Mircea Timofte, împreună cu fiul lui, Andrei, vor să preia controlul societăţii de dezvoltare imobiliară Transilvania Construcţii. Ei au făcut o ofertă de preluare la sfârşitul săptămânii trecute, iar suma la care Timofte este pregătit să renunţe pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni este de aproximativ 2,6 milioane de euro. În toamna anului trecut, SIF Banat Crişana a făcut o ofertă de preluare a societăţii clujene, însă familia Timofte nu a acceptat propunerea. De asemenea, anul trecut, soţia lui Timofte şi-a vândut pachetul de acţiuni către SIF, însă ulterior, Mircea Timofte a reuşit să răscumpere acţiunile respective.

 


 

Transilvania Construcţii este afacerea de bază a familiei Timofte. Din anii 2000, Mircea Timofte a început să pună bazele acestei afaceri, după ce a plecat de la Grup 4 Instalaţii. În perioada 1999-2000, din Trustul de Construcţii şi Instalaţii (TCI) Cluj s-au desprins mai multe societăţi, printre care se numără şi Transilvania Construcţii. „Puii” fostului TCI sunt Napoca Construcţii, Grup 4 Instalaţii, Someş Balastiere, Ruttrans, Samus Construcții, Drumuri Poduri „Apolodor” şi Transilvania Construcţii.

Până anul trecut, familia Timofte a deţinut controlul asupra Transilvania Construcţii, însă în vara lui 2013, în urma unor dispute conjugale, Gabriela Timofte, soţia lui Mircea Timofte, a vândut către SIF Banat Crişana 29% din acţiuni, adică pachetul îl deţinea.

Abia în noiembrie Andrei Iancu Timofte a reuşit să cumpere 49,62% din acţiunile Transilvania Construcţii prin intermediul firmei Parc Logistic Transilvania, pachet pentru care a plătit 29,1 milioane lei. Acum, Gabriela Timofte mai are doar 2.230 de acţiuni Transilvania Construcţii, reprezentând 0,0024% din capitalul social al firmei.

 

2,6 milioane de euro pentru controlul total al firmei

În momentul de faţă, oferta de preluare a pachetului de 18,7% din firmă este mult mai mică decât cea din urmă cu câteva luni. Timofte oferă acţionarilor minoritari 11,71 mil. lei (2,6 mil. euro), iar procedura se va derula în perioada 21 ianuarie – 10 februarie, la un preţ de 62 de lei.

Operaţiunea a fost iniţiată prin intermediul firmei Parc Logistic Transilvania, deţinută de Andrei Iancu Timofte. Acum, în acţionariatul firmei se regăsesc preşedintele consiliului de administraţie, Mircea Timofte, care deţine 30,14% din acţiuni, firma Parc Logistic Transilvania, cu 49,62% din titluri, şi Andrei Iancu Timofte, cu 1,22% din capital. Ieri acţiunile Transilvania Construcţii au crescut cu 2,26%, la 61 de lei, preţ la care firma este evaluată la 57,7 mil. lei (12,7 mil. euro).

“Sursa şi mărimea fondurilor folosite pentru a efectua achiziţiile prevăzute de oferta publică, inclusiv condiţiile oricărui împrumut sau altei finanţări şi modalitatea de plată a acţiunilor depuse. Ofertantul va finanţa oferta publică din fonduri provenite din fonduri proprii. Mărimea fondurilor alocate ofertei publice este de 11.006.116 lei Ofertantul a depus garanţia reprezentând cel puţin 30% din valoarea totală a ofertei, într-un cont bancar al intermediarului, sumă ce va fi blocată pe toată perioada ofertei”, arată intermediarul acţiunii de preluare, reprezentantul SSIF Broker.

 

Contractele vin cu “ţepele”

Transilvania Construcţii este una dintre cele mai active firme de construcţii din Cluj-Napoca. Când democraţii erau la putere, societatea a primit contracte pe bandă rulantă. A ridicat un complex de blocuri pe Calea Floreşti, iar ansamblul de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor s-a construit tot sub marca firmei lui Timofte. Însă pentru că răsplata nu vine fără plată, societatea a finanţat partidul democrat clujean în campania din primăvara anului 2004 cu aproximativ 1 miliard de lei vechi. Tot firma lui Timofte a fost desemnată de municipalitatea clujeană sa umple „gropile lui Funar” din centrul oraşului. Ulterior, în august 2005, în cadrul unei şedinţe extraordinare a consiliului local, s-a aprobat planul urbanistic de detaliu pentru construirea de depozite, extindere depozit şi amenajare incintă la SC Transilvania Construcţii. Societatea a inaugurat ulterior primul parc logistic din judeţul Cluj, în urma unei investiţii de 245 miliarde de lei vechi.

Însă, Timofte a avut parte şi de ghinioane. Pe lângă faptul că soţia lui a încercat să îi clatine poziţia de control în cadrul firmei, lovitură pentru care Timofte a plătit aproape 30 de milioane de lei, în urmă cu câţiva ani, şi “mâna lui dreaptă”, Ionel Bidian a încercat să îi fure o parte din contracte. La sfârşitul lunii decembrie 2005, Bidian şi-a deschis o societate concurentă, Modern Bau, chiar dacă el era director în cadrul Transilvania Construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.