
Cluj-Napoca, orașul inovatorilor IT, s-a transformat în scena perfectă a unui film prost regizat, dar cu victime reale și pierderi dureroase. În centrul acestui scenariu se află Mînzat Octavian Valer, un escroc notoriu care a reușit să păcălească o întreagă galerie de vedete locale, influenceri, antreprenori și chiar ONG-uri, promițând site-uri web, afaceri cripto sau parteneriate avantajoase, toate împachetate într-o imagine de “băiat deștept din tech”.
Cazările luxoase în hoteluri de top din Cluj și mesele copioase în cele mai exclusiviste restaurante nu erau plătite din vreo inovație IT, ci din buzunarele celor încrezători. Printre victimele notabile se numără Chef Liviu Balint, înșelat cu promisiunea unui site și a unui brand OSIM pentru „Casa Gemellini”, dar și antreprenorul Variu Tudor, cunoscut pentru interviurile sale online și deținătorul ZEN Accommodation.
Mînzat nu s-a oprit aici. A întins capcana și boutique hotelului Campeador Inn, apoi l-a păcălit pe Virgil Cenan, proprietarul hotelului Olimp, cu o poveste SF despre minarea de bitcoin și echipamente comandate din China. Nici premianta Ilinca Călugăr de la Arena Leilor nu a scăpat – deși conduce un business respectabil în domeniul vegan horeca la Dej, a fost și ea trasă pe sfoară.
Într-o ironie amară, acest impostor a ajuns chiar să înșele și Asociația Petru Viață Fără Frontiere, un ONG dedicat copiilor defavorizați. Cu toate acestea, în unul dintre cele mai recente procese aflate la Curtea de Apel, Mînzat a obținut deja 7 amânări de termen, profitând de slăbiciunile sistemului judiciar.
Mînzat Octavian Valer a trăit o viață de lux pe banii altora, dar roata pare că se întoarce. În prezent, este inculpat în cel puțin trei dosare penale, iar opinia publică trebuie să fie vigilentă.


Asta spune multe despre „valoarea” antreprenoriala a „pacalitilor”…valoare data si de piata in care performeaza… Niste inchipuiti, care le stiu pe toate, cu „spirit antreprenorial acutit” si care sunt vulnerabili la orice teapa de 2 bani. Superficiali, precum piata afacerilor din Romania. Sunt tone de exemple „identic naturale”. In Ghiorlanica, fara CAPITAL nu poti face afaceri reale decat daca apelezi la „jmecherii”. Spaga, reclama mincinoasa, imprumuturi nerambursate, tunuri, furatul banului si patrimoniului public si alte asemenea sunt modalitatile prin care s-au facut „afaceri” in Romania in ultimii 35 ani. Si, invariabil e valabila zicerea: orice nas isi gaseste nasul. Is just a matter of time
Bine, d-le Gogu!!! Esti pe subiect!