OMUL:

Ne-am re-întâlnit în urmă cu 6 zile, foarte de dimineaţă, în biroul lui la Rectorat. Era cu ochii injectaţi de nesomn. “Sunt în campanie pentru alegeri”, îmi spune el zâmbind. Subţirel ca întotdeauna, cu o faţă parcă de copil, ca prin anii 1981, când era un proaspăt profesor de istorie la un liceu din Cluj. Ne ştiam din vedere încă din studenţie. Eu am terminat înaintea lui cu trei ani. Ne-am îmbrăţişat, la iniţiativa mea. „Luaţi loc d-le Aluaş“. “Mulţumesc” răspund. “Vă voi răpi doar doua minute”, adaug eu. Ne întâlnisem de mai multe ori după întoarcerea mea definitivă din SUA. Ştiam amândoi aproape totul despre situaţia familiilor noastre, a fiicelor noastre. Mereu îmi revine în memorie întâlnirea noastră din Bloomington, Indiana din primăvara lui 1992. Eu locuiam în campusul universitar din Bloomington, IN, de 5 ani. Soția mea era doctoranda iar eu aveam poziţie de dirijor la Indianapolis Chamber Orchestra, la Universitatea Butler din Indianapolis, respectiv Universitatea Indiana-Bloomington. Ioan-Aurel Pop venise la Bloomington, IN, din Pittsburgh, Pennsylvania, unde era bursier Fulbright. A ţinut o conferinţă în faţa tinerilor americani despre Iancu de Hunedoara, oferind auditorului şi o scurtă istorie a Transilvaniei. Am fost mişcat de prezenţa lui la Bloomington, el vorbind despre ţinutul în care amândoi ne-am născut şi ne-am format. (Ionuţ-Aurel Pop este braşovean). Am luat cina la noi acasă. Era pe punctual de a-şi încheia cursurile la Pittsburgh, PA, şi să se întoarcă la Cluj. Examenul lui în faţa mea, eu ca refugiat politic, a fost când l-am rugat să aducă la Cluj o sumă de bani pe care s-o dea unei surori de-ale mele. A răspuns imediat afirmativ. Şi aşa a şi făcut. Din studenţie până în prezent Ioan-Aurel Pop a râmas acelaşi OM a cărui caracter şi bun simt s-au păstrat peste timp. Iar in ciuda direcţiei societăţii noastre spre mizeria morală, Ioan-Aurel Pop a rămas un OM cinstit. UBB-ul, ca instituţie care a fost dintotdeauna epicentrul vieţii oraşului meu, are nevoie mai mult decât oricând de un astfel de OM. Ioan-Aurel Pop ramâne un model moral şi profesional pentru generaţiile care au fost şi vor mai fi trecute prin UBB-ul nostru, a Clujului, a Ardealului.

 

MANAGERUL:

Ioan-Aurel Pop îşi va continua cel de al-II-lea mandat ca Rector al UBB, cea mai bine plasată universitate din România la nivel internaţional. Managementul lui timp de 4 ani la UBB este calificat de români şi străini ca “ieşit din comun (outstanding)”. Ioan-Aurel Pop a fost Directorul Centrului Cultural Român (CRC) din New York, cu rezultate foarte bune. A fost timp de 4 ani Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). Nu vreau să obosesc cititorul cu o

listă de aproape 30 de funcţii pe care Ioan-Aurel Pop le-a avut, şi la care a depus o muncă uriaşă de manager. Uneori o munca de sisif. Să subliniez doar câteva: Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca; Director / Membru / Coordonator a mai multor colective de cercetare naţionale şi internaţionale. Coordonator a mai multor proiecte editoriale implicând zeci de cercetători români şi străini. Este editor al revistei ISI  (Thompson–Reuters) Transylvanian Review.

                                                                                                         

CALIBRUL  PROFESIONAL

Cu titlul de Academician acordat în 1992, Ioan-Aureal Pop este cel mai tânăr Academician al României. Absolvent, şef de promoţie, al Facultăţii de Istorie din cadrul UBB, Cluj-Napoca, 1979, specialitatea de Istorie Medievală a Transilvaniei, a României, este autorul a peste 50 de cărţi publicate, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale univeristare. În acelaşi timp, a publicat peste 300 de studii, articole, recenzii, cronici, prefete la cărţi publicate.

 

BURSE,  PREMII  ŞI  DISTINCŢII,  PROFESOR  INVITAT:

Este posesorul a aprope 30 de distincţii, burse de studii, poziţii de profesor invitat. Voi aminti doar câteva din ele. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi Ordinul de Onoare prin decretul Preşedintelui României (2010). Este Comandor al Ordinului Militar din România (2014). Profesor invitat (bursier Fulbright) al Universităţii din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA (1990-1990). Premiul Media de Excelenţă din partea ziarului “Gazeta de Cluj” (2011).

Ioan-Aurel Pop este un liberal european prin educaţie şi gândire. Are un mare calibru managerial şi profesional. Este vorbitor de engleză, franceză, italiană, germană. Şi chiar dacă subsemnatul am studiat la Budapesta  (1982-1984),  nu am reuşit să vorbesc limba maghiară. Spre ruşinea mea. El însă a reuşit şi această performanţă. Îl invidiez. Ioan-Aurel Pop trebuie să rămână soluţia UBB-ului pentru încă 4 ani.

 

Prof.  Emil  Aluaş                                                                 16 februarie, 2016

Preşedinte-Fondator                                                             Cluj-Napoca, RO

Fundaţia  PRO  WEST

www.pro-west.ro

Prezentare autor:

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 600 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.