Ieri, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat că problema levigatului trebuie să fie rezolvată cât mai repede, deoarece reziduurile toxice ajung în râul Someș.

‘Levigatul de la rampa veche de deșeuri de la Pata Rât se scurge în pârâul Zăpodie și de acolo mai departe, în Someș, pentru că nu are unde să meargă. Este o poluare, dar nu atât de gravă; o problemă mare este lacul de levigat acumulat în amonte de rampă, care trebuie epurat. Problema trebuie rezolvată cât mai repede, astfel încât să nu existe o acumulare mai mare de levigat. Cea mai bună soluție de tratare a levigatului este stația de osmoză inversă, pentru că aceasta scoate o apă pură’, a spus Grigore Crăciun.

Reprezentantul firmei care a încheiat un contract cu Consiliul Județean (CJ) Cluj pentru aducerea unei stații de osmoză inversă, cu care să trateze levigatul, a spus că sunt depășiri mari ale concentrației de metale grele.

„Instalația produce o apă pură, care poate fi dată în pârâul Zăpodie, care nu are debit și care are nevoie de cele mai performante metode de tratare, astfel încât să obținem o calitate foarte bună a pârăului, pentru că nu are unde să dilueze. Levigatul care curge pe pârâul Zăpodie a ajuns în natură, iar mai jos, în aval, sunt bivoli care fac baie în levigat — acei bivoli, până la urmă, dau laptele acela bun din inima Ardealului. Din zona rampei de la Pata Rât, pârâul Zăpodie se duce în Someș’, a spus reprezentantul firmei, Adrian Dobre.

El a mai spus că instalația de osmoză inversă este pregătită din 20 octombrie pentru a fi instalată.

„Stația de osmoză inversă are o capacitate de 165 metri cubi pe zi, în timp ce cantitatea de levigat este între 100 și 200 mc pe zi. Contractul încheiat cu CJ Cluj este în valoare de 1,25 milioane de lei, care presupune construcții civile legate de amenajarea stației — platforme, fundații, construcția de bazine, țevi—, la care se adaugă închirierea instalației, partea de epurare, care se ridică la 39.000 de lei pe lună, pe o perioadă de 10 luni. La ora actuală, ordinul de instalare a stației este suspendat până ni se pune terenul la dispoziție”, a menționat Dobre.

Vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat, crede că problema terenului poate fi rezolvată într-o săptămână.

„Noi am cerut declararea stării de alertă la Pata Rât pentru a putea interveni de urgență, dar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a respins cererea noastră. Acum intervenim pentru rezolvarea situației, dar cu o viteză mai redusă. O vom rezolva, dar nu de îndată, cum credem că s-ar fi impus. Sunt două tipuri de probleme: este levigat într-o parte, dar și un lac de levigat decantat la 500 de m distanță, care trebuie tratat altfel. Noi dorim o soluție comună, care să rezolve ambele probleme, și cu bazine de decantare, dar și cu stație de osmoză”, a adăugat Marius Mânzat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here