Comisia Europeană a avizat, pe data de 12 ianuarie, tranzacția de vânzare a TeraSteel și Wetterbest către Grupul Kingspan. Valoarea diviziei este estimată la 410 milioane lei, conform TeraSteel. În urmă cu trei ani, Grupul Kingspan a fost implicat într-un scandal provocat de incendierea unul bloc turn din Londra. În urma catastrofei au murit 74 de persoane, iar o parte dintre directorii Kingspan sunt anchetați.  

Achiziţia va fi structurată sub forma vânzării de către TeraPlast a tuturor participaţiilor sale deţinute în capitalul social al următoarelor sale filiale: Terasteel SA, TeraSteel DOO Serbia şi Wetterbest SA, împreună cu filiale acestora deţinute integral, respectiv Cortina WTB, şi Terasteel Slovakia SRO”, arată compania. În prezent, sediul principal al companiei se află în județul Bistrița-Năsăud și are 478 de angajați. Soarta a 124 de bistrițeni ai Terasteel, 299 ai Wetterbest și 43 ai Cortina WTB, parte a Wetterbest preluată integral în anul 2019, vor fi în mâinile celor de la Kingspan.

Grupul Kingspan are activităţi în peste 70 de ţări şi peste 15.000 de angajaţi la nivel global.

În urma unei analize, putem observa că acest grup nu prezintă încrederea dorită fiind implicat în mai multe procese penale.

Totul a început în anul 2006, când compania a decis schimbarea compoziției materialului izolant (K15), fără să mai informeze viitorii parteneri că aceste noi produse nu mai respectă standardele de siguranță precum cele precedente. Aceste noi produse au fost folosite pentru placarea Turnului Grenfell de o înălțime de 67,3 m, aflat în Londra.

Un dezastrul a avut loc în luna iunie a anului 2017, când incendiul a cuprins clădirea unde și-au pierdut viața 74 de persoane. Prima fază a anchetei Grenfell a concluzionat că placarea pusă pe blocul turnul din Londra, a alimentat focul.

În noiembrie 2020, anchetatorii au adus dovezi conform cărora, directorul Philip Heath, fusese informat că noile teste nu corespund standardelor încă din luna noiembrie 2016. Aceste informații au fost comunicate pe ruta internă a companiei irlandeze de către personalul tehnic.

Cu puțin timp înainte de a fi dezvăluit public că Grupul Kingspan este  anchetat, Peter Wilson, membru al consiliului companiei, a vândut acțiuni în valoare de 1,6 milioane de lire sterline, provocând furie celor implicați în incendiu. Wilson și-a dat ulterior demisia, în luna decembrie a anului 2020 din consiliul Kingspan. Acesta a demisionat și din funcția de responsabil al diviziei de izolare pe care o conducea din anul 2001, divizie responsabilă pentru crearea spumei de plastic (K15), cu care a fost placat Turnul Grenfell.

Alți doi directori ai companiei, au vândut acțiuni în valoare de 3,1 milioane de lire sterline respectiv 1,8 milioane. Toate aceste vânzări au fost puse pe seama faptului că prețul acțiunilor Kingspan a scăzut cu 15% pe parcursul audierilor.

În luna decembrie a anului trecut, anchetatorii au dezvăluit că Grupul Kingspan a început încă din anul 2018 o amplă campanie de apărare sub forma defăimării competitorilor. Drept urmare, au fost efectuate teste eronate pentru a demonstra că și materialele concurenței sunt inflamabile. Conducerea Kingspan a facut presiuni la diferiți parlamentari și asociații pentru acceptarea testelor false asupra competitorilor. În urma acestor dezvăluiri, situația grupului irlandez este incertă, ancheta penală fiind în plină desfășurare.

Anunțul oficial al vânzării diviziei TeraSteel a fost făcut pe 24 iulie 2020, când cele mai multe dintre aceste informații erau cunoscute.

Dorel Goia, ce a primit de la stat la străini a dat

În prezent, Dorel Goia este acționarul majoritar al companiei TeraPlast, cu 46,8% din acțiuni. Acesta a fost reales Președinte al Consiliului de Administrație pentru încă un an pe data de 14 septembrie 2020.

În anul 2018, grupul TeraPlast, a primit ajutor de la stat 6,8 milioane de euro pentru implementarea a trei proiecte printre care si Wetterbest, parte care urmează să fie vândută luna următoare.

Mă bucur să văd că statul își respectă angajamentul de a susține companiile românești. În 2016 am mai depus un proiect pentru ajutor de stat pentru TeraPlast SA și, în contextul în care nu a fost aprobat, am putut să implementăm doar parțial proiectul” a declarat Dorel Goia, Președinte al Consiliului de Administrație TeraPlast.

Cu alte cuvinte, statul susține cu sume impresionante companiile românești, care ulterior sunt vândute unor cumpărători străini.

Acesta nu este singurul împrumut de acest gen de care beneficiază grupul, în luna decembrie a anului 2020, aceștia au mai primit 5,8 milioane de euro ajutor de stat.

Contactați pentru un punct de vedere, oficialii TeraPlas, au precizat prin Sica Alexandra următoarele:

Întrebată dacă cumpărătorii irlandezi sunt de încredere, reprezentantul a transmis în repetate rânduri că “da”. În ceea ce privește soarta celor 500 de angajați români care urmează să fie preluați începând cu luna februarie, Doamna Sica a precizat “că va fi în beneficiul acestora deoarece s-a ținut cont de angajați în negocierea vânzării”. Întrebată dacă are cunoștință despre faptul că irlandezii sunt anchetați într-un proces conform căruia și-au pierdut viața 74 de persoane, reprezentanta TeraPlas, a spus “nu cunosc aceste aspecte, și că nu sunt relevante pentru vânzarea diviziei”. Aceasta a comunicat că “nu văd legătura dintre acest proces și viitorul angajaților români care vor lucra pentru Grupul Kingspan”. În final, Sica Alexandra, a confirmat că ultimul pas al vânzării este avizului din partea Comisiei pentru Protejarea Concurenței din Serbia. (Cristian Chiriță)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.