Ana Demeter
Oricine a încercat o afacere cât de mică, ştie că principala dificultate este finanţarea acesteia. Băncile pun condiţii ciudate, prietenii nu au bani să te împrumute, cunoscuţii vor garanţii… Dar, cu puţin teatru şi ingeniozitate, poate fi depăşit şi acest handicap. Problemele cele mari vin când trebuie să restitui banii…
Valeriu Bala este cunoscut în Oradea sub numele de „Vali Frizeru`” şi, într-adevăr, este frizer la una dintre cele mai centrale unităţi de profil din oraş. El îşi tunde şi rade însă cunoscuţii şi altfel decât ne-am aştepta.
Pârtie: Vali Frizeru’ investeşte!
După 1989, mirajul afacerilor a luat minţile multor români. Ei şi-au părăsit meseriile învăţate cu trudă şi sudoare în anii comunismului, pentru a se apuca de comerţ, servicii, transporturi şi chiar producţie. În acest domeniu a existat şi se menţine o libertate aproape absolută, fiindcă nimeni nu-ţi cere studii speciale pentru aceste noi preocupări. Doar bani şi spirit întreprinzător. Riscul asumat este să pierzi banii şi să rămâi pe drumuri. Când sunt în joc numai economiile proprii, nu sunt probleme, dar când banii sunt împrumutaţi de la alte persoane, chestiunea încetează să mai fie privată.
La început, din motive încă nelămurite, Vali a scos-o în faţă pe soţia lui, Victoria, atunci când au constituit, în 1994, societatea comercială INTEGRATE PREST SRL Oradea. Având, ca orice firmă de viitor, un capital de 100.000 lei, INTEGRATE compensa lipsa de capital cu vastitatea obiectului de activitate, în care erau trecute de la prelucrarea ceaiului şi a cafelei la fabricarea lenjeriei de corp şi de la prelucrarea cartofului la tăbăcirea şi finisarea pieilor. Nicăieri nu au menţionat însă şi activităţi de gen frizerie, doar omul evoluase. Ulterior, în 1998, Vali majorează capitalul social, menţinându-se însă la minimul legal, şi intră şi ele în afacere cu „şase părţi sociale a câte 100.000 lei fiecare”.
La vânătoare de „fazani”
Firma lui Vali s-a orientat spre croitorie şi le povestea prietenilor că are ca parteneri numai firme străine. Acestea ar fi prezentat mari avantaje, dar şi dificultăţi, din cauza încetinelii cu care se mişcă băncile româneşti atunci când ar fi trebuit să-i vireze plăţile făcute de beneficiarii externi. Numai aşa, explica el foarte doct, se întâmpla să mai aibă nevoie de mici împrumuturi de câte 400-500 DM, dar pe care avea grijă să-i restituie de fiecare dată. Asta până îl prindea pe fraierul cel mare şi-l jumulea. Unul dintre „fazanii” lui Vali Frizeru este Ioan Sabou, care ne-a explicat cum a fost momit în afaceri.
„Vali mi se plângea că, dacă ar avea un asociat serios, ar reuşi să se aprovizioneze cu mai multe materiale şi să lucreze în serii mai mari şi cu costuri mai mici, pentru că singur nu putea face faţă la toate problemele şi piedicile pe care i le pun autorităţile autohtone. Am încercat să-i explic că nu mă pricep şi nu am cunoştinţe în acest domeniu, dar a insistat şi a sugerat că ar fi de acord şi numai cu participarea mea bănească pentru unele afaceri ale firmei sale, el urmând să se ocupe de restul problemelor, arătându-mi că se câştigă chiar şi 50% peste suma investită. Din acest profit îşi permitea să promită o parte celor care i s-ar fi alăturat. Văzând că eu nu doresc să particip la nici un risc şi nici să-i devin asociat, mi-a propus să-mi investesc numai banii cu el, iar pentru aportul meu financiar să primesc procente din câştigul cu care se lăuda. Menţionez că aceste beneficii erau diferite, evaluate de el după criterii anume, spunându-mi că profitabilitatea fiecărei afaceri depinde de produs şi de partenerul extern. Bineînţeles că în aceste condiţii, atât de promiţător prezentate de Vali, am fost de acord să particip şi eu cu unele sume de bani la afacere. El a întocmit în formă scrisă înţelegerile noastre, numindu-le convenţii şi a menţionat expres în fiecare act că el semnează înţelegerea în calitatea sa de reprezentant al firmei SC INTEGRATE PREST SRL Oradea”.
Aici sunt banii dumneavoastră!
Pentru afacerile iniţiale, Valeriu Bala s-a ţinut de promisiune în anii 1998 şi 1999. Abia din toamna lui 1999, frizerul nu mai respectă convenţia de a restitui 84.240 DM, pe care îi ceruse nu numai pentru finanţarea activităţii curente a SC INTEGRATE PREST, ci şi pentru achiziţionarea unui imobil vecin cu atelierul său de croitorie. Vali îl linişteşte pe Sabou şi îi explică savant că investiţiile imobiliare se amortizează mai încet, dar că nu e cazul să-şi facă probleme, fiindcă tocmai a primit o comandă mai mare de la italienii care lucrează la negru în lohn, pe care o putea satisface tocmai datorită spaţiului mai mare în care lucra acum, în care erau banii mei. Vali a fost atât de convingător încât Sabou chiar îl mai împrumută până la rotunda sumă de 100.000 DM şi acceptă să se amâne restituirea până în 15 mai 2000.
Cu protecţie de la Fisc
Originalul administrator explica succesul său şi profiturile mari, cu care se lăuda complice, prin faptul că lucrează la negru şi plăteşte impozite mai mici, fiind la înţelegere cu partenerii externi, în special italieni. Pentru a demonstra că se justifică încrederea ce i-a fost acordată, Vali îi vinde lui Sabou şi pontul cu inspectorii fiscali şi poliţiştii care, cică, îl protejează pentru a putea lucra nestingherit pe şestache, precum şi despre facturile duble şi producţia neînregistrată. Pentru a păstra aceste „secrete” şi pentru a-l convinge să aibă încredere în el în continuare, Vali se oferă să-i majoreze lui Sabou cota de participare până la 1500 DM pe lună, bani pe care îi şi achită încă un an, destul de regulat. De fiecare dată, Sabou era asigurat că nu există nici o problemă pentru restituirea banilor, întrucât valoarea bunurilor imobile ale firmei este mult mai mare decât datoria sa către „investitor”, iar el şi soţia lui sunt de acord să îi cedeze chiar o parte din acţiunile societăţii. Sabou vedea, într-adevăr, că averea imobiliară a firmei sporea, iar numărul de angajaţi creştea, aceştia prestând chiar şi ore suplimentare. Toate acestea l-au determinat să acepte, în februarie 2002, ca Vali şi asociaţii lui să-i cesioneze 11 părţi sociale şi să devină el asociat majoritar şi administrator. Până să afle Sabou că firma este în lichidare şi că cesiunea nu are nici o valoare, fiind amăgit şi dus în eroare, el a mai creditat societatea cu 46 de milioane în 12 februarie 2002, cu alte 3000 DM şi 23 de milioane de lei în 28 februarie ale aceluiaşi an. Dar, atunci când a venit cu un expert să verifice documentele contabile ale firmei, a constatat cu stupoare şi amărăciune că nici una dintre convenţiile încheiate cu el în numele SC INTEGRATE nu sunt înregistrate în contabilitate!
Poliţist de budoar
Din acel moment, a început calvarul lui Ioan Sabou. El angajează un avocat şi se hotărăşte să formuleze plângere penală împotriva lui Valeriu Bala pentru înşelăciune în convenţii, fals intelectual, uz de fals, evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă. Plângerea ajunge la Poliţia Economică a Municipiului şi este ţinută la rece mai bine de şase luni de inspectorul Radu Cuc. Acesta însă îl linişteşte sistematic pe reclamant şi îi sugerează să aştepte cu încredere răspunsul organelor de poliţie, fiindcă se lucrează la dosar şi el doar îi deranjează pe poliţişti cu insistenţele lui. Sabou susţine că l-a văzut pe inspectorul Cuc în autoturismul condus de Vali Frizeru şi că vajnicul apărător al legii le-ar fi scutit pe angajatele lui Vali să dea declaraţii la sediul organului, acceptând motivarea acestora că „li s-ar face rău la poliţie”. Aşa că merge el la fete acasă. Şi nu li s-a mai făcut rău. Nici constatarea întocmită de Garda Financiară că sumele împrumutate de SC INTEGRATE nu sunt evidenţiate, nu-i spune nimic lui Cuc. Deşi administratorul firmei a eliberat înscrisuri şi le-a ştampilat, ele nu se regăsesc în contabilitate. Aceste „mărunţişuri” nu l-au deranjat prea mult pe tânărul inspector Cuc, care nu numai că nu verifică toate aspectele infracţionale din activitatea firmei frizerului, dar nu le vede nici măcar pe cele menţionate expres. În cele din urmă, el propune neînceperea urmăririi penale, dar procurorul nu acceptă soluţia şi îi restituie dosarul pentru completarea cercetărilor. Asta nu-l împiedică însă pe şeful Inspectoratului, comisarul şef Gheorghe Chereji, să-i comunice lui Ioan Sabou că „nu s-au constatat abuzuri sau ilegalităţi, iar soluţia propusă de ofiţer a fost confirmată de procuror prin ordonanţă”, lucru total neadevărat. Simţind că are sprijinul şefilor şi ştiind că un alt procuror, „Nicu”, s-a interesat de dosar, inspectorul Cuc nu face nimic din ce i-a ordonat procurorul şi revine cu acceaşi propunere impertinentă, ca Vali Frizeru şi afacerile lui cu italieni să fie lăsate în pace.
Garda geme de corupţi, dar nu se predă
În sfârşit, Sabou şi avocatul său au avut recent acces la dosar şi au constatat incredibilele eschive şi driblinguri ale inspectorului Cuc, sprijinite de aiuristicile constatări ale Gărzii Financiare. Oamenii lui Ioan Mihaiu, şeful Gărzii, au realizat marea performanţă de a comunica poliţiei că SC INTEGRATE nu are datorii! Şi asta, în condiţiile în care societatea se află în lichidare judiciară, tocmai pentru datoriile acumulate la creditorii săi! Numai că, surprize… surprize! Când Sabou se interesează la lichidatorul SC INVEST ROM i se comunică faptul că s-a respins planul de reorganizare al firmei frizerului şi aceasta urmează să fie vândută bucată cu bucată. Lucru de care Sabou nu are însă de ce să se bucure, fiindcă el nu figurează pe lista creditorilor firmei. Ba, mai mult, dacă va emite astfel de pretenţii, nu este exclus ca alţi creditori deja anunţaţi şi listaţi, să-l suspecteze că are o înţelegere cu fostul administrator şi că prezintă datorii nereale, pentru a micşora posibilitatea lor de a-şi valorifica propriile creanţe. Adică, altfel spus, Sabou se poate trezi oricând, dacă vrea şi el parte la lichidare, să fie cercetat pentru complicitate la bancrută frauduloasă. Asta da afacere! Lui Sabou nu-i rămâne decât să încerce, bineînţeles că prin avocatul său, să ţină o lecţie de drept penal cu poliţistul Cuc şi cu procurorii, arătându-le în scris că elementele înşelăciunii, al cărei victimă a fost, constau în următoarele: „Mi s-a prezentat faptul că împrumut o persoană juridică, şi nu una fizică, ceea ce dovedeşte intenţia de inducere în eroare, în momentul încheierii contractului de împrumut, prin prezentarea ca mincinoasă a calităţii în baza căreia a fost obţinut împrumutul. Mi s-a spus că sumele de bani vor fi înregistrate în contabilitate, altă garanţie fără de care nu aş fi acordat împrumutul. Mi s-a spus că garanţia împrumutului este tocmai patrimoniul societăţii, care ar fi urmat să devină proprietatea mea, dar, prin neînregistrarea convenţiilor, am pierdut această garanţie”.
Temă de casă pentru Mihaiu şi Chereji
Dacă, aşa cum bănuim că se va întâmpla, procurorul va infirma încă o dată propunerea poliţistului Cuc şi îi va atrage atenţia să-şi facă, în sfârşit, datoria, sugerăm organelor abilitate să verifice şi situaţia plăţii obligaţiilor sociale ale S.C. INTEGRATE pentru angajaţii săi. Sursele noastre ne-au comunicat că angajaţii erau plătiţi cu salariul minim pe economie, dar existau state duble de plată, pentru a micşora cât mai mult obligaţiile fiscale. Însă, deşi acestea erau reţinute din salariile derizorii, ele nu au fost virate în conturile corespunzătoare ale statului. Bine ar fi, dacă tot a frecat Cuc menta atâta timp, să se confrunte măcar acum situaţia exporturilor realizate de firmele cu care INTEGRATE avea legături comerciale cu situaţia producţiei realizate de firma lui Vali Frizeru. Astfel vor fi posibile adevărate revelaţii despre dimensiunile evaziunii fiscale realizate de bravul frizer. Dacă inspectorul şef al Gărzii Financiare, Ioan Mihaiu, îşi va instrui subordonaţii ca să nu-şi mai facă instituţia de rahat cu constatări de felul celei de mai sus, este posibil să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a situaţiei, în defavoarea lui Vali. Până una-alta, noi prezentăm în facsimil două dispoziţii de încasare, purtând acelaşi număr, dar referindu-se la sume diferite, din zile diferite. Asta, ca să ştie şi Cuc câtă meserie mai are de învăţat, iar Chereji Gheorghe să-l ţină din scurt şi să nu mai vorbească prostii. Pentru că azi am acordat deja prea mult spaţiu acestui subiect, vom reveni cât de curând cu situaţia dezastruoasă şi păţaniile altor persoane care au avut ghinionul să-l cunoască, să facă afaceri sau să se angajeze la Vali Frizeru`.