Propaganda Kremlinului transmisă prin canalete tv oficiale încearcă să convingă poporul rus că o soluţie nucleară este necesară.

Ziarul londolez The Times analizează conţinutul programelor televiziunii ruseşti: „Scopul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina este de a preveni un război global. Acțiunile Rusiei sunt, în esență, anti-război”, a declarat Dmitri Kiselyov, în vârstă de 68 de ani, principalul propagandist al Kremlinului și gazda unei emisiuni influente de duminică seara despre actualități. Odată, el a informat cu mândrie telespectatorii că Rusia este singura țară care ar putea reduce Statele Unite la „cenușă radioactivă”, iar în 2013 le-a spus jurnaliștilor care lucrează în subordinea sa că „perioada jurnalismului imparțial s-a încheiat: obiectivitatea este un mit”.

La televiziunea rusească se aude aproape non-stop propaganda menită să justifice războiul din Ucraina şi chiar o variantă nucleară, cu motivaţii de genul : „Nu, nu, nu. Noi ne vom duce în ceruri, iar ei vor crăpa pur și simplu”, sau gesturi precum „Oricum, vom muri cu toții cândva”.

Supranumită „cutia zombi” de către criticii Kremlinului, televiziunea de stat rusă este una dintre cele mai puternice arme ale lui Putin în contextul escaladării conflictului cu Ucraina și aliații săi din NATO. Chiar și o oră petrecută urmărind emisiunile sale pline de ură și orwelliene, în care criticii Kremlinului sunt etichetați în mod obișnuit drept „gunoaie” și „trădători”, este o experiență dezorientantă și tulburătoare, scrie G4Media.

Propaganda agresivă este unul dintre instrumentele puterii Kremlinului, atât în plan intern cât şi extern unde a avut un rol intimidator. Rusia a cheltuit milioane de ruble pentru a crea o naraţiune alternativă celei occidentale pe care să o „servească” poporului său. Această naraţiune implică schimbarea dintre agresor şi agresat în jocul geopolitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here