Deputatul clujean PNL Steluţa Cătăniciu a înaintat recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel Cluj a decis ca fiind corectă calificarea de incompatibilitate stabilită de ANI. În luna martie a anului trecut, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat că Steluţa Cătăniciu s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcţia de consilier local clujean şi, în acelaşi timp, a reprezentat în instanţă o societate comercială pentru care şi-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalităţii clujene. Termenele lungi care se stabilesc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt în favoarea lui Cătăniciu, care se poate astfel odihni în funcţia de deputat.

 

Conflictul de interese

În raportul întocmit de inspectorii ANI se arată că Steluţa Cătăniciu a încălcat regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă atunci când, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu al Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, Steluţa Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor sale în litigiul pe care îl avea cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Pe 18 iunie 2008 a fost validat mandatul de consilier local în cadrul Consiliului Local al Steluței Cătăniciu, pentru perioada 2008-2012. În acelaşi timp, ea a reprezentat în instanţă interesele Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, fapt confirmat de  contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, doamna consilier a încasat 8.000 de lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj.

 

“În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, Cătăniciu Steluţa Gustica a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj. Cătăniciu Steluţa Gustica, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a Societăţii Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca”, se precizează prin raportul inspectorilor ANI.

Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective, au mai precizat inspectorii ANI.

 

Argumentele apărării

În apărarea sa. Steluţa Cătăniciu a  susţinut că nu există o situaţie de conflict de interese deoarece, atunci când a votat hotărârea HCL 191/2009, a votat în necunoştinţă de cauză, pe ordinea de zi pe care apărea Hotărârea nu se specifica faptul că aceasta se referă la închirierea unui  spaţiu către Societatea Cooperativa Optica Meşteşugărească Foto Optica. De asemenea, la momentul votului nu avea niciun contract, ca avocat, cu societatea respectivă: a existat un contract înainte de data votului şi unul după. De asemenea, nu i se poate imputa prejudicierea interesului public, deoarece hotărârea respectivă a fost adoptată tocmai în interes public.

De asemenea, Cătăniciu a încercat să demonstreze că Legea care justifica ancheta ANI, şi nume Legea 176/20120, a intrat în vigoare pe 05.09.2010, iar faptele pentru care este ea cercetată sunt anterioare acestei legi, ceea ce înseamnă că ANI şi-a creat singură cadrul legal pentru constatarea faptelor ce cad sub incidenţa domeniului său de activitate. Cum Legea 176/2010 se spune principiului constituţional al neretroactivităţii, înseamnă că aceasta nu se poate aplica decât faptelor săvârşite după această dată, deci ANI ar fi conferit, ilegal, legii caracter retroactiv.

 

Strict secret

În timpul procesului, la solicitarea Steluţei Cătăniciu, procesul şi-a închis uşile pentru public. Cătăniciu îşi motiva cererea atunci prin aceea că în presă au  apărut articole referitoare la dosarul în cauză, care tratau subiectul fără ca autorii să aibă înţelegerea juridică  necesară. Deşi un astfel de argument nu justifică, conform legii 544/2001, sau a Ghidul Consiliului Superior al Magistraturii, cele care reglementează relaţia justiţiei cu presa, declararea nepublică a unui proces, solicitarea Steluţei Cătăniciu a fost acceptată, iar procesul s-a judecat în secret.

 

Verdict: vinovată

Pe 30 decembrie 2013, instanța Curții de Apel a respins acţiunea formulată de  Cătăniciu Steluța Gustica  împotriva  Agenției Naționale de Integritate, declarând astfel corect verdictul de incompatibilitate stabilit de  inspectorii ANI. Hotărârea nefiind definitivă,  a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cazul în care această instanță va menține hotărârea Curții de Apel Cluj, Steluța Cătăniciu va pierde calitatea de parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.