Vicepreşedintele PNL, senatorul Alin Tişe, a făcut o solicitare către DNA să verifice alocările de sume de la Consiliul Judeţean Cluj pentru comune conduse de primari care au trecut la PSD în urma OUG 55. El spune că banii primiţi de primarii care au trecut la PSD sunt mult mai mulţi decât sumele date celorlalţi edili, potrivit surselor din presă. Reacţia lui Tişe face parte dintr-o luptă pe care politicienii liberali şi democraţi o duc împotriva celor din PSD.
Alin Tişe a declarat într-o conferinţă de presă, că PSD a dat bani contra voturi, fiind vorba despre „un caz tipic în care primarii au fost recompensaţi pentru voturile aduse”. „OUG nr. 55/ 2014 privind migraţia aleşilor locali a produs rezultate la Cluj, în condiţiile în care primarii migratori care au trecut la PSD au primit sume mult mai mari decât restul primarilor social-democraţi. A fost recompensată activitatea lor politică, pentru numărul de voturi aduse candidatului Victor Ponta. Este vorba de mită electorală evidentă, PSD a dat bani contra voturi, e un caz tipic în care primarii au fost recompensaţi pentru voturile aduse. Solicit instituţiilor statului, DNA, Parchete, să verifice dacă există o legătură între voturile aduse lui Ponta de aceşti primari migratori şi alocările de bani de la CJ”, a spus Tişe.
Potrivit acestuia, comunele Sânmartin, Jichişu de Jos şi Bonţida, conduse de primari care au trecut la PSD, au primit sume duble faţă de cele alocate altor comune cu primari social-democraţi. „Primarii migratori au primit peste 40 de milioane de lei, în timp ce restul au primit circa 20 de milioane de lei, deşi comunele conduse de aceşti primari care au trecut la PSD au o populaţie de 1.500 de persoane, iar altele au 5.000 de persoane. S-au dat sume mai mari chiar decât a primit municipiul Gherla. Nu există nicio justificare legală de ce o comună cu 1.500 de oameni, condusă de un primar migrator, a primit aproape dublu faţă de una cu primar PSD care nu a fost migrator”, a spus senatorul PNL.
Primarii din comunele Bobâlna şi Jichişu de Jos au trecut de la PDL la PSD, iar cel de la Sânmartin de la PNL la PSD. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidatul PSD Victor Ponta a câştigat în faţa lui Klaus Iohannis doar în patru din cele 77 de localităţi ale judeţului Cluj, respectiv în comunele Bobâlna, Cămăraşu, Jichişu de Jos şi Sânmartin.
Ordonanţa de urgenţă pentru migraţie
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, azi, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.
Textul legislativ a fost aprobat de Senat în forma transmisă de Guvern. Senatul este for legislativ decizional în cazul acestui proiect de lege. OUG 55/2014 a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării legilor organice. Ordonanţa de Urgenţă 55 a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului Senatului chiar dacă la nivelul comisiilor nu s-a putut propune o soluţie. Comisia juridică şi Comisia de administraţie au discutat, ieri, în şedinţă comună, textul ordonanţei de urgenţă 55/2014 care a permis migraţia aleşilor locali.
„Lupta noastră cu OUG 55 a început înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. Dacă vă întrebaţi de ce ea continuă şi după alegeri vă spunem: pentru că, în primul rând, avem nevoie să dăm o dată pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG să încerce să influenţeze procesul electoral”, a spus deputatul PNL Theodor Nicolescu într-o conferinţă de presă, adăugând că semnăturile au fost strânse. El a spus că art. 115 alin. 6 din Legea fundamentală interzice adoptarea OUG în materia drepturilor electorale, pentru că se introduce o nouă categorie de aleşi locali — supleanţii. „Supleanţii până acum nu erau prevăzuţi ca atare în lege, care au şi nişte drepturi în sensul că pot să opteze dacă vor să rămână în partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi făcut prin OUG”, a arătat Nicolescu.
Ordonanţa contrară CCR
Liberalii susţin că dispoziţiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudenţei CCR în materia migraţiei politice a aleşilor locali. „CCR a subliniat în mai multe decizii (…) că dispoziţiile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, prin care un ales local îşi pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pe listele căruia a candidat este exclus sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administraţia locală, sunt constituţionale. Per a contrario o normă care permite unui ales local să schimbe partidul pe listele căruia a candidat şi să-şi păstreze sau să obţină un mandat de ales local este neconstituţională”, se arată în sesizarea PNL şi PDL.