La începutul noii sesiuni parlamentare, aleşii au anunţat că una dintre priorităţile lor, alături de modificarea Constituţiei, o reprezintă reorganizarea administrativă. Voci din interiorul opoziţiei arată că varianta propusă de Guvernul Ponta nu este una optimă, iar preşedintele Traian Băsescu se arată circumspect în legătură cu potenţialul acestui Executiv de a duce la bun sfârşit proiectul.
Camera Deputaţilor şi Senatul au început lunea trecută cea de-a doua sesiune ordinară a Parlamentului din anul 2013, priorităţile puterii vizând reorganizarea administrativă şi modificarea Constituţiei, în timp ce opoziţia a menţionat că ţintele ei legislative sunt centrate pe crearea de locuri de muncă, conform Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, că din toamnă trebuie să se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional prin revizuirea Legii fundamentale.

Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării. „Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentraliare şi de pregătire a regiunilor”, a subliniat Ponta.

 

Cu legile din poartă-n poartă

Pentru a pune concret regiunile pe picioare, noua administraţie centrală are nevoie de o modificare a Constituţiei. Pe marginea acesteia, tot premierul Ponta a subliniat că reprezintă o reformă de care era nevoie a sistemului politic şi constituţional şi că anul viitor se poate merge în orice moment la referendum. Astfel că, sărind dintr-un act legislativ în altul, ajungem la controversata Lege a Referendumului, despre care Curtea Constituţională a stabilit că este în concordanţă cu Legea Fundamentală în măsura în care prevederile ei se aplică după un an de la intrarea în vigoare.

Victor Ponta a declarat, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligaţia de a o promulga. Amintim că în 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituţional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Preşedintele Băsescu a declarat, ulterior, că termenul fixat de CC este „greşit calculat” şi „nu are niciun Dumnezeu”. Preşedintele a cerut Parlamentului reexaminarea legii, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

 

„Superbaronizarea” României

Revenind la proiectul regionalizării, acesta nu a fost primit cu entuziasm de către opoziţie. Deşi PDL şi-a setat acest obiectiv încă din vremea când era la putere, varianta propusă de Guvernul USL nu este una susţinută de membrii partidului.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat că, aşa cum arată acum, proiectul de regionalizare „nu este decât o intenţie de a baroniza sau superbaroniza România, de a o împărţi între PSD şi PNL, în funcţie de interesele acestora”, conform Mediafax. Buda a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul de regionalizare „nu trebuie făcut pe picior, şi nici pentru a fi satisfăcute interesele şi orgoliile unor persoane”.

„Noi, Partidul Democrat-Liberal, am spus că da, ne dorim regionalizare, însă acest proiect, acest proces este unul foarte complex şi trebuie să fie precedat de o dezbatere publică serioasă şi în acelaşi timp să avem un proiect de lege care să vizeze regionalizarea, pentru că doar aşa vom putea spune că acest proiect corespunde nevoilor. Aşa cum arată intenţia lor de astăzi nu este altceva decât o intenţie de a baroniza sau de a superbaroniza România, de a o împărţi între PSD şi PNL, în funcţie de interesele acestora. Vedem cum câştigă baronii de la Prahova în defavoarea celor de la Argeş, cum câştigă cei de la Brăila, în defavoarea celor de la Focşani. Cred că împărţirea-administrativ teritorială a României nu trebuie să se facă în interesul baronilor locali, ci această împărţire trebuie să aibă în vedere nevoia de dezvoltare armonioasă a României”, a spus Daniel Buda.

 

Preşedintele nu crede în 70%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că nu crede că regionalizarea se va realiza, deoarece USL este incapabilă să genereze progrese pentru România. „Nu cred că se va face o reorganizare. Acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele. Este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune, dar au probat că nu pot din păcate şi România a pierdut o ocazie extraordinară pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70 % în următoarele cicluri electorale”, a declarat Traian Băsescu, la Digi 24.

 

Ba sunt şapte, ba sunt 10

Premierul Victor Ponta a arătat că în cadrul PSD s-a discutat varianta împărţirii României în zece regiuni, el arătând că această variantă trebuie discutată şi în cadrul USL şi că doreşte să aibă discuţii, pe de altă parte, şi cu UDMR, PPDD şi PDL pe această temă.

„Varianta cu zece regiuni este cea discutată în PSD. Dar trebuie să o discutăm şi în USL. Ca să fiu sincer, am tatonat puţin lucrurile la nivelul USL. Eu vreau să discutăm şi cu UDMR, şi cu PPDD, şi cu PDL, cu toate forţele din opoziţie, pentru că proiectul regionalizării nu este un proiect doar al USL, e un proiect al României şi sunt dispus să mă aşez la masă cu absolut toată lumea”, spune Ponta.

 

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Regionalizarea fara o reforma serioasa a administratiei nu foloseste la nimic. Guvernantii n-au reusit sa aduca in dezbaterea publica nici macar niste criterii de delimitare a regiunilor (ca sa mai tempereze elanul celor care vor cat mai multe regiuni), ce sa mai vorbim de un proiect de reforma serios. Deocamdata singurul proiect care vine cu ceva nou si ofera solutii este Metrosec (metrosec.zonagri.ro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.