Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, prin intermediul firmei UTI FACILITY MANAGEMENT SA, a câștigat o licitație de 40 de milioane de lei de la Aeroportul Internațional Cluj Napoca. Practic, chiar dacă s-a organizat un concurs de oferte, singura firmă interesată de contract a fost cea a lui Urdăreanu. Nu este primul și nici ultimul contract pe care firmele omului de afaceri dejean îl încheie cu aeroportul clujean. De numele lui se leagă afacerea parcării din incinta aeroportului care, acum, a ajuns în portofoliul CITR, afacere controlată de Andrei Cionca.

La începutul acestei luni, UTI FACILITY MANAGEMENT a primit contractul ”Servicii de mentenanță și exploatare pentru instalațiile mecanice, sanitare, electrice, de balizaj, de curenți slabi și de securitate din cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A.” în valoare de 39.534.120 de lei, fără TVA. Chiar dacă părea o licitație atractivă, doar firma controlată de Urdăreanu s-a înscris.

În acționariatul firmei Uti Facility Management se regăsesc UTI HOLDINGS BV, UTI GRUP SA și UTI SERVICII ȘI MENTENANȚA SA, iar de administrarea societății se ocupă Ignat Gabriel, Costea Cristian Ionut, Armasu Ramona, Lupu Liliana și Urdareanu Lucia.

Potrivit ultimului bilanț fiscal, firma a avut o cifră de afaceri de 12,9 milioane de lei, o pierdere de 160.000 de lei și aproape 100 de angajați.

Tiberiu Urdăreanu, care controlează grupul de firme UTI, este originar din Dej, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist.

Administrația județeană clujeană a pierdut anual zeci de milioane de euro de pe urma contractului prost încheiat pentru administrarea parcărilor din incinta Aeroportului Internațional Cluj Napoca. Cele 530 de locuri de parcare nu sunt administrate de aeroportul clujean sau de CJ Cluj, ci de firma privată  UTI Parking & Hotel Management SRL, controlată de Tiberiu Urdăreanu, care a vândut afacerea către CITR.

În urma unei licitații din 2010, Tiberiu Urdăreanu a câștigat contractul de construire a unei parcări supraetajate și a unui hotel în perimetrul Aeroportului Internațional Cluj Napoca. Însă CJ Cluj, administratorul aeroportului, nu a pus în timp util suprafețele de teren la dispoziția constructorului, astfel că, în 2016, firma UTI Parking & Hotel Management SRL a decis rezilierea unilaterală a contractului. Nu a fost vorba de o reziliere totală a contractului, societatea UTI păstrându-și dreptul de a administra cele 530 de locuri de parcare din incinta aeroportului pentru care plătește 66.250 euro/an. Astfel, cu investiții ”minuscule”, societatea a ajuns să câștige zeci de milioane de euro de pe urma acestei parcări.

Dejeanul Urdăreanu a fost ”pionier” în afaceri cu statul

Tiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi la începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică  computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesori pentru calculatoare. Ulterior, a apărut UTI Group care s-a împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administrației şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apăra pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu  Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.

Firmele lui Urdăreanu câștigă milioane de euro de pe urma afacerilor cu aeroporturile

Anul trecut, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a atribuit un contract de lucrări pentru retehnologizarea sistemului de monitorizare video de pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” grupului UTI pentru peste 5,5 milioane de euro. Licitația a fost contestată de ceilalți participanți la licitație, dar CNSC a respins contestația.

Potrivit unei analize, valoarea afacerilor pe care această societate de stat le-a atribuit, în ultimii zece ani, companiei controlate de Tiberiu Urdăreanu ridicându-se la aproape 400 de milioane de lei, cu TVA

După ce a fost arestat a colaborat cu procurorii DNA

Tiberiu Urdăreanu a fost arestat preventiv de către procurorii DNA pentru corupție. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul UTI, lui Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupţie. Iar pentru faptul că ”societatea UTI Grup a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă. Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informaţiile care circulă în media. Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, iar Urdăreanu a făcut mărturisiri complete, acesta n-a mai fost reținut în arest pentru 30 de zile.

Tiberiu Urdăreanu

Patronul grupului UTI, a devenit deja celebru pentru denunțurile făcute la Direcția Națională Anticorupție împotriva președintelui PNL, Ludovic Orban, a fostului ministru al energiei, Constantin Niță, sau a fostului ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru presupuse fapte din perioada în care era primar al Craiovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.