Pentru încă un mandat de trei ani, Laura Codruța Kovesi va conduce DNA, după ce Ministrul Justiției Raluca Prună a propus reinvestirea în funcție. Relațiile lui Kovesi au marșat, la început, pe filiera Monicăi Macovei, iar ”cultivarea” acestui raport a fost posibilă prin intermediul unei foste colege de generație, Monica Niculescu. Ea a renunțat la un post de judecătoare din cadrul instanțelor clujene pentru a fi magistrat la Curtea de Apel București. A fost soția europarlamentarului Rareș Niculescu, iar acum este iubita ziaristului Dan Tapalagă, patronul portalului de știri HotNews.

 

Laura Kovesi a fost reinvestită de Ministrul Justiției, Raluca Prună, pentru cel de-al doilea mandat de conducere a DNA. ”Cărțile” au fost favorabile pentru Kovesi pentru că ea și-a cultivat din timp relațiile cu Monica Macovei, care poate fi unul dintre punctele tari care au contat pentru luarea acestei decizii.

Pe de o parte, Raluca Prună a fost asistentul Monicăi Macovei, iar pe de alta, Kovesi este prietena judecătoarei Monica Niculescu. Practic, între Niculescu și Macovei nu este nici o legătură, însă conexiunea o face ziaristul Dan Tapalagă, care este iubitul sau, din punct de vedere legal, concubinul judecătoarei Niculescu.

Până să ajungă la Tapalagă, Niculescu a fost soția europarlamentarului clujean Rareș Niculescu care este membru supleant în Comisia pentru pescuit din cadrul Uniunii Europene. Magistratul Monica Niculescu a ocupat posturile de judecător la Judecătoria Cluj-Napoca (1995 – 2000), judecător la Tribunalul Cluj (2000 – 2003), judecător la Curtea de Apel Cluj (2003 – 2006) şi judecător la Curtea de Apel Bucureşti (2006 – prezent). În perioada 2005 – 2007, magistratul Niculescu Monica a fost detaşat la Ministerul Justiţiei, unde a ocupat funcţie de şef de cabinet al ministrului Monica Luisa Macovei. După ce a ajuns în București, Niculescu l-a cunoscut pe Dan Tapalagă, de profesie jurnalist, patron al site-ului HOTNEWS, care a deţinut, sub ministeriatul lui Monica Macovei, funcţia de purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Încă din facultate (Facultatea de Drept din cadrul UBB), Niculescu era prietenă cu Kovesi, fostul și actualul șef al DNA.

 

Kovesi ar vrea un serviciu tehnic mai performant

Propunerea pentru reînvestirea în funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost înaintată CSM de către ministrul Justiției în data de 29 februarie.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă se numără printre prioritățile cuprinse în proiectul de management al șefei DNA pentru un nou mandat. Un alt obiectiv important pentru Kovesi va fi creșterea calității în activitatea de urmărire penală și o susținere activă și profesionistă a cauzelor în fața instanțelor.

Kovesi își mai propune, în cazul obținerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acțiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor. De asemenea, ea precizează că are în vedere implicarea activă în dezbaterea publică a legilor cu incidență directă asupra activității procurorilor și susține dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane și materiale ca urmare a deciziei CCR privind interceptările.

 

Problema Carabulea

Însă, la reinvestirea Laurei Kovesi în funcția de șef al DNA a contat și ”spălarea” unui păcat. Este vorba de anchetele care îl vizează pe afaceristul sibian Ilie Carabulea, care face parte din cercul de cunoștințe al tatălui lui Kovesi, Ion Lascu. În urmă cu câțiva ani, au apărut o serie de interceptări telefonice purtate între Florin Apostu, Ioan Lascu şi Ilie Carabulea. Procurorii DNA au ataşat la dosar o conversaţie dintre tatăl lui Kovesi, Ioan Lascu, şi prim-procurorul Apostu în care cei doi stabileau paşii ce trebuiau urmaţi pentru promovarea unui recurs în interesul legii (preluarea unui memoriu, deplasarea la Bucureşti), paşi care au fost urmaţi cu stricteţe. Apostu l-a rugat pe Lascu să o convingă pe fiica sa să primească memoriul Atlassib şi să accepte o audienţă pentru un recurs în interesul legii, ca să rezolve problema pe care Carabulea o avea cu modul de calcul al diurnelor şoferilor care plecau în străinătate. A mai fost ataşată o discuţie în care Apostu îi comunică lui Carabulea că a discutat atât cu tatăl lui Kovesi cât şi cu aceasta, care i-au spus să facă un memoriu în atenţia ei, la care urmează să-i dea răspuns favorabil.

Cu toate acestea, luna trecută Carabulea a fost arestat de procurorii DNA, însă magistrații de la curtea de Apel Alba Iulia l-au pus pe omul de afaceri în libertate. În dosar au fost arestați Ilie Carabulea, a fiului său, Oprea, și a altor trei inculpați în dosarul Carpatica Asigurări, banca lui Carabulea. Potrivit unor surse judiciare, la sfârșitul anului 2014 — începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România.

 

Ce-ți doresc eu ție, dulce DNA

„Cred că sunt așteptări firești, pe care le are orice magistrat. În primul rând, pe cererile de apărare a reputației și independenței să fie o intervenție activă și fermă. De foarte multe ori, atunci când au fost atacuri asupra activității DNA sau chiar asupra procurorilor în mod direct, care au instrumentat anumite dosare, a fost o reacție rapidă, cel puțin anul trecut”, a răspuns Kovesi, întrebată la interviul de reînvestire în funcție, despre așteptările pe care le are DNA de la CSM.

Ea a adăugat că aceleași așteptări le are și din partea Secției pentru procurori, respectiv cooperarea „la fel de bună” cu DNA.

„Ce își doresc colegii și îmi doresc și eu, în același timp, este să avem aceeași intervenție fermă în ceea ce privește modificarea legislației, dacă există un pericol, modificarea cadrului legislativ în care funcționează procurorii sau instrumentele pe care ei le au în activitate”, a arătat Kovesi.

laura kovesi dna

Baschet pe Parchete

Laura Kovesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut vreme de aproximativ 30 de ani funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş. A absolvit învăţământul preuniversitar la Mediaş, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Şcolar Mediaş. De acolo a fost selecţionată în echipa naţională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câştigat în 1989 la Timişoara titlul de vicecampioană europeană. Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultăţii de Drept în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Între 15 septembrie 1995 – 1 mai 1999 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. În 2 octombrie 2006 l-a înlocuit pe Ilie Botoş la conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ și, ulterior, pe Daniel Morar la conducerea DNA.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.