Doi dintre candidatii la Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca– pesedistul Gabriel Oniga si pedelistul Radu Moisin PD-L –  au raspuns multor întrebari într-un interviu “în oglinda” acordat Gazetei. Acestia au vorbit despre planurile lor de viitor în cazul în care vor ocupa functia de consilier local, despre problemele tineretului clujean si solutionarea principalelor probleme cu care se confrunta municipiul la aceasta ora.

Gazeta: Care sunt atributele care va recomanda pentru functia de consilier local la o vârsta atât de frageda?

Gabriel Oniga: Eu sunt membru al PDSR-ului din 1999, devenit PSD în anul 2000, deci pot sa zic ca am o oarecare experienta politica. Ultimul meu mandat în fruntea organizatiei  municipale de tineret a PSD s-a axat în special pe programe si proiecte pentru administratia locala. Proiectele pentru pistele de biciclisti, pentru amenajarea pasajelor subterane s.a.m.d au fost proiecte elaborate tot de tinerii social democrati.

Radu Moisin: Desi am o vârsta frageda sunt membru al PD-L din 2000, prin urmare de 8 ani. Am o vasta experienta politica, pe parcursul acestor ani fiind pe rând presedinte al organizatiilor de elevi, studenti, iar acum la organizatia de tineret a partidului PD-L. Am participat la toate campaniile organizate de partid în acesti 8 ani. Începând cu anul 2004 am intrat în domeniul administratiei în Primaria municipiului Cluj – Napoca. Sunt  deja patru ani de experienta în Primarie în diverse pozitii. Prima dintre ele a fost la cabinetul lui Emil Boc, unde am învatat cum se solutioneaza problemele cetatenilor si faptul ca fiecare problema în parte este deosebit de importanta, prim urmare trebuie rezolvata cât se poate de repede. Am continuat ca si coordonator al proiectului pilot Politia Primariei, care la Cluj – Napoca a avut cel mai mare succes. Ca urmare a rezultatelor deosebite în acest proiect pilot, începând cu 1 octombrie 2005 s-a înfiintat Directia Politiei Comunitare prin fuziunea între fosta Directie Control si Politia Primariei. În cadrul acestei directii am ocupat pozitia de director adjunct, coordonând institutia comerciala si cea de siguranta a traficului rutier. Progresele obtinute în cele doua domenii mai sus mentionate m-au validat din punct de vedere profesional si m-au ajutat foarte mult în relatia cu cetatenii municipiului.

Gazeta: Care vor fi prioritatile dumneavoastra daca veti ocupa aceasta functie?

Gabriel Oniga: Prioritatile mele, asa cum le-am enumerat de-a lungul campaniei electorale, sunt investitiile în zona universitara, consolidarea statutului de centru universitar în Cluj – Napoca si problemele legate de mediu.

Radu Moisin: Dorinta mea este sa fiu consilierul local al tinerilor pentru ca stiu foarte bine care sunt problemele cu care acestia se confrunta, prin urmare doresc sa promovez solutii pentru a veni în sprijinul acestora. Pe site-ul meu personal www.radumoisin.ro am un sondaj de opinie în care am identificat principalele probleme ale tinerilor. De asemenea, am un forum si o rubrica de contact prin care primesc propuneri si sugestii din partea tinerilor. Un prim exemplu de actiune concreta ar fi campania de strângere de semnaturi pentru a transforma strada Piezisa în strada pietonala, având în
vedere solicitarile studentilor din campusul Hasdeu. În aceeasi ordine de idei, în urma sesizarilor primite de la studentii din campusul universitar Marasti, prin interventia mea directa, s-au început lucrarile de asfaltare în fata acestui campus universitar.

Gazeta: Care sunt, în opinia dumneavoastra problemele municipiului Cluj – Napoca si care sunt solutiile pentru aceste probleme?

Gabriel Oniga: Din punctul de vedere al tinerilor, cea mai mare problema cu care se confrunta municipiul Cluj – Napoca este legata de locurile de munca, si de felul în care acestea sunt remunerate. O problema dificila este gasirea unui loc de munca bine platit dupa absolvirea facultatii. Ceea ce eu îmi propun si ceea ce noi ca partid ne dorim este sa atragem investitori care sa fie capabili sa ofere salarii decente.

Radu Moisin: Ca si consilier local al tinerilor ma preocupa în primul rând problemele acestora, în special locurile de munca si locuintele. În domeniul locuintelor, în ultimii patru ani primarul Emil Boc a început lucrarile în patru
noi cartiere de locuinte: Lomb, fosta locatie a Oserului, Tineretului si Borhanci. Îmi propun dezvoltarea unor proiecte similare pe viitor, la fel ca si întretinerea demersurilor necesare pentru atribuirea de loturi de teren tinerilor care îndeplinesc conditiile prevazute de legea 15/2003. De asemenea, în ceea ce priveste locurile de munca voi insista ca Primaria sa organizeze periodic, în colaborare cu alte institutii si agenti economici târguri de munca pentru tinerii absolventi de facultati, pentru a-i ajuta pe acestia sa poate lucra în specializarea pe care au absolvit-o. Totodata voi milita pentru realizarea cât mai multor terenuri de sport în cartierele municipiului, ca o alternativa sanatoasa pentru petrecerea timpului liber.

Gazeta: Credeti ca va veti impune în fata seniorilor din Consiliul Local?

Gabriel Oniga: Eu nu îmi doresc sa ma impun în fata lor, eu îmi doresc sa fiu egalul lor. E impropriu spus “îmi doresc”, cred ca deja sunt.

Radu Moisin: Din moment ce sunt vicepresesintele partidului la nivel judetean si având în vedere faptul ca am o experienta politica de opt ani si doua organizatii de tineri si studenti ale PD-L foarte puternice care ma sustin nu voi avea probleme în sustinerea proiectelor destinate în special tinerilor din municipiu. Nu trebuie sa uitam faptul ca si liderii partidului nostru sunt foarte tineri. Spre exemplu Emil Boc are 41 de ani si avea 34 când a fost ales deputat. Daniel Buda, presedintele PD-L Cluj are 38 de ani, iar pe vremea când a fost ales deputat avea 34. Alin Tise are 33 de ani si este viitorul presedinte al Consiliului Judetean.

Gazeta: Care credeti ca sunt principalele dificultati pe care le întâmpina tinerii clujeni?

Gabriel Oniga: Dificultatile sunt aceleasi ca ale oricarui cetatean clujean. Revenind la tineret, prioritare sunt locurile de munca si felul în care acestea sunt platite. Daca largim putin spectrul putem vorbi evident de trafic, care este în acest moment cea mai mare problema si amenintare a municipiului. Pentru a solutiona aceasta problema putem, în primul rând, sa învatam din greselile administratiei Boc, sa învatam sa nu punem carul înaintea boilor si ca  nu trebuie sa închidem strazi din centru si sa facem proiecte struto-camila
gen Bulevardul Eroilor. Trebuie sa realizam centurile ocolitoare ale Clujului, nu doar sa vorbim despre ele, o sa suntinem finalizarea autostrazii Transilvania, nu doar sa vorbim despre ea, o sa realizam inelele de ocolire a municipiului, nu doar sa vorbim despre asa ceva, o sa realizam unda verde atât promisa în ultimii opt ani, nu doar sa vorbim despre ea, iar ulterior putem sa începem sa ne gândim la tunele subterane prin oras si sa închidem bulevarde fara sa afectam viata si confortul cetatenilor. Sunt de acord cu subterana. Însa cred ca prima data trebuie sa finalizam autostrada si centurile ocolitoare. Pentru ca degeaba avem tunel subteran daca camionul n-o sa poata intra prin el. În momentul în care scoatem traficul greu din oras putem sa ne gândim si la alte proiecte.

Radu Moisin: În discutiile purtate cu tinerii Clujului în ultimii ani am identificat probleme legate de locuinte, de locurile de munca, accesul la sanatate, costurilor mari de scolarizare, numarul insuficient al bazelor sportive. Având în vedere faptul ca majoritatea acestor probleme pot fi solutionate la nivel local am decis sa candidez pentru postul de consilier local pentru ca sunt convins ca pot schimba lucrurile în bine si ca pot reprezenta tinerii acolo unde se iau deciziile în municipiu.

Gazeta: Cum veti atrage tinerii la vot pe 1 iunie având în vedere faptul ca absenteismul devine o problema din ce în ce mai importanta?

Gabriel Oniga: Într-un singur fel putem atrage tinerii la vot: prezentându-le oameni tineri, oameni ca ei, rezonând cu problemele lor si oferindu-le solutii. Eu cred ca ceea ce pentru mine e o prioritate, e o prioritate si pentru ceilalti tineri. Iar daca voi reusi sa-mi fac mesajul cunoscut, sa-l promovez cât mai mult cred ca voi atrage si voturi de la tineri.

Radu Moisin: Studiile politice realizate anul trecut, dupa alegerile de la europarlamentare arata faptul ca în cazul tinerilor, absenteismul nu este rezultatului dezinteresului pentru viata politica, ci o forma de protest fata de o mare parte din actuala clasa politica româneasca. Mizez foarte mult pe exemplul meu personal pentru a le arata tinerilor ca pot realizeze foarte multe lucruri bune ramânând în tara, dezvoltându-si pregatirea profesionala si fiind perfectionisti în activitatile pe care le desfasoara. Dezvoltam campanii de mobilizare a tinerilor la vot, atât prin dezbateri periodice, dar si prin campania door to door , campanie care este în plina desfasurare în aceste zile.

Gazeta: Mentionati cinci atribute ale candidatului partidului pe care îl reprezentati pentru functia de primar al municipiului Cluj – Napoca, în comparatie cu ceilalti candidati.

Gabriel Oniga: N-as vrea sa fac o comparatie cu ceilalti candidati, însa Remus Lapusan are un atribut foarte important, acelasi pe care merg si eu. Este un tânar crescut de partid, de la prima treapta. A fost presedinte de organizatie locala, a fost presedinte de organizatie de tineret , acum este presedintele organizatiei municipale de seniori si implicit candidatul la Primaria municipiului Cluj – Napoca. Este tânar, dinamic, a confirmat, a fost director la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. A creat mai multe locuri de munca în cei trei ani jumatate cât a fost director acolo, decât au reusit ultimele administratii împreuna. Este directorul unei companii multinationale, iar filiala pe care dânsul o conduce, la nivelul tarii este una dintre cele fruntase. A confirmat atât profesional cât si pe domeniu privat ca poate activa un management eficient.

Radu Moisin: Domnul primar Emil Boc, a dovedit foarte multa perseverenta, cultitudine si eficienta în activitatea pe care a desfasurat-o si o va desfasura în continuare pentru municipiul nostru. Sunt mult mai multe decât cinci calitatile si avantajele pe care le detine, dar pentru a ma încadra în ceea ce mi-ati solicitat as enumera: putere de munca, empatie pentru cetateni si problemele acestora, experienta deosebita în plan profesional si politic, mentalitate de lider de echipa si factor colaborant al tuturor fortelor care pot schimba lucrurile în bine pentru oameni, curajos si perseverent în programele asumate si derulate.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.