Asociaţia de Proprietari din Cluj-Napoca, de pe Strada 13 Septembrie nr. 2, se plimbă prin instanţe şi trimite adrese autorităţilor de mai bine de cinci ani pentru a-şi recupera liniştea la care au tot dreptul. O vecină a lor, bolnavă psihic, îi terorizează de multă vreme, dar nici deciziile instanţelor, nici insistenţele proprietarilor faţă de mama acesteia nu i-au asigurat femeii protecţia de care ar trebui să se bucure prin lege, din partea unui tutore care să o ajute să ducă un trai decent.

 

În anul 2009, prin sentinţa civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, în urma unei cereri înaintate de asociaţia de proprietari a imobilului în care locuieşte, Daniela Gui a fost pusă sub interdicţie. Doamna Gui suferă de schizofrenie paranoidă şi din această cauză constituie un pericol pentru ceilalţi vecini din bloc. Din actele medicale depuse la dosar rezultă că femeia a manifestat primele semne de schizofrenie în anul 1999, iar evoluţia sa fizică s-a deteriorat treptat de atunci.

O anchetă socială arată, de asemenea, că Daniela Gui este într-o stare psihică precară, iar crizele sale sunt datorate în mare parte nerespectării tratamentului medicamentos. În anchetă se arată că „pârâta are atitudini revendicative, logoree verbală, ton ridicat, iritabilitate”, dar cu toate acestea reuşeşte să se gospodărească singură. Un raport de expertiză medico-legală psihiatrică reţinut de instanţă relevă faptul că Daniela Gui nu are discernământul faptelor.

Audiată de instanţă, locatara de pe 13 Septembrie a declarat că nu este bolnavă şi nu urmează nici un tratament medicamentos. „Cu privire la relaţiile cu vecinii, pârâta arată că, de la balconul de la bucătărie se încearcă să se intre în apartamentul său, iar un vecin pe nume Petru Luduşan intenţionează să îi strice instalaţia electrică. Totodată, pârâta arată că în bloc este prostituţie, politică şi au fost montate nişte simulatoare. Cu privire la cablurile electrice care se află sub fereastra sa, doreşte să fie scoase deoarece de la acestea are arsuri pe corp.

Vecinii săi se plâng în cererea adresată instanţei că femeia este agresivă fizic şi verbal, şi chiar a atacat-o pe îngrijitoarea imobilului şi a lovit nepotul unor vecini. Femeia ar fi strigat vecinilor în repetate rânduri că sunt criminali şi mafioţi.

 

Trei ani până i-au ales un tutore

Deşi sentinţa din 2009 o pune sub interdicţie, abia după trei ani, la iniţiativa Asociaţiei de Proprietari, aceeaşi instanţă instituie ca tutore al Danielei Gui pe mama acesteia, Viorica Marica, în vârstă de peste 85 de ani la momentul respectiv, deşi Autoritatea Tutelară a propus alternativ o altă persoană, mai tânără, pe Sanda Ardevan.

Într-o adresă către primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, asociaţia arată că actualul tutore nu are acces în apartamentul persoanei puse sub interdicţie, are relaţii foarte proaste cu fiica sa, care la rândul său nu poate intra în apartamentul mamei. Mai mult, Daniela Gui primeşte de la mama sa alimente şi bani printr-un geam cu gratii montat pe uşa celei din urmă.

„De atâta amar de vreme nu i-a făcut dosar de pensionare pentru boală şi nici nu i-a întocmit documentaţie pentru a obţine indemnizaţie de persoană cu handicap, lucru ce se putea realiza încă din 2008, când fiicei sale i s-a desfăcut contractul de muncă. Ni se pare o situaţie total inacceptabilă care demonstrează fără echivoc că mama nu îşi face datoria de tutore”, arată preşedintele Asociaţiei de Proprietari.

Aceasta din urmă a cerut sprijinul Autorităţii Tutelare, care a comunicat în februarie 2013, drept răspuns, că tutorele intenţiona ca în cursul anului trecut să o mute la domiciliul său, după realizarea unor renovări. În 2014, Daniela Gui nu a fost mutată nicăieri, nu a fost pusă în grija autorităţilor şi continuă să fie un pericol public, arată asociaţia.

 

Autoritatea Tutelară nu are cadru legal

Serviciul Autoritate Tutelară răspunde după o lună, cu semnătura primarului Emil Boc, a secretarei municipiului, Aurora Roşca, a şefului de serviciu Gabriela Moldovan şi a consilierului Daniela Runcan, care a redactat răspunsul. Aceasta arată că Viorica Marica a fost chemată la discuţii şi a povestit că se ocupă de fiica sa, îi asigură alimentele şi plata tuturor utilităţilor, pentru că Daniela Gui nu are nici un venit.

Viorica Marica a declarat la Primărie că există probleme de comunicare între ea şi fiica sa, din cauza afecţiunii de care suferă, „afecţiune caracterizată prin elemente paranoide şi inversiune afectivă, în special faţă de cei din familie, respectiv mama.” Documentaţia pentru indemnizaţia de handicap şi pensia de boală la care ar avea dreptul Daniela Gui nu ar fi fost întocmită pentru că aceasta refuză deplasarea la comisia de expertiză.

„Tutorele menţionează că este de acord ca interzisa să fie internată pentru tratament de specialitate, însă internarea să nu se facă forţat şi fără ştirea ei (conform declaraţiei scrise) şi arată că datorită vârstei şi problemelor ei de sănătate, nu a reuşit să renoveze apartamentul pentru a-şi muta fiica cu ea, mai mult afirmă că nu este în interesul interzisei să fie scoasă din mediul ei, iar conflictele le are doar cu o parte din vecini şi numai atunci când este provocată”, arată răspunsul emis de primărie.

Autoritatea Tutelară precizează că nu are cadrul legal pentru a o obliga pe mamă să îşi interneze fiica, şi numai o instanţă judecătorească sau un tutore poate să ia această decizie.

 

Plângere penală

Exasperaţi, vecinii Danielei Gui au depus luna trecută, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, o plângere penală împotriva acesteia pentru săvârşire  de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În plângere, oamenii cer ca instanţa să ia măsurile de siguranţă prevăzute de Codul Penal împotriva femeii, pentru că aceasta nu răspunde pentru faptele sale şi reprezintă un pericol public.

„În fapt, Gui Daniela săvârşeşte acte care tulbură liniştea şi ordinea publică în mod evident şi frecvent cu o intensitate neobişnuită. Ţipă la orice oră, loveşte în miezul nopţii lemn pe lemn, lemn pe metal cu o forţă atât de mare încât îi trezeşte nu numai pe vecinii de apartament dar pe toţi cei care locuim în bloc. Urlă pe stradă, chiar dacă nu este provocată, intră în dispute verbale cu angajaţii de la firma Scutul negru de pe strada Paris, are o fixaţie, printre multe altele, să taie cablurile care deservesc apartamentele, unele intenţii de acest gen punându-le în aplicare.

(…) Lasă apa să curgă pe balcon afectându-i pe cei care intră sau ies din bloc. Balconul, din cauză că este expus acţiunii drei. Gui, pare în pericol să se prăbuşească”, arată vecinii, care precizează că poliţiştii din zonă au mai cercetat-o pe femeie pentru ultraj contra bunelor moravuri. Daniela Gui nu răspunde penal, însă, şi deci nu s-au putut lua măsuri împotriva sa. Agenţii de a Secţia 2 au trimis o adresă la Parchet, dar procurorii nu au dat încă un răspuns acestei sesizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.