În interiorul partidului creat de Traian Băsescu au loc adevărate bătălii pentru funcții, iar scandalul național dintre Eugen Tomac și Cristian Diaconescu a afectat și filialele din țară. În județul Cluj, Partidul Mișcarea Populară (PMP) este divizat în două tabere, iar cei din fruntea partidului se acuză unul pe celălalt de minciună și trădare. 

Circul caracteristic clasei politice din țara noastră a devenit „brand” local în PMP, iar scandalul izbucnit după excluderea lui Călin Ovidiu Cosma este de departe de a se încheia. 

În debutul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) din data de 27 iulie, președintele forului administrativ județean, Alin Tișe, a anunțat că Ovidiu Cosma a fost exclus din partid și că a primit o adresă din partea PMP Cluj prin care i s-a cerut să constate încetarea mandatului de consilier județean al lui Cosma și vacantarea locului din CJ. 

„Partidul a emis către noi un act de excludere din partid. Nu există un ordin de prefect care să constate asta, iar în lipsa unei hotărâri judecătorești nu putem lua o decizie. Din punctul de vedere al Consiliului Județean, dvs. (Călin Cosma – n.red.) aveți în continuare calitatea de consilier județean”, a spus Alin Tișe.

Consilierul PMP, Ovidiu Cosma, care face parte din tabăra lui Eugen Tomac, a declarat că excluderea sa a fost făcută de o aripă nelegitimă și nestatutară din PMP Cluj. El a precizat că numirea lui Andrei Maxim ca președinte interimar este ilegală, motiv pentru care a contestat excluderea sa din partid, dar și calitatea lui Andrei Maxim în fruntea PMP. 

Consiliul Executiv Național PMP, prin semnătura lui Cristian Diaconescu, a hotărât pe 3 aprilie 2022, numirea lui Andrei Maxim ca președinte interimar al organizației județene PMP Cluj, iar în iunie, Călin Cosma a fost exclus pentru încălcarea prevederilor statutare. 

Consilierul PMP a depus la Tribunalul Cluj mai multe documente prin care cere anularea aceste hotărâri și susține că numirea lui Maxim Andrei la conducerea PMP Cluj nu a fost aprobată de către Consiliul Executiv Național în componența lui. 

Vasile Cristian Lungu, președintele PMP Cluj, a declarat pentru Gazeta de Cluj că Ovidiu Cosma nu a fost exclus din partid, precizând că așa-zisul președinte Andrei Maxim încearcă să excludă anumiți aleși locali. 

„Noi suntem în legătură cu Prefectura deja de o săptămână și am depus la Tribunalul Cluj o acțiune prin care contestăm așa-numită hotărâre a lui Maxim Andrei, iar prefectul este obligat să aștepte până când instanța se va pronunța definitiv pe această speță”, a declarat Cristian Lungu.

Gazeta de Cluj l-a contactat pe Maxim Andrei pentru a comenta despre acest subiect și a afla care este situația actuală în PMP Cluj. Președintele numit de Cristian Diaconescu ne-a mărturisit că la ultima conferință de presă, la care a participat Eugen Tomac și Cristian Lungu, s-au spus minciuni și neadevăruri.

Am văzut o conferință de presă a lui Eugen Tomac și Cristian Lungu în care au mințit cu nerușinare. Ei zic că au sentință prin care s-a validat Congresul, care este o minciună. Noi am contestat și am pierdut un ordin prezidențial prin care am cerut să se oprească congresul. Din cauză că a fost formulată greșit s-a pierdut, într-adevăr, dar este cu totul altceva. Tribunalul București a dat o sentință pe fond prin care le-a permis să fie înscriși în registrul partidelor, dar acea sentință este la apel, așteptăm termenul. Probabil se va suspenda până când contestațiile vor fi analizate. Când va fi o sentință pe contestație, efectiv atunci poate să spună Cristian Lungu că este președinte cu acte în regulă”, a declarat Andrei Maxim. 

Președintele interimar al PMP Cluj l-a atacat pe Cristian Lungu, precizând că tot timpul a mințit și a creat diversiuni în partid, lucru ce poate fi confirmat. 

„Eu am fost pus, la propunerea președintelui PMP, Cristian Diaconescu, lider la PMP Cluj, eu sunt președintele interimar pe șase luni. Care este falsul că nu înțeleg? Noi nu putem avea ședință de partid deoarece Lungu interzice acest lucru. Când Diaconescu a fost la Cluj a fost o întreagă nebunie. A sunat pe toți membri că PMP nu organizează ședință, să nu răspundă nimeni la apelul meu. Nu ai ce să discuți despre chestia asta”, a mai spus Maxim Andrei. 

„Îmi fac treaba legal, eu nu sunt dictator”

Întrebat de ce a decis ca Ovidiu Cosma să fie exclus din partid, președintele interimar al PMP Cluj a declarat că se află în aceeași tabără cu Cristian Lungu și trage în jos partidul. 

El (n.r. Ovidiu Cosma) arunca venin în toată organizația împotriva mea. Ce să facem cu el? Eu am exclus două persoane: Cosma și Lungu. Cristian Lungu este un simplu membru, pentru moment. La Consiliul Național, după congres, Diaconescu a decis vacantarea funcției de președinte al organizației județene PMP Cluj în persoana domnului Vasile Cristian Lungu, deci nu mai are nicio funcție nicăieri. El contestă legalitatea noastră. Văzând pe Lungu ce face în organizație, am decis să pun piciorul în prag. El a exclus zeci de oameni pe motiv că nu plăteau cotizația. El amenință pe toată lumea, avem mesaje, martori. Pentru 25 de lei pe lună merge la ei acasă”, a mai spus Maxim. 

Acesta a mai precizat că nu se poate vorbi despre o „împăcare” în interiorul partidului, în contextul în care atacurile din fruntea PMP continuă. 

Nu cred că va exista o cale de mijloc, cel puțin la nivel înalt. Dacă, prin absurd, domnul Eugen Tomac va rămâne președintele PMP, acest partid nu va mai exista. Lui îi trebuie locul cinci la europarlamentare, asta negociază peste tot”, a susținut Andrei Maxim. 

Întrebat cum vede PMP-ul la alegerile din 2024, președintele interimar PMP Cluj a declarat că doar Cristian Diaconescu poate salva partidul. 

Convingerea mea este că mai sunt doi ani până la alegeri. Dacă un an facem lupta internă și un an de politică, alături de domnul Diaconescu vom trece peste 10%. El nu are nevoie de prezentare și de asta am convingerea că el poate trage partidul. Noi îl vedem pe Diaconescu președintele României și nu vorbesc prosti. Eu voi merge alături de el până unde se poate, dacă nu renunțăm la politică și ne vedem de ale noastre. 

Lungu a mințit când a zis că Diaconescu are de gând să-și facă un nou partid. Este cea mai mare minciună. Vă spun clar din toate informațiile pe care le am, Diaconescu nu va accepta o fuziune sau alianță. Doar cooperare cu partidele politice, în afară de AUR.  Când se va termina conflictul intern se vor realinia toți și va fi totul în regulă”, a conchis Andrei Maxim. 

Tărăboiul din PMP a izbucnit pe 19 februarie, după ce Eugen Tomac a fost ales noul președinte al partidului, rezultat contestat de Cristian Diaconescu. La aproape șase luni de la congres, problemele în interiorul partidului se amplifică, în contextul în care fostul lider PMP a decis să-și înființeze, în paralel, alte filiale ale partidului.

Citește și: Guvernul le face cărțile marilor jucători din piața păcănelelor 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here