Administratorii Pieței Mărăști au parcelat și înstrăinat aproape 50 de suprafețe de teren din cadrul pieței respective, în pofida faptului că terenul este gajat la o bancă pentru un credit. Beneficiarii sunt chiar cei care administrează afacerea, membrii familiilor Tripon și Pocol. Veneto Banca SCPA Italia Montebelluna – Sucursala București încearcă să recupereze împrumutul în valoare de peste 6,3 milioane de euro și peste jumătate de milion de lei pe care l-a acordat în 2007 companiei deținută de Costică Pocol, SC Center Star SRL, artizanul afacerii Parking Mărăști.

Chiar dacă Veneto Banca are instituită o ipotecă asupra unei parcele de peste 1.000 de mp din cadrul terenului pe care este edificată Piața Mărăști, administratorii afacerii Agromărăști SA au operat o serie de modificări în cartea funciară, au dezlipit peste 40 de parcele de teren pe care le-au trecut în proprietatea diverselor firme și persoane care gravitează n jurul acestui business.

Banca avea instituită o ipotecă pe terenul de 5.609 mp și operațiunile de dezmembrare nu ar fi putut fi făcute fără consimțământul ei, însă acest lucru s-a întâmplat, astfel că din această suprafață au fost dezmembrate aproximativ 40 de parcele, banca rămânând în CF cu o ipotecă pe un teren cu o suprafață de 1.175 mp care, în mod normal, nu ar putea fi valorificat pentru că nu există nicio cale de acces la el.

Parcelele respective au ajuns în proprietatea SC Market Mărăști, firmă controlată de familia Tripon (Dorina, Mihai și Ionuț) și de Gheorghe Bondane (asociat minoritar și administrator, n.red.), Sabina Todica, mama omului de afaceri Teofil Tripon, SC Eunicia SRL, una dintre afacerile lui Costică Pocol, soții Viorica și Ioan Goia, SC Mărăști Star, afacere controlată de familia Tripon, SC Ilmato Import Export, afacere controlată de Ionuț Goia, SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA, firmă înființată de liberalul Horia Uioreanu (fostul șef al CJ Cluj, condamnat pentru corupție), fostul consilier local liberal Romulus Zamfir, fostul viceprimar PNTCD Mircea Gavrila sau fostul consilier local țărănist Ionel Chicinaș

Acționariatul SC Agromărăști, firma care administrează piața de cartier, este format din Dorina Tripon și firmele ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA, AKAMAI SRL, GEBA ST IMPORT EXPORT SRL, FAMILIA IMPEX SRL, ILMATO IMPORT EXPORT SRL, MARASTISTAR SRL, adică beneficiarii schimbărilor efectuate în cartea funciară.

Potrivit unui extras de la ONRC din data 28.02.2019, administratorul firmei Agromărăști este Ionescu Simona Cristina, însă, contactată telefonic de Gazeta de Cluj ea a spus că nu mai deține această funcție. ”Nu știu de problema dezmembrărilor de care îmi spuneți pentru că eu nu mai sunt de mult administratorul firmei. Acum administrator este domnul Pocol, dar, vă dați seama, nu vă pot da numărul lui de telefon”, a declarat Ionescu. Potrivit unor surse, ea este soția omului de afaceri Costică Pocol, care nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazeta de Cluj.

Fostul consilier al lui Tăriceanu a dat ”scânteia” afacerii

Reprezentanții Veneto Banca SCPA Italia Montebelluna Sucursala București încearcă să recupereze peste 6,3 milioane de euro și peste jumătate de milion de lei de la una dintre firmele cu care afaceristul Costică Pocol a avut de-a face. În anul 2007, una dintre societățile lui Pocol, SC Center Star, a împrumutat de la bancă sumele de bani prin care s-a construit parkingul din cartierul Mărăști. La câteva zile de la obținerea împrumutului, notarul clujean Mariana Buta a autentificat un contract de garanție imobiliară (nr 4595/19.11.2007) prin care societatea Agromărăști SA a constituit în favoarea băncii italiene o ipotecă de rangul întâi și interdicția de înstrăinare și grevare asupra terenului de peste 1.000 de mp pe care s-a construit parcarea. Aceste drepturi  au fost făcute pentru garantarea  rambursării creditului în valoare de 2 milioane de euro acordat SC Center Star. La data respectivă, Pocol făcea parte din consiliul de administrație al Agromărăști SA. Potrivit Monitorului Oficial, el mai face parte și acum din CA-ul acestei societăți. În anul 2012, într-o hotărâre a companiei Agromărăști se nota că ”POCOL COSTICA, membru al consiliului de administrație, identificat prin CI seria xx nr. xxx, eliberata de SPCLEP Cluj-Napoca, la 05.12.2011, numit la 31.05.2012, pana la 31.05.2016, al cărui mandat de administrator se prelungește cu 4 ani.” Acum, asociații acestei companii sunt  TODICA SABINA, BLEAHU GABRIEL NICOLAE și firmele ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA, GEBA ST IMPORT EXPORT SRL, FAMILIA IMPEX SRL și ILMATO IMPORT EXPORT SRL. În cadrul ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA figurează ca acționar Goia Ioan Valer, care în 2008 a cumpărat acțiuni de la Horia Uioreanu, fostul președinte al CJ Cluj condamnat pentru fapte de corupție.

Potrivit adresei făcute de Veneto Banca SCPA Italia Montebelluna – Sucursala București, SC Center Star este în faliment, iar banca nu a reușit să recupereze datoria garantată de SC Agromărăști.

Din acționariatul SC Parking Mărăști făcea parte și Mircea Cherteș, fostul consilier ministerial al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Un liberal și  un democrat au început afacerea

În 2004, fostul consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Cherteş, a deschis societatea Parking Mărăşti care este beneficiarul parcării din Mărăşti. Cherteş a făcut un împrumut la Banca Italo -Romena de circa 3,65 milioane de euro, bani pentru construcţia proiectului, însă nu a mai achitat creditul. După nici o lună de zile, firma lui a primit contractul pentru construirea unei parcări în cartierul Mărăști, pe un teren concesionat de colegul său de alianță de atunci, democratul Emil Boc.

Acţionarul principal al societăţii, Mircea Cherteș, fost consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal contractul pentru realizarea parkingului.  De asemenea, în cadrul Parking Mărăşti, administrator este şi Costică Pocol, patron al SC Center Star (firmă în faliment), care a realizat construcţia „lipită” de Parking Mărăşti. Legat de acest imobil, primarul Emil Boc a declarat că va face o plângere penală împotriva lui Pocol pentru nerespectarea regimului construcţiilor, însă nu s-a întâmplat nimic.

SC Parking Mărăşti, societatea care a realizat parkingul, a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte de a participa la licitaţie. Mai mult, respectiva societate avea capitalul social minim necesar. De asemenea, compania a finalizat cu o întârziere de un an realizarea construcţiei, obţinând derogări din partea municipalităţii pentru a finaliza lucrarea. Mai mult, chiar dacă lucrările au fost finalizate, profitul a întârziat să apară. Spaţiile comerciale nu au fost închiriate numai în proporţie de 40 %, iar cetăţenii nu au folosit prea mult parkingul.

Licența Parking Mărăști

În 2008,  Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licență intitulată ”Informalitate și clientelism. Piața Mărăști din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienții din piață, cu vânzătorii și cu alte persoane în cunoștință de cauză.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieței Mărăști, (pe 49 de ani), către trei acționari: Pocol o avut 40%, Bondane 19% și APO 30%”. Primii doi – îmi spune cu o totală nonșalanță interlocutorul meu – au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reușit să fure de acolo atâția bani, pentru că numai acolo erau legume și fructe în vremea aceea. Cam ăștia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piața, au scos un credit de la Bancoop”. Însă din acest împrumut o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul Rotund. Desigur, aceștia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, și așa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acționarilor. Bancoop a vândut către persoane fizice un drept de folosință al magazinelor pe termen de 15 ani, recuperând o parte din sumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here