Italienii de la Impresa Pizzarotti execută CNADNR cu peste 10 milioane de euro. În România, concernul italian este reprezentat prin intermediul unor sucursale care își au sediul la Cluj Napoca și, la rândul lor, cei de la Pizzarotti sunt dați în judecată de zeci de companii, inclusiv de CNADNR, dar o lege gândită prost oferă dreptul sucursalei unei societăţi din străinătate să nu îşi plătească contractele şi, cu toate acestea, sucursala să nu poată fi trasă la răspundere printr-o executare silită. La jumătatea acestei luni, Judecătoria Sectorului 1 București a admis cererea Impresa Pizzarotti privind executarea silită a CNADNR.

 

Pentru firmele din străinătate care au contracte mari cu statul român este o plăcere să facă afaceri pe plaiurile mioritice. Potrivit unei legi, sucursala unei companii din străinătate nu poate fi executată silit, ci doar firma mamă din țara de origine poate fi trasă la răspundere.

Concernul italian Pizzarotti, care este abonat la contractele de reparații și construcții de drumuri în România, este reprezentat aici prin trei entități comerciale care își au sediul în Cluj Napoca: două sucursale (IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA, PIZZAROTTI SA) și firma IMPRESA PIZZAROTTI & C & POMPONIO CONSTRUCTII G.E.I.E.

Dacă sucursalele au profit și cifre de afaceri pozitive, firma are de la înființare și până acum profit zero și datorii pe anul 2015 de aproape 30 de milioane de lei. Astfel, dacă cineva vrea să îi execute silit pe cei de la Pizzarotti se alege cu praful de pe tobă!

Cei nemulţumiţi de relaţiile comerciale cu italienii de la Pizzarotti au dat în judecată sucursalele, însă în instanţe au aflat că sunt mici șansele să câştige pentru că Legea societăţilor comerciale din România (Legii 31/1990) nu îi dă unei sucursale “personalitate juridică”. Pentru a recupera banii printr-un proces comercial o firmă din România ar trebui să ceară insolvenţa celor de la Pizzarotti în Italia, însă procedura este şi mai greoaie pentru că în conturile firmei sunt câteva milioane de euro care ar putea demonstra oricând capacitatea de plată.

“Am de recuperat câteva sute de mii de lei de la Pizzarotti. Am încheiat contracte cu o sucursală din Cluj şi după câteva luni de negocieri italienii au refuzat să îmi plătească. Am deschis proces la Tribunalul Comercial Cluj unde am aflat că n-am ce să le fac pentru că cei de aici sunt o sucursală a celor de la Pizzarotti din Italia. Am aflat că trebuie să deschis un proces în Italia, să depun o taxă de timbru de 10%. Plus că juriștii lor mi-au spus că n-am ce să le fac! Cică au 8 milioane de euro în cont şi nu pot fi băgaţi în incapacitate de plată niciodată pentru suma pe care o am eu de recuperat”, a declarat patronul unei firme care se consideră păgubit de cei de la Pizzarotti.

 

CNADNR executată silit pentru 10 milioane de euro

Pe de altă parte, italienii de la Pizzarotti au toate pârghiile legislative pentru a pune pielea pe băț oricui are datorii față de ei. Italienii, vor executa CNADNR pentru suma de 10 milioane de euro pentru că juriștii Companiei au ”uitat” să înainteze recurs în cadrul procesului.

La jumătatea acestei luni, Judecătoria Sectorului 1 București a admis cererea Impresa Pizzarotti privind executarea silită a CNADNR. „Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua potrivit art.622 alin.3, împotriva debitorului COMPANIA NAȚIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ȘI DRUMURI NAȚIONALE DIN ROM NIA SA, în oricare din modalităţile prevăzute de lege, pentru recuperarea penalităţilor de întârziere, plus cheltuieli de executare, în temeiul titlului executoriu. Fără cale de atac”, se arată în decizia pronunţată pe 14 iulie. În urmă cu o lună, aceeaşi instanţa a emis o sentinţă similară. „Admite cererea. Încuviinţează executarea silită pentru creditor împotriva debitorului, prin urmărirea silită asupra bunurilor debitorului, pentru suma de 7.642.745,21 lei + 23.260.488,43 lei, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi la care se adaugă dobânda legală si cheltuielile de executare potrivit celor înscrise în titlul executoriu. Fără cale de atac”, se arata în sentinţa de luna trecută.

În mai anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca tardiv recursul formulat de CNADNR , iar tot atunci, instanţa de apel a admis recursul formulat de Impresa Pizzarotti, obligând CNADNR la plata a 10 milioane de euro.

„Respinge ca tardiv recursul principal formulat de recurenta-pârâtă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (C.N.A.D.N.R. – S.A.) împotriva sentinţei civile nr. 2385/07.05.2015. (…) Admite recursul formulat de recurenta-reclamantă Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. împotriva sentinţei civile nr. 2385/07.05.2015, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 09.06.2015. Modifică în parte sentinţa civilă nr. 2385/07.05.2015, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 09.06.2015, în sensul că: Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 13.986.104,14 lei (fără TVA), reprezentând despăgubiri ca urmare a predării cu întârziere a amplasamentului, şi a sumei de lei 40.297.851,56 lei (fără TVA), cu titlu de contravaloare lucrări executate în baza ordinelor de modificare şi a cazurilor de compensare, conform contractului nr. 93/11990/18.06.2007”, se arată în sentinţa irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în data de 14 aprilie 2016.

Sentinţa din mai 2015 a Tribunalului Bucureşti obliga CNADNR la „plata sumelor de 20.872.947,45 lei reprezentând despăgubiri urmare a predării cu întârziere a amplasamentului, 17.037.363,13 lei fără TVA indexate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective reprezentând contravaloare lucrări executate în baza ordinelor de modificare, Cazuri de compensare/exonerare pe parcursul derulării contractului nr 93/11990/18.06.2007, precum şi la plata dobânzii legale aferente de la data pronunţării hotărârii până la data achitării efective a debitului principal”.

 

Pizzarotti aruncă “pisica” în curta statului

“În anul 2006 Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. a înfiinţat în România o Sucursală, Impresa Pizzarotti & C. S.p. A – Sucursala Cluj. Începând cu anul 2006 desfăşuram pe teritoriul României mai multe proiecte printre care şi proiectarea şi execuţia autostrăzii București-Brașov, tronsonul București-Ploiești, secţiunea km 0+000 – 19+500. Cu privire la acest proiect, demarat încă din anul 2007, la data de 18.09.2012, Beneficiarul acestui proiect – CNADNR S.A. – ne-a comunicat că având în vedere depăşirea bugetul rectificat pe anul 2012 aferent obiectivului Autostrada București-Ploiești, se suspendă lucrările aferente acestui obiectiv, respectiv se suspendă plăţile datorate subscrisei până la aprobarea noului buget. Urmare a acestei informări, am comunicat tuturor partenerilor contractuali decizia Beneficiarului, asigurându-i că imediat ce se vor debloca sumele restante faţă de subscrisa ne vom onora la rândul nostru obligaţiile faţă de aceştia. Astfel, în toată această perioadă, am depus eforturi inimaginabile pentru plata taxelor faţă de bugetul de stat, pentru plata salariilor faţă de salariaţi, dar şi pentru plata contractelor încheiate cu partenerii comerciali. Prin urmare, susţinerile referitoare la trimiterea banilor încasaţi de la Statul Român în Italia nu sunt conforme cu realitatea, prin simplul fapt ca plata sumelor datorate subscrisei a fost suspendată începând cu luna septembrie 2012. Ba mai mult, în toată această perioada subscrisă am făcut plăţi către diverşi parteneri contractuali, marea parte a acestor sume provenind din Italia sau din credite bancare, astfel că informaţiile relatate sunt total neconforme realităţii. În concluzie, subliniem faptul că nu intenţionam să încasăm bani de la Statul Român şi să lăsăm proiectele începute neterminate – nu am avut niciodată această intenţie, la fel cum nu avem nici o intenţie în a nu ne onora contractele încheiate cu partenerii noştri contractuali”, arată reprezentanții Pizzarotti.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.