruntea preferinţelor clujenilor. Dacă Apostu va adopta aceeaşi strategie de campanie ca şi Alin Tişe în 2008 şi se va afişa la braţul premierului, simplul fapt că aceste afişe vor denota susţinerea municipiului de la centru
i-ar putea aduce câştigul.

…sau a nu fi primar Apostu!

Pe de altă parte însă, la alegerile locale din 2008,prezenţa la vot a fost una foarte scăzută, de mai puţin de 40%. Dacă o parte din aceşti alegători, care au votat cu Emil Boc, atunci vor sancţiona plecarea acestuia la Bucureşti, iar voturile lor vor merge către Marius Nicoară, există mari şanse la un tur doi. Mai mult decât atât, şi Nicoară, la conducerea Consiliului Judeţean, s-a bucurat de o susţinere destul de mare din partea cetăţenilor. Dacă acesta va intra în turul doi cu Apostu, lupta vafi una destul de strînsă, iar singurul criteriu de departajare va consta în proiectele propuse de candidaţi şi, respectiv, campania pentru care vor opta.

Bine sau rău

Alegerea lui Sorin Apostu în funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca ar avea ca principal avantaj susţinerea municipiului de către premierul Emil Boc, deci, implicit, mai multe fonduri pentru Cluj. Totuşi, din punct de vedere al experienţei în administraţia publică, Marius Nicoară s-a dovedit mult mai pregătit. Chiar şi cu un Consiliu Local format în majoritate din membri PDL, Nicoară ar putea aduce idei noi pentru municipiul de pe Someş.

Simona Curcian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.