Ştefan Dimitriu şi Ion Ţiriac sunt printre cunoscuţii oameni de afaceri care vor construi noua pistă de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Dacă primul dintre ei este cunoscut mai mult la nivel local datorită fostei sale asocieri cu PSD, mult mai celebru este omul de afaceri Ion Ţiriac, cunoscut pentru implicaţiile sale în proiecte prin intermediari social-democraţi la nivel local şi pentru apropierea sa de PSD la nivel naţional. Aceştia vor construi pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Pista aeroportului va fi construită de consorţiul Construcţii Napoca SA – Icco Systems – Geo Arc SRL Otopeni pentru 137.808.522,23 lei. Sperăm că de această dată nu vor apărea tot felul de tertipuri pentru a ridica preţul licitaţiei şi apariţia unor noi standarde pe parcursul lucrărilor.

“Gazeta de Cluj” vă prezintă cine este în spatele firmelor care vor construi pista. Ion Rus, fost ministru de Interne şi unul din liderii Grupului de la Cluj, fostul tenisman devenit om de afaceri, Ion Ţiriac, şi fostul social-democrat Ştefan Dimitriu, acuzat de evaziune fiscală.

Noua pistă a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca a fost o investiţie pusă sub semnul întrebării încă de la începuturile afacerii. Dacă la prima licitaţie construcţia acordată iniţial Romstrade a fost anulată, cea de-a doua a fost acordată firmei favorite la construcţiile din Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, Napoca Construcţii. Aceasta este o firmă care a făcut numeroase lucrări la aeroport şi, din câte se vede, vor mai încasa încă 137 de milioane de la instituţia Statului.

Napoca Construcţii este deţinută, de fapt, de IT Transilvania Invest, firma omului de afaceri Ion Ţiriac, iar IT Transilvania Invest este deţinută de Ion Ţiriac, Mihuţ Marius Piţigoi, Ion Alexandru Ţiriac, Rodica Ţiriac şi Adrian Ioan Ivan. Cel mai cunoscut dintre aceştia este omul de afaceri Ion Ţiriac, însă această firmă nu are niciun angajat. Oricum, raportul de profit negativ şi datori ale Napoca Construcţii depăşeşte cifra de afaceri. Firma a cărui administrator este Ştefan Dimitriu are un profit negativ de 5,9 milioane lei, datorii de 22,3 milioane de lei şi 26,2 milioane de lei cifră de afaceri în 2009.

Contracte pe bani publici ale firmei cuplului “Ţiriac-Rus”

Ioan Rus, fostul ministru de Interne, este un mare apropriat al omului de afaceri Ion Ţiriac. Unul dintre zvonuri este că Ioan Rus a fost “pus” în funcţia de ministru de către Ţiriac.

Una dintre acuzaţiile aduse lui Ioan Rus de-a lungul timpului a fost aceea că, prin firma Napoca Construcţii SA, a beneficiat de contracte finanţate din fonduri publice. În campania electorală din 2004, Emil Boc a afirmat că firma Napoca Construcţii a obţinut, în urma unor licitaţii, mai multe lucrări finanţate din bani publici, precum sunt cele pentru Aeroportul Internaţional din Cluj, sediul Grupului de Pompieri, blocuri de locuinţe pentru tineret în valoare de 217 miliarde lei, blocurile ANL de la Cetatea Fetei (Floreşti), renovarea sediului Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, Institutul Oncologic din Cluj, sediul Bibliotecii Judeţene etc. Conform aceloraşi dezvăluiri, preluate de Mediafax, directorul firmei Napoca era la acea vreme Ştefan Dimitriu, preşedintele PSD Cluj în acea perioadă, consilier local şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. De asemenea, s-a arătat şi implicarea indirectă în aceste afaceri a lui Ioan Rus care, la obţinerea acestor contracte era ministru al Internelor, dar şi acţionar (4%) la IT Transilvania Invest, firma ce deţinea controlul societăţii Napoca Construcţii.

Alte acuzaţii i-au fost aduse lui Rus şi după ce presa a descoperit că societatea Napoca a câştigat licitaţii organizate chiar de către ministerul condus de Ioan Rus. Astfel, este cunoscut cazul lucrărilor de reparaţii la sediul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj (fostul sediu Clujana) şi al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale. Lucrarea a fost preluată în octombrie 2002 de Napoca Construcţii, după ce au fost înlăturate din cursă firmele Antrepriza de Construcţii Industriale Cluj şi Con Tour Invest, ultima dintre ele fiind firma fiilor preşedintelui de la acea dată a Consiliului Judeţean Cluj, Şerban Graţian, fost administrator la, culmea!, Napoca Construcţii.

Rus s-a implicat în societăţi precum Napoca Construcţii SA (1991), Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL(1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

Şmecheria Power Pack

Ion Ţiriac a mai avut alte afaceri suspecte, la limita legii, în Cluj-Napoca. Un exemplu este escrocheria „Power Pack” în care utilajul de împachetat gunoiul de la Câmpia Turzii era mai mult în stare de… nefuncţionare. Timp de trei ani de zile, de când a fost inaugurată instalaţia de împachetare a gunoiului Power Pack de la Câmpia Turzii şi până în 2005, utilajul nu a funcţionat la parametrii normali. Toată afacerea “Power Pack” s-a derulat prin Banca Ţiriac. Creditul de 4,3 milioane euro, necesar achiziţionării utilajelor, a fost luat de la Banca Comercială “Ion Ţiriac”. Din aceasta afacere, banca a câştigat aproape 900.000 de euro, bani reprezentând valoarea dobânzilor, a comisionului de risc şi a comisionului de gestionare. Legătura cu PSD este evidentă, având în vedere că la vremea respectivă judeţul era controlat de partidul condus de Adrian Năstase. Numele cele mai vehiculate în privinţa implicării în afacerea cu iz de şpagă au fost cele ale lui Liviu Medrea şi Victor Romulus Constantinescu.

Celelalte oferte

Cea mai mică ofertă pentru construcţia pistei de 2.100 de metri a venit de la un consorţiu format din două firme italiene (Cooperativa Edille Appennino – Airport Management Consultancies) care au susţinut că pot construi pista cu 127 milioane de lei. Firma a fost, până la urmă, descalificată alături de celelalte consorţii, în finală calificându-se doar oferta celor de la Napoca Construcţii şi Romstrade.

Ştefan Dimitriu, traseist politic

Ştefan Dimitriu a făcut parte aproape 20 de ani din PSD, iar în martie 2010 s-a decis să se retragă din formaţiunea politică. În toamna anului trecut, Ştefan Dimitriu a fost desemnat candidatul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Fostul social-democrat ar fi primit promisiunea unei funcţii importante în UNPR la nivel naţional în schimbul părăsirii PSD. Numele lui Dimitriu a mai fost vehiculat chiar şi pentru funcţia de prefect al judeţului Cluj din partea PSD, în locul lui Călin Platon, însă la acea vreme a preferat să rămână director la Camera de Comerţ Cluj. Ne întrebăm dacă nu cumva acordarea unei licitaţii către o firmă a unui om care se află în partidul de la putere are vreo legătură cu trecerea acestuia la partidul de guvernământ.

Dimitriu a fost acuzat că ar fi intervenit în scandalul de la „U” Cluj, unde se vorbeşte de o evaziune fiscală de 1,2 milioane de lei şi chiar împărţirea unei sume de 550.000 de dolari. “Denunţătorii susţin că suma de 300.000 de dolari a fost împărţită între Ştefan Dimitriu, Marius Bojiţă, Mircea Gavrilă, Nicolae Ienac şi Tiberiu Petriş, iar “derularea afacerii a fost gestionată în Consiliul de Administraţie al “U” Cluj” de către reprezentanţii BT, Nicolae Tarcea şi Patriţiu Abrudan, care au facilitat depunerea sumei de 550.000 de dolari într-o casetă de valori din Banca Transilvania “până când persoanele mai sus menţionate au căzut de acord asupra cotelor care au revenit fiecăruia”, iar diferenţa de 250.000 de dolari ar fi rămas în caseta de valori din Banca Transilvania, “ca măsură asiguratorie pentru reprezentanţii băncii”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii clujeni.

Uniunea Geodezilor la pista pentru aeroport

Geo Arc din Otopeni a avut, în 2009, o cifră de afaceri de 1.813.224 lei, însă datoriile erau la o treime din această valoare, de 641.947. SC Geo Arc SRL a fost înfiinţată în anul 2002 de către Claudiu Dascălu, Alexandru Staţie şi Raoul Dragomir, membri ai Ordinului Geodezilor din România şi ai Uniunii Geodezilor din România.
ICCO Systems, membră a grupului ICCO, este o firmă specializată în domeniul sistemelor de securitate şi comunicaţie. Înfiinţată în 1993 de către un grup de ingineri cu ani de experienţă în automatizări şi instalaţii de curenţi slabi, ICCO Systems a contribuit la dezvoltarea pieţei sistemelor de securitate din România, conturând necesităţile de securitate pentru clienţi şi oferind soluţii profesionale pentru sistemele electronice de securitate, adaptate nevoilor fiecărui client şi bugetului alocat.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.