Felicitări pentru achiziție! E timpul pentru drumuri lungi, călătorii cu prietenii, dar și câteva facturi care nu te interesau până acum. Așa că ți-am pregătit o listă cu principalele cheltuieli de întreținere, ca să știi ce te așteaptă, pe lângă distracție.

Unele cheltuieli vin o dată la cinci ani, altele anual, altele în fiecare lună. Nu trebuie să te lași copleșit de ele. Mai ales că le poți plăti cu un card de credit, ca să nu-ți dai peste cap bugetul. Iar cel mai important este să le iei ca atare. Fac parte din viața de șofer și vin la pachet cu acele experiențe de neprețuit despre care vorbeam la început.

 

Impozitul

Prima cheltuială pe care trebuie s-o incluzi în bugetul anual este impozitul. Și aici îți vei da seama cât de inspirat ai fost în alegerea mașinii. Pentru că sunt diferențe uriașe de la motoarele mai compacte, „de oraș”, și cele dedicate performanței. Dacă motorul mașinii tale are până în 1.600 cmc, vei plăti până la 64 de lei pe an. În schimb, dacă sare de 2 litri, poți plăti între 791 și 5.800 de lei pe an. Chiar și în situații mai nefericite, există soluții. Mai nou, poți plăti impozitul și cu cardul, ceea ce-ți permite, de exemplu, să-l achiți în rate.

 

Asigurarea

Aici depinde foarte mult de datele tale și ale mașinii tale. Ca o regulă generală, cu cât ești mai lipsit de experiență, cu atât plătești mai mult. Pentru că fiecare poliță nouă, însoțită de un istoric al accidentelor curat, îți aduce o reducere în plus la poliță. Prețurile mai diferă și de la firmă la firmă. Dar există destule site-uri unde poți să calculezi valoarea RCA-ului și să plătești online, cu cardul.  

 

ITP-ul

Mașina ta trebuie inspectată periodic de către un service autorizat de Registrul Auto Român. Ai de plătit între 100 și 150 de lei, în funcție de tipul mașinii. Iar această verificare are loc o dată la doi ani pentru mașinile mai noi de 12 ani și o dată pe an la cele mai vechi de 12 ani. Doar că înainte de a face ITP-ul, e bine să treci pe la revizie, ca să fii sigur că nu ești respins.

 

Revizii

Ca vizita anuală la medic, și vizita la service e importantă. În primul rând, pentru schimbul de ulei și filtre de ulei, de aer, combustibil și polen. În funcție de mașină, toate distracția costă între 200 și 800 de lei. Iar dacă tot ești acolo, verifică și suspensii, frâne și alte piese consumabile vitale pentru siguranța ta.

 

Anvelope

Poate cele mai importante piese ale mașinii tale, anvelopele trebuie și ele schimbate periodic, de obicei o dată la 5 ani. În primul rând, ai nevoie de un set pentru iarnă și unul pentru vară. Sau de un set all-season de calitate, dacă știi că vei folosi mașina mai rar sau pe drumuri curate. Patru anvelope cât de cât decente se învârt între 900 și 1200 de lei. Bineînțeles, dacă vrei performanțe deosebite și consum redus de combustibil, poți plăti până la 4000 de lei. Și nu e chiar un moft, având în vedere că de calitatea cauciucurilor se leagă siguranța ta.

După cum se vede, prețul mașinii nu este aspectul final de luat în calculul bugetului de șofer. Per total, pe lângă combustibil și rovignetă, cheltuielile pot fi destul de înspăimântătoare. Dar numai dacă nu te pregătești din timp. Mulți șoferi apelează la un card de credit, cum ar fi CardAvantaj, cu o sumă de bani disponibilă în permanență, tocmai pentru astfel de cheltuieli mari sau neașteptate. Poate fi o soluție bună, ca să împarți sumele mari în rate mai ușor de plătit. Și să te bucuri în continuare de mașina ta, așa cum ai visat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here