Comisile juridice reunite dintre Senat si Camera Deputatilor.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). 

Domeniul în care Mitulețu-Buică a devenit doctor este Informații și Securitate Națională. De altfel, președintele Autorității Electorale Permanente a urmat, în afară de studiile doctorale, mai multe cursuri de scurtă durată la Academia SRI și la UNAP. 

41 din cele 211 pagini ale tezei sunt plagiate din lucrări scrise chiar de îndrumătorul lui de doctorat, Constantin Iordache, conducător de doctorate la UNAP și profesor titular la Universitatea „Spiru Haret”. 

În timp ce urma studiile doctorale la UNAP, Mitulețu-Buică l-a angajat în funcția de consilier personal pe fiul îndrumătorului lui, George-Răzvan Iordache. Se întâmpla în martie 2015, cu un an jumătate înainte de susținerea tezei de doctorat, pe vremea când Mitulețu-Buică era doar vicepreședinte al AEP.

Mitulețu-Buică, care în trecut a fost membru PSD, a fost numit în 2019 președinte al Autorității Electorale Permanente după ce a fost propus, susținut și votat în Parlament chiar de partidul al cărui membru a fost. 

Președintele AEP de azi și-a început cariera profesională ca șef de tură și de depozit de carburanți la o serie de firme din Craiova în timp ce era student la zi la Târgu Jiu, aflat la 109 km distanță.

Ascensiunea sa are legătură cu calitatea de membru PSD: a ajuns consilier în Parlamentul României, s-a înscris la doctorat, iar apoi a ajuns vicepreședinte, secretar general și, acum, președinte al AEP. 

După această analiză online, am verificat în mod individual toate indiciile identificate de soft pentru a stabili dacă a fost aplicată citarea în conformitate cu standardele academice – cu ghilimele și menționarea sursei – sau dacă este vorba despre un plagiat. 

Astfel, la finalul verificării concluzia este una fără dubii: cel puțin 124 de pagini din cele 211 ale tezei de doctorat a lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică – reprezentând 58,76% din lucrare – sunt plagiate. 

Există o explicație pentru procentul de mai sus, ușor mai mare decât cel identificat de TurnitIn: Mitulețu-Buică a plagiat în teză porțiuni mai mari de text decât cele identificate de TurnitIn, însă acestea au fost reformulate destul de mult astfel încât softul nu le-a identificat ca atare.

În plus față de toate sursele online pe care le-am putut documenta ca fiind cele din care Mitulețu-Buică a plagiat, mai există multe alte paragrafe disparate, mai scurte, care sunt și ele plagiate, ceea ce, la o analiză mai profundă a tezei, ar putea ridica semnificativ acest procent.

Teza de doctorat a președintelui Autorității Electorale Permanente are un titlul imposibil de reținut: „Cadrul juridic privind controlul autorităților cu responsabilități în domeniul securității și apărării pentru respectarea drepturilor omului în situația de conflict armat și operații de menținere a păcii”. 

Mitulețu-Buică a obținut titlul de doctor la finalul anului 2016, iar confirmarea titlului a primit-o din partea CNATDCU la începutul lui 2017. 

La finalul lui 2016, când Mitulețu-Buică își susținea teza de doctorat, întreg mediul academic era răvășit de dezvăluiri despre tezele de doctorat plagiate, cele trei mari universitățile militare – Academia SRI, Academia de Poliție și UNAP – fiind chiar în epicentrul scandalului. 

Universitatea Națională de Apărare „Carol I” – cea care avea să-i acorde titlul de doctor președintelui AEP în baza unei teze care nu doar că este plagiată, dar e mai slabă decât un referat pentru o materie de curs – fusese zguduită chiar pe parcursul anului 2016 de expunerea publică a plagiatelor din tezele lui Petre Tobă, pe atunci abia numit ministru de Interne, și Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. 

Ambele cazuri au fost dezvăluite, în exclusivitate, de PressOne, care a relatat ulterior despre modul în care UNAP nu a recunoscut plagiatele celor doi, ba, mai mult, chiar a încercat să mușamalizeze acuzațiile.

Totuși, chiar la finalul lui 2016, CNATDCU le-a retras titlurile celor doi. 

Scandalurile publice din jurul UNAP nu l-au împiedicat însă pe Constantin-Florin Mitulețu-Buică să predea o lucrare plagiată, iar filtrele de verificare internă și externă, care ar fi putut să împiedice acordarea titlului în baza unui plagiat evident și a unei teze rușinos de slabe, au eșuat. 

Citește si restul articolului pe PressONE

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.