Noua metodă de depistare a tumorilor ovariene a fost testată pe 4.051 de femei, rezultatele fiind publicate în revista Cancer.
Şansele de supravieţuire ale pacientelor cresc cu până la 90%, dacă tumorile sunt depistate cât mai devreme, faţă de 30% dacă sunt descoperite în stadii avansate, informează bbc.co.uk.
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel ovarian are simptome – precum dureri abdominale, balonare – comune cu ale altor boli, din acest motiv tumorile neputând fi depistate uşor.
Cercetătorii ştiau deja că o anumită proteină din sânge, CA125, este prezentă în nivel mare în organismul unor paciente cu cancer ovarian, însă acest simptom nu reprezintă o regulă.
Din acest motiv, cercetătorii au folosit această proteină pentru a selecta pacientele în grupuri de risc. În loc să fie trimise direct în sala de operaţii, pacientele cu risc scăzut sunt testate anual, cele cu risc mediu, o dată le trei luni, iar cele cu risc mare sunt examinate cu ajutorul tomografului, pentru depistarea tumorilor, şi ulterior supuse unor operaţii chirurgicale pentru îndepărtarea lor.
Metoda de testare a fost pusă la punct de cercetătorii de la Universitatea din Texas, SUA.