Cele mai bune afaceri se fac cu firmele de casă. După ce şefii Electrica Distribuţie Transilvania Nord au fost numiţi după criterii politice, toamna începe strângerea recoltei. Diferite societăţi comerciale, în spatele cărora se află oameni de afaceri care influenţează sfera politică, câştigă contracte de la această filială a Electrica SA. SC Romsys, o abonată la afacerile cu statul, a câştigat un contract de aproximativ 1,5 milioane de lei, iar SC ELECTRO MAT PROMPT, a luat două contracte de aproape 2 milioane de lei.
La Electrica Distribuţie Transilvania Nord numirile politice încep să îşi facă efectul. La ultimele licitaţii organizate de această instituţie au câştigat contracte de câteva milioane de lei firmele care sunt abonate la contractele cu statul.
Spre exemplu, luna trecută SC Electro Mat Prompt a câştigat contracte de aproape 2 milioane de lei, iar în ultimii ani, această firmă a câştigat contracte doar de la Electrica Distribuţie Transilvania Nord în valoare de aproximativ un milion de euro. În aceeaşi lună, o altă societate, SC Romsys a câştigat de la Electrica Distribuţie Transilvania Nord un contract de aproape 1,5 milioane de lei pentru cumpărarea de ”echipamente de citiri manuale PDA”, adică un sistem electronic care acum se poate instala pe orice smartphone.
De partea cealaltă, SC Romsys este sprijinită, indirect, de Gheorghe Stefan (supranumit Pinalti), primarul din Piatra Neamţ, aflat acum sub control judiciar într-un caz de corupţie, şi de un secretarul de stat Claudiu Stafie. Firma este abonată la o serie de contracte ale Ministerului Comunicaţiilor, de unde a câştigat un contract pe bani publici, de 38 de milioane de lei pentru un sistem informatic de analiză managerială. De asemenea, APIA a făcut o “licitaţie restrânsă accelerată“ pentru cumpărarea de “servicii de întreţinere şi reparaţii de software”, chiar dacă mulţi dintre angajaţii APIA au doar cunoştinţe de bază în operarea unui calculator. Câştigătorul contractului a fost firma Romsys, care a primit 168.000 de euro.
Curtea Conturi latră, contractele trec
Anul trecut, un raport al Curţii de Conturi arăta că în interiorul acestei companii, oficialii au jonglat cu diferite contracte ajungându-se până la plăţi de milioane pentru vopsirea stâlpilor aflaţi în administrarea companiei sau pentru tăierea celor câţiva arbori care stăteau în calea liniilor de transport de energie.
Unul dintre cele mai mari contracte a fost atribuit către furnizorul de servicii IT, firma Romsys, printre puţinele companii agreate de… NATO. Pentru un contract de circa 70 de milioane de lei pentru securitatea în cazul unor urgenţe, Transelectrica ar fi dat moka circa 10 milioane de lei acestei companii. De asemenea, şi la plata salariilor, cineva din cadrul companiei de stat ar fi sărit calul în sensul că remuneraţiile pentru cei aflaţi în conducerea companiei ar fi fost mai mari decât permite plafonul legal de salarizare. Astfel, directorul companiei ar fi primit ar fi primit lunar peste 10.000 de lei, iar cei din Consiliul de Supraveghere ar fi primit aproape 100.000 de lei.
Însă printre cele mai flagrante nereguli se numără nerespectarea normelor legale privitoare la concesionarea sistemului naţional de transport, adică exact afacerile “băieţilor deştepţi” din domeniu. În cadrul Romsys se mai regăsesc DEJAN POPOVIC, fost ambasador al Serbiei în Marea Britanie, şi VINCENT FRANCK SABOT, BRANISLAV VUJOVIC şi GEORG SCHODER, care deţin câteva societăţi în SUA şi Europa care se ocupă de reţele informatice.
Principalul transportator de energie
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. este operatorul naţional de transport de energie electrică din România. Compania a fost înfiinţată în iulie 2000 prin reorganizarea CONEL, având ca obiect de activitate transportul energiei electrice, operator de sistem şi dispecer. Pe 29 august 2006 Ministerul Economiei şi Comerţului a listat la Bursa de Valori Bucureşti 10% din acţiunile companiei. Transelectrica este deţinută în proporţie de 58,69% de Ministerul Economiei şi Comerţului, 13,5% de Fondul Proprietatea, iar 27,81% din acţiuni sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi deţinute de alţi acţionari
Şefii unşi cu politică
În momentul de faţă, la conducerea Electrica Distribuţie Transilvania Nord se află Vasile Filip, un pedelist care se înţelege de minune cu PSD-iştii din teritoriu. Filip a fost şef de sucursală la Electrica Zalău şi are firmele Teleconstruct SRL şi Eurodal Comp SRL. Un alt director implicat politic este liberalul clujean Cristian Marius Mureşan.