În urma nenumăratelor scandaluri între Alin Tişe şi şefii de regii subordonate Consiliului Judeţean, Tişe a ieşit învingător în instanţă. Preşedintele CJ a anunţat că a câştigat şase procese, fiind implicat în şapte, iar singurul care nu a fost finalizat este cel cu Aeroportul Avram Iancu care are termen în această lună.

În octombrie anul trecut, Tişe anunţa ca va demite toţi directorii de la regiile instituţiei, conducerea acestora fiind preluată de către Consiliile de Administraţie.

“Schimbarea sau neschimbarea unui director nu o decide preşedintele Consiliului Judeţean. Există o lege care prevede foarte clar cum sunt nominalizaţi aceşti directori. Viitorul Consiliu de Administraţie va fi obligat să facă concurs pentru aceste posturi de manageri, la fel cum membrii Consiliului de Administraţie vor fi selectaţi după prevederi legale. Există o lege cum care spune cum se selectează viitorii manageri. Asta vom face şi noi la toate entităţile noastre. Există mandate care încetează la majoritatea regiilor şi societăţilor din subordinea CJ, iar legea ne obligă să facem această procedură. Noi o vom face”, spunea la acea vreme Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

Pentru toate regiile din Consiliul Judeţean, Paza şi Protecţia SRL, Aeroportul Internaţional Avram Iancu, Tetarom, Compania de Apă Someş, Drumuri şi Poduri Judeţean Cluj, Clujana şi Centrul Agro Transilvania au fost organizate concursuri pentru funcţiile de conducere executivă. Toţi sefii de la regiile din subordinea CJ au fost înlocuiţi, iscându-se nenumărate controverse între foştii conducători şi Alin Tişe.  Măsura l-a nemulţumit  pe directorul aeroportului, David Ciceo, care considera că numirea în funcţie a unei alte persoane ar pune în pericol siguranţa zborurilor.

Tişe a câştigat în primă instanţă

După lungi scandaluri şi acuze ca şi cum ar vrea să se facă prin acele schimbări purificări politice, războiul declarat împotriva tuturor şefilor de regii subordonate instituţiei s-a terminat cu victoria lui Alin Tişe.

“În urmă cu câteva luni am hotărât la nivelul CJ acea incompatibilitate între membru de CA şi director, adică nicio persoană să nu mai fie şi director şi membru de CA şi preşedinte de CA. Am dat o hotărâre identică pentru cele 7 entităţi din subordinea noastră. La acea vreme a fost mare scandal, ştiţi prea bine, acuza a fost aceea că se încearcă prin acele hotărâri ale noastre să facem epurări politice, să înlocuim directori cu alţi directori. Iată că după câteva luni, după ce prefectul în mod absolut abuziv a atacat hotărârile, le-am câştigat. Din 7 procese, 6 au fost terminate deja, în care CJ Cluj a avut câştig de cauză. Am câştigat în acţiunile pornite de prefect pentru Agrotransilvania, Clujana, Tetarom, Drumuri şi Poduri Judeţene, Univers T şi Compania de Apă Someş. Singurul proces care nu este terminat încă pentru că termenele au fost date la instanţe diferite, la complete diferite, este aeroportul, care are termen în 24 mai, dar speţele sunt identice, hotărârile noastre sunt identice pentru toate cele 7 entităţi.La aeroport se termina şi acolo, doar că dându-şi seama cei care apără aeroportul că hotărârea este la fel cu a celorlalte 6 unde deja s-a luat o hotărâre, au invocat neconstituţionalitatea legii. Nu mai e de vină CJ care a dat hotărârea, ci legea în baza căreia CJ Cluj a dat hotărârea, respectiv ordonanţa nr. 109, pe care a aplicat-o toată ţara”, a declarat Alin Tişe, într-o conferinţă de presă.

Cherecheş şi Nasra atacuri la adresa lui Tişe

De când a început scandalul Alin Tişe şi Ioan Aurel Cherecheş sunt într-o divergenţă permanentă. Cherecheş speră la o revocare, deciziile pentru cele şase procese câştigate de Tişe sunt luate doar în prima instanţă.

Nasra nu stă nici el cu mâinile în sân şi vine cu atacuri dure la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean.

„Alin Tişe a ajuns să se laude triumfător cu procesele contra directorilor din subordinea sa în loc să explice: De ce Centrul de Management Integrat al Deşeurilor nu este finalizat? De ce nu a construit Tetarom IV şi V aşa cum a promis? De ce blochează şi proiectul Tetapolis? De ce majoritatea drumurilor sunt la fel de proaste ca în primul său mandat de preşedinte?  De ce Spitalul Clinic de Urgenţă de Copii este doar un proiect pe hârtie? De ce extinderea pistei aeroportului la 3.500 m este amânată? De ce instituţia a fost incapabilă să gestioneze un proiect prin care se introduce apă în mai multe comune clujene? Răspunsul este unul singur: Pentru că în CJ Cluj executivul practică politica struţului, se preface că nu sunt probleme şi târăşte instituţia în scandaluri personale!” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

Cherecheş s-a luptat mult pentru salvarea lui Gavrea, directorul societăţii Tetarom, însă instanţa a respins acţiunea formulată în contencios administrativ de prefectul Ioan Aurel Cherecheş împotriva hotărârii Consiliului Judeţean prin care s-a decis înlocuirea directorilor societăţii Tetarom şi organizarea de concursuri pentru respectivele funcţii de conducere. Decizia nu este definitivă, însă este vorba despre primul semnal dat de magistraţii clujeni că deciziile de a „decapita” societăţile şi regiile din subordine, luate toamna trecută de preşedintele Consiliul Judeţean, Alin Tişe, au fost corecte.

Scandalul Ciceo&Tişe se apropie de final

A mai rămas un singur proces nejudecat, cel ce îl vizează şi pe David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj. Procesul va avea loc la Tribunalul Cluj în 24 mai.

Scandal cu directorul Aeroportului este cel mai amplu. Tişe făcea declaraţii publice, nu tocmai adecvate legate de angajaţii aeroportului, motiv pentru care David Ciceo a obţinut anul trecut o ordonanţă preşedinţială prin care i se interzicea lui Tişe să facă declaraţii publice ce îl priveau pe directorul Aeroportului. În 13 noiembrie 2017, angajaţi ai Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca l-au acţionat în instanţă pe preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Între cele două părţi există un conflict pe faţă din momentul în care, Tişe a hotărât că este momentul să schimbe toţi şefii de regii de sub tutela forului judeţean, deci implicit şi a aeroportului. Tişe a fost dat în judecată pentru insulte şi calomnii repetate. Desigur, Tişe a contestat decizia instanţei, însă demersul i-a fost refuzat de către magistraţii din Cluj.

Durerea a fost şi mai mare când s-a aflat ca Tişe voia sa îl înlocuiască pe Ciceo cu Mircea Avram, un abonat la banul public. Mircea Avram provine din vechiul PDL şi a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tişe, fost şi actual preşedintele al Consiliului Judeţean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here