Agenția Județeană a Finanțelor Publice Cluj a câștigat procesul în care a cerut returnarea terenului pe care este construit mall-ul Vivo. Cele 34 ha de teren vor intra în patrimoniul statului român după ce afacerea a fost încheiată, în urmă cu mai mulți ani cu acte false. Finanțele clujene au cerut și demolarea construcțiilor, dar instanța nu s-a pronunțat asupra acestui aspect.

Terenul pe care s-a construit centrul comercial Vivo a fost tranzacționat în 1998. Afacerea a beneficiat și de sprijinul politic al fostului Prefect de Cluj, Alexandru Farcaș, al fostului șef FPS, Radu Sârbu, și al conducătorilor USAMV Cluj Napoca, care era proprietarul terenului. În perioada menționată, firma Polus, patronată atunci de Arpad Paszkany, a cumpărat terenul, subevaluat, de la SC Agroindustriala SA. Înainte terenul aparținuse USAMV Cluj Napoca, dar universitatea cedase dreptul de proprietate către Agroindustriala SA. În urma tranzacției s-a lăsat și cu dosare penale. Fostul director al companiei de stat Agroindustriala, Cristian Istrătescu, a fost condamnat pentru fals în declaraţii, dar sentința nu a avut niciun efect asupra modului în care Polus a obținut terenul.


Arpad Paszkany

Ulterior, Arpad Paszkany a luat un împrumut de la OPT Bank și a lăsat ca ipotecă terenul de sub Centrul Comercial Vivo. În cadrul procesului s-a cerut anularea contractului de ipotecă, dar judecătorul a respins cererea.

În urmă cu trei ani, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Cluj a deschis un proces împotriva celor de la Polus, a companiei Agroindustriala SA, USAMV în cadrul căruia cerea care 34 de ha te teren din cadrul amplasamentului respectiv să reintre în proprietatea statului, iar centrul comercial să fie demolat.

În urma acestui proces a fost dată următoarea sentință.

”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul STATUL ROM N prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE în contradictoriu cu pârâtele UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ şi STAŢIUNEA DIDACTICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ MĂNĂŞTUR, fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge, ca lipsit de obiect, petitul din cererea de chemare în judecată privind constatarea nulităţii absolute a actului de parcelare şi contract de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1517/1999 de BNP Valeria Buduşan, pentru suprafaţa de 137.678 mp. Respinge, ca lipsit de obiect, petitul din cererea de chemare în judecată modificată privind încetarea/constatarea nulităţii absolute a contractului de ipotecă nr. 1057/07.06.2006 şi a actului adiţional nr.1 autentificat prin încheierea nr. 2015/23.08.2013, încheiat între pârâtele OTP BANK NYRT şi POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA. Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de nelegalitate a Hotărârii nr. 18/1998 emisă de pârâtul CONSILIULUI LOCAL FLOREŞTI. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului STATUL ROM N prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE. Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune privind petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obligarea pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA la ridicarea construcţiilor edificate pe terenul în litigiu. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul STATUL ROM N prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE în contradictoriu cu pârâtele AGROINDUSTRIALA SA şi POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA şi în consecinţă: Obligă pârâta POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA să lase reclamantului în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 347.678 mp, înscris iniţial în CF 3469 Floreşti, transcris în CF 4532 Floreşti. Dispune rectificarea înscrierilor din CF 4532 Floreşti, în sensul radierii dreptului de proprietate înscris sub B1, prin încheierea CF nr. 14841/1998, în favoarea pârâtei AGROINDUSTRIALA SA şi reînscrierea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român, în CF 3469 Floreşti. Respinge, ca neîntemeiat, petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obligarea pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA la ridicarea construcţiilor edificate pe terenul în litigiu. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Cluj, sub sancţiunea nulităţii”, arată soluția pe scurt a instanței.

Între timp, Paszkany a vândut afacerea

În anul 2006 afacerea Polus Transilvania a fost vândută către Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Europa, pentru suma de 210 milioane de euro. Immofinanz mai deţine cinci mall-uri şi anume, Polus Cluj, Armonia Arad, Euromall Piteşti, Gold Plaza Baia Mare şi MaritimoConstanţa. Atât mallul Polus, cât şi celelalte centre comerciale au trecut printr-un proces de rebranding, iar numele acestuia s-a schimbat în Mallul VIVO.

În anul 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis printr-o sentinţă definitivă, ca actul de vânzare-cumpărare dintre Agroindustriala şi Polus cele 34,7 de hectare să fie anulat. Totodată, a mai apărut un personaj în această poveste şi anume: „Fiii vechiului Mănăştur”, o asociaţie formată din circa 100 de persoane, urmaşii veteranilor de război împroprietăriţi în anii 60 cu terenul de la „Şapca Verde”, care au cerut revendicarea a 18 hectare ce le aparţin, dar fără nici un rezultat.

În luna decembrie 2016 Statul Român a cerut trecerea terenului în proprietatea sa şi demolarea construcţiilor de pe terenul unde funcţionează centrul comercial Polus-VIVO, dar această procedură s-a dovedit a fi una mai dificilă, având în vedere că între timp terenul a fost ipotecat la OTP Bank. Reprezentanţii Statului Român au mai cerut şi plata pentru folosirea terenului, de la anularea vânzării sale din anul 2013.

“Obligarea pârâtei SC Polus Transilvania Companie de Investiții SA Cluj-Napoca să lase Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice în deplină proprietate şi liniştită posesie imobilul teren în suprafaţă de 347.678 mp; încetarea/constatarea nulităţii absolute a contractului de ipotecă încheiate între OTP BANK NYRTşi pârâta SC Polus Transilvania Companie de Investiţii SA Cluj-Napoca, motiv pentru care a solicitat introducerea în cauză a OTP BANK NYRT; rectificarea cărţilor funciare în care sunt evidenţiate imobilele în sensul înscrierii dreptului de proprietate al Statului Român; ridicarea construcţiilor de pe terenul în suprafaţă de 347.678 mp; obligarea SC Polus Transilvania Companie de Investiţii SA la achitarea contravalorii lipsei de folosinţă a terenului pentru perioada 2013 până la data predării terenului”, se arată în solicitarea Statului Român.

Teren subevaluat de 20 de ori

Potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, terenul a fost cumpărat de la SC Agroindustriala SA cu un preț de 20 de ori mai mic decât valoarea reală a acestuia. În 2002, Tribunalul Argeș a anulat actul de vânzare-cumpărare, dar Arpad Paszkany a contestat sentința. În perioada în care s-a judecat procesul, Paszkany a cumpărat terenul direct de la USAMV, cu suma de 8 milioane de euro, lăsând statul să se judece, iar el să treacă la construcția mall -ului. Abia în 2013, ÎCCJ a anulat contractul de vânzare-cumpărare, dar mall-ul era demult construit!

De la conte la bancă

În 1945, statul roman a confiscat proprietăţile contelui Alexandru Mikes, în cadrul cărora se afla şi terenul de la „Şapca Verde”. Veteranii de război din satele Mănăştur şi Floreşti au fost împroprietăriţi cu acest teren. În anii 60, În urma cooperativizării, terenul a trecut în proprietatea statului român şi în administrarea USAMV. Denumirea sub care este cunoscut terenul vine de la şepcile studenţilor de la medicina veterinară.

Terenul de la „Şapca Verde” a fost folosit de cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară până în anul 1998. Printr-un protocol semnat între universitate şi SC Agroindustiala SA, spaţiul a trecut în proprietatea acestei. Cu un an mai târziu Agroindustriala a semnat un contract de vânzare a terenului cu firma Polus Transilvania, patronată de Paszkany Zoltan Arpad.

4 COMENTARII

  1. Nenumărate foloase necuvenite, ex rectorul milionar MĂRGHITAŞ – marele artizan al sărăcirii USAMV Cluj s-a ocupat de numeroase înstrăinări de proprietăţi ale statului şi nimeni, nimic.

  2. Terenul de la „Şapca Verde” a aparţinut şi aparţine U.S.A.M.V. Cluj deoarece proprietarii din Floreşti au fost despăgubiţi la timpul potrivit de statul român, iar acum se tot umblă cu acte false prin instanţe favorizând interesele dubioase ale unor dezvoltatori ascunşi sub plapuma politică (Rus, Buzoianu, Oros etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here