Administrația județeană spune că în locul gropii cu o suprafață de aproximativ 7.000 mp de pe strada Victor Babeș, unde ar fi trebuit să se construiască Akademia Center, se va construi un spital. De mai bine de 10 ani administrația județeană încearcă să descâlcească ițele afacerii Akademia Center lăsată ”moștenire” de administrația condusă pe atunci de Marius Nicoară. Spațiul de aproximativ 7.000 de mp, aflat în proprietatea CJ Cluj, este poprit de Kruk, o firmă care încearcă să recupereze cinci milioane de lei, valoarea unor lucrări de consolidare a terenului respectiv pe care investitorul Nisco Invest, aflat în faliment, nu le-a plătit.

 

Potrivit șefului CJ Cluj, Alin Tișe, în locul spațiului lăsat în paragină de pe strada Victor Babeș se va construi un spital pentru copii. ”Consiliul Judeţean se va adresa Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a solicita radierea unor înscrieri ce s-au făcut în trecut, cu atât mai mult cu cât domeniul public al judeţului nu poate fi grevat în niciun fel. Tot cu acest prilej preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat faptul că un proiect definitoriu ce se intenţionează a fi realizat în actualul mandat al conducerii forului administrativ judeţean îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 m², a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv. De altfel, proiectul conceput anterior de către Nisco Invest a prevăzut, de asemenea, construirea unei unităţi ce includea servicii medico-sanitare, cu o arie construită de cca. 1.600 m² (2S+DS+P+3E) şi o arie desfăşurată de cca. 11.000 m². Terenul în cauză este apreciat ca fiind extrem de potrivit pentru acest proiect cu atât mai mult cu cât Procentul de Ocupare a Terenului reglementat de PUG este de 80%, existând, totodată, posibilitatea de a realiza un acces dublu, atât de pe strada Victor Babeş cât şi de pe strada Haşdeu”, spune Tișe.

 

Vrea să cheltuiască patru milioane de euro

De altfel, și în urmă cu o lună, el  a anunțat că început o serie de negocieri pentru readucerea terenului respectiv în proprietatea de facto a administrației județene.

”De asemenea, un alt argument pentru urgentarea acestui proiect este acela că, mai multe clădiri în cadrul cărora funcţionează secţii ale acestui spital se află în plin proces de retrocedare sau sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca, motiv pentru care întâmpină, deseori, dificultăţi în realizarea unor investiţii asupra acestor clădiri. Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. În acest context, forul administrativ judeţean va derula, în perioada imediat următoare, toate procedurile necesare în vederea obţinerii documentaţiilor tehnice, pentru demararea lucrărilor de edificare a acestui proiect de maxim interes”, a mai adăugat Tișe.

 

Afaceri ca între prieteni

SC Nisco Invest, societatea patronată de omul de afaceri clujean, Dan Nistor, a primit în urmă cu cinci ani un teren (circa 4.000 de mp) în incinta spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello din cadrul Ansamblul Clinicilor pentru a construi o parcare şi un centru multifuncţional. În acea perioadă, la şefia CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, care este unul dintre cunoscuţii lui Nistor, iar într-o perioadă de circa trei ani, SC Nisco Invest a mai primit prin atribuire sau rectificări la contractul de concesiune încă aproape 4.000 de mp în aceeaşi locaţie. Tot în aceeaşi perioadă, proiectul iniţial s-a transformat, ajungând în momentul de faţă să semene mai mult cu un mall decât cu o parcare cu spaţii medicale.

Cu tot acest sprijin din partea instituţiei conduse de liberali, Nistor nu a apucat nici măcar să ridice un prim etaj al acestui proiect imobiliar. Mai mult, conform unor acţiuni care au ajuns în faţa magistraţilor clujeni, afaceriştii clujeni nu şi-au plătit o parte din lucrările contractate pentru construirea Akademia Center, proiectul celor de la SC Nisco. Reprezentanţii unei firme din Bucureşti, SC Soil Tech Drilling, care lucrat la construirea fundaţiilor acestui proiect susţin că trebuie să primească circa 5,5 milioane de lei de la SC Nisco Invest, drept pentru care I-au dat în judecată.  Acţiunea a fost deschisă la Tribunalul Comercial Cluj în august 2008, iar cei de la SC Soil Tech au primit câştig de cauză, astfel că judecătorii au instituit un drept de poprire (drept de retenţie) asupra unei suprafeţe de teren care, în mod normal, aparţine Consiliului Judeţean Cluj şi a fost dat în concesiune către SC Nisco Invest.


CJ Cluj s-a mișcat ca melcul

De-a lungul timpului, patronul Nisco Invest, Dan Nistor, a spus că a avut dificultăţi în începerea proiectului pentru că administraţia judeţeană i-a pus la dispoziţie terenul după 2 ani de la semnarea contractului de concesiune. Conform unor informaţii, terenul respectiv nu era lipsit de sarcini şi nu avea canalizare. În tabelul celor care au de primit bani de la SC Nisco, CJ Cluj s-a înscris cu suma de 16,5 milioane de lei (redevenţa pentru teren pe care firma lui Nistor ar fi trebuit să o achite timp de 25 de ani), BCR, cu 13 milioane de lei (împrumut bancar), BRD cu 2,5 milioane lei (Împrumut bancare),  SC Engexpor cu 4,7 milioane lei şi Soil Tech Drilling cu 5,5 milioane lei.

“Societatea debitoare a ajuns în imposibilitatea demarării lucrărilor pentru acest proiect în principal datorită întârzierii de doi ani și șase luni a predării amplasamentului de către Consiliul Județean, considerând apoi că înghețarea proiectului este varianta optimă până la terminarea recesiunii economice din România”, consideră lichidatorul.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.