De câteva luni încoace planeaza tot mai multe suspiciuni cu privire la iminenta schimbare a lui Alin Tise din functia de prefect al Clujului #  Exista suspiciunea ca Tise urmeaza sa fie schimbat cu actualul subprefect Calin Platon # Conform legii acest lucru este posibil

Situatia politica actuala este tot mai complicata. Dupa ce motiunea de cenzura înaintata de PSD a esuat, liberalii doresc razbunarea împotriva opozantilor. Mai mult, în conditiile în care în momentul de fata PNL este cotat la 12 procente din preferintele alegatorilor români, liberalii vor trebui sa-si întareasca puterea pe plan local. În aceste conditii, liberalii vor fi nevoiti sa faca schimbari dramatice la la acest nivel. Or, singurele persoane care pot fi schimbate sunt prefectii, trimisii Guvernului în teritoriu. Chiar daca ei sunt apolitici, mare parte dintre acestia au fost înainte membri marcanti ai unor partide politice. Din informatiile pe care le detinem si scaunul prefectului Alin Tise, fost consilier local din partea PD, se clatina.

Epurare politica?

Dupa ce PD a fost scos de la guvernare, trei prefecti, fosti membri ai PD, au fost schimbati din functii, prin hotarâre de Guvern, fiind numiti inspectori guvernamentali. Respectivii au dat în judecata guvernul, procesele fiind pe rolul tribunalelor din tara. Si Alin Tise, fost membru al PD, actualmente prefectul judetului Cluj a intrat în vizorul guvernului liberal. Considerat drept cel mai bun prefect din tara, fiind de asemenea si un apropiat al presedintelui PD, Emil Boc, Alin Tise este un ghimpe în coasta PNL. În conditiile în care activitatea lui Alin Tise este aproape fara cusur, este foarte probabil ca liberalii sa-si „planteze” omul lor la Prefectura exact pe acest considerent si pentru a scadea din influenta PD din judet.

Rocada politica

Conform unor surse demn de luat în considerare, locul lui Tise urmeaza sa fie luat de Calin Platon, actualmente subprefect, fost membru al PNL Cluj. În acelasi timp, prin hotarâre de guvern, Tise ar urma sa ia locul lui Platon. Alin Tise a declarat ca acest scenariu este foarte putin probabil, dar legal este posibil. „În dreptul administrativ nu exista notiunea de rocada pentru functiile publice. Înaltii functionari publici pot fi sanctionati sau  mobilizati pentru activitatea depusa în slujba statului, dar pentru fiecare gest de aceasta natura trebuie o justificare”. Adica, practic este posibil ca executivul tarii sa îl schimbe pe Tise din functia detinuta si sa-l numeasca pe Calin Platon în functia de prefect. Totusi, pentru a face acest lucru, guvernul are nevoie sa enumere motivele pentru care ar lua aceasta decizie. Totusi, în conditiile în care aproape jumatate din ministrii din cabinetul Tariceanu II sunt anchetati de catre procurorii DNA, imaginea PNL are foarte mult de suferit. Liberalii trebuie astfel sa-si consolideze imaginea în perspectiva alegerilor europene, locale si generale. Prefectul fiecarui judet este un factor de imagine pentru partidul din care a facut parte, chiar daca potrivit statutului înaltilor functionari publici prefectul este apolitic. Prefectul este garantul respectarii legii în judetul în care este trimis. Conform legislatiei în vigoare, acesta are dreptul de a ataca hotarârile Consiliului Local si ale Consiliului Judetean în contencios administrativ în cazul în care considera ca nu sunt legale. În aceste conditii urmatorul scenariu este extrem de posibil. Astfel, Consiliul Local Cluj, pastorit din cabinetul primarului de catre presedintele PD Emil Boc, adopta o hotarâre vitala pentru municipiu. Noul prefect de sorginte liberala, pentru a opri ca punctele de imagine sa vina înspre Boc, ataca hotarârea în contencios administrativ. Intrarea în vigoare a hotarârii se amâna cu câteva saptamâni, sau poate chiar luni. Primarul iese tap ispasitor si implicit pierde din votanti.

Vox Legis

    

Conform Legii nr. 340/ 2004 privind institutia prefectului, este foarte greu ca Alin Tise sa poata fi schimbat. Astfel, conform respectivei legi, un prefect îsi pierde functia numai daca îsi da demisia, daca se afla în imposibilitate de a-si îndeplini atributiile mai mult de 3 luni consecutiv, daca sufera o condamnare, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, la o pedeapsa privativa de libertate. De asemenea, prefectul ramâne fara functie  daca îsi pierde drepturile electorale, daca este destituit sau obtine calificativul nesatisfacator. În momentul de fata, singura modalitate probabila prin care Tise poate sa-si piarda functia este demiterea. Totusi, în conditiile în care prefectul Clujului a fost desemnat drept cel mai bun prefect din tara, demiterea nu ar putrea surveni decât pe filiera politica, nicidecum pe cea de competenta. Ori în cazul în care Alin Tise ar fi demis ca urmare a unor jocuri politice, scandalul mediatic ar fi iminent.

„Nici nu ma gândesc”

Alin Tise a declarat ca aceste suspiciuni nu-i afecteaza munca. „Aceste discutii se poarta de peste sase luni de când PD a iesit de la guvernare pe considerentul ca eu as fi fost membru al respectivului partid. Sincer, nu ma afecteaza aceste suspiciuni, eu îmi fac treaba ca si pâna acum. Nu pot sa spun ce se va întâmpla în cazul în care voi fi destituit. Vom vedea la momentul respectiv. Prefer sa nu ma gândesc la aceasta posibilitate”, a spus Tise.

„Legal este posibil”

Calin Platon a declarat ca Guvernul României are cadrul legal pentru a schimba prefectii sau subprefectii în functie de preferinte. „Când am dat examenul de intrare în corpul înaltilor functionarilor publici ne-am pus la dispozitia Guvernului. Conform legii, Guvernul are posibilitatea sa numeasca un subprefect în functia de prefect si invers în functie de necesitatile si de analiza pe care ei o realizeaza. Daca guvernul considera ca eu trebuie sa fiu prefect în Cluj sau subprefect în alt judet, pot fie sa accept fie sa-mi dau demisia din functia de pe care o detin”, a declarat Platon.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.