Toate partidele politice au în judeţul Cluj câte un responsabil de domeniul incompatibilităţii. Pentru a studia domeniul din interior, social-democraţii l-au “desemnat” pe Irimie Emil Popa, care a fost în comisia doctorală a propriei asociate, liberalii pe Steluţa Cătăniciu, care a avut un conflict de interese pe vremea când a fost consilier local, democrat-liberalii pe Gheorghe Şurubaru, care nu şi-a dat demisia din funcţia de administrator şi nici nu şi-a trecut firma pe declaraţia de avere, iar UDMR pe Mate Andras Levente.

 

Unul dintre incompatibili, Mate Andras Levente, a câştigat deja un proces în acest domeniu: şi-a angajat nevasta la cabinetul său de deputat şi a fost achitat. Acesta a fost trimis din nou în judecată pentru aceste fapte săptămâna trecută, fiind stabilit un prejudiciu de peste 5.000 de lei. Steluţa Cătăniciu şi Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, au reuşit să îşi amâne săptămâna trecută din nou procesele de incompatibilitate, pe când Irimie Emil Popa este singurul “protejat” de sistem şi nu este cercetat de către nimeni.

 

Fapta lui Popa, invizibilă pentru ANI

 

Irimie Emil Popa, fostul candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor în colegiul 4, actualmente consilier local şi profesor la UBB se află de ceva timp într-o stare pasibilă de incompatibilitate. Profesorul este cel care a făcut parte din comisia doctorală a propriei asociate din firma Magic Account, Georgeta Ancuţa Span. Chiar şeful lui Popa, Dumitru Matiş, care este şi membru al comisiei de etică a UBB, a susţinut că nu a ştiut despre aceste fapte.

Prietenia dintre Irimie Emil Popa şi asociata sa, Georgeta Ancuţa Span, nu poate fi ascunsă, deşi inspectorii ANI nu au făcut demersuri în această speţă. În timp ce nevasta lui Irimie Popa, Mirela Ramona Popa, trudeşte ”din greu” la Administraţia Fiscală pentru 29.867 lei, Irimie Popa se plimbă cu asociata sa pe la Universitatea de Vest din Timişoara, dar o şi favorizează la FSEGA, în cadrul UBB. Titlul tezei acesteia a fost “Fundamentarea raţionamentului profesional în auditul statutar”, iar prezentarea a avut loc pe 9 noiembrie 2012. Printre membrii comisiei de doctorat, în afara de asociatul său Irimie Emil Popa, se numără decanul FSEGA, alături de care Georgeta Ancuţa Span este colegă în cadrul proiectul pe fonduri europene al social-democratului: Eugen Turlea şi Horia Neamţu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din România. Dumitru Matiş este preşedintele comisiei de doctorat şi cel care nu ştie ce face colegul său cu sub-alternul său Georgeta Ancuţa Span.

Georgeta Ancuţa Span a ajuns să fie angajată la FSEGA pe seama prieteniei cu acelaşi candidat incompatibil, Irimie Emil Popa. Conducătorul de doctorat al asociatei incompatibilului este nimeni altă decât colega acesteia în cadrul altui proiect finanţat din fonduri europene, Tiron Tudor Adriana.

 

Cătăniciu a ajuns la a doua amânare

 

Deputatul liberal clujean Steluţa Cătăniciu a avut un nou termen în dosarul în care politicianul a dat în judecată Agenţia Naţională de Integritate pentru că această instituţie a dat un verdict de incompatibilitate privitor la alesul clujean. Procesul a fost amânat de două ori. Inspectorii spun că în timp ce era consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj, Cătăniciu a apărat în instanţă interesele unei societăţi comerciale în timp ce, în aceeași perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.

În luna martie, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au anunţat că deputatul clujean liberal Steluţa Cătăniciu s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcţia de consilier local clujean şi, în acelaşi timp, a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care şi-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalităţii clujene, se arată într-un articol anterior.

Pe de altă parte, Cătăniciu se apără de acuzațiile ANI spunând că nu a avut nici un interes patrimonial şi că ea a fost desemnat în comisia respectivă fără ca ea să își exprime vreo dorinţă în acest sens.

“Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Am fost desemnată în acea comisie împotriva voinţei mele. Era o comisie pentru care se băteau mulţi consilieri şi am fost abordată de mai multe ori, de către diferite persoane, pentru a rezolva ceva. Probabil, cine ştie, şi ceilalţi colegi primeau atenţii. Eu am refuzat să mai fac parte din acea comisie pentru că am preferat să-mi exercit profesia de avocat, lucru pe care l-am exprimat chiar şi în cadrul şedinţei în care am fost aleasă pentru a face parte din respectiva comisie. Am fost atunci votată de majoritatea consilierilor”, susţinea deputatul liberal la acea vreme.

 

Jorj a înfrânt un “Şurubar”

 

Mircea Jorj a avut prima victorie majoră a PSD în faţa administraţiei conduse de Emil Boc în fieful său portocaliu. Chiar dacă au câștigat pe fond, social-democraţii mai trebuie să aştepte până când vor afla un verdict final în ceea ce priveşte incompatibilitatea lui Gheorghe Şurubaru, deoarece acesta va contesta decizia ANI. Apărarea lui Şurubaru se bazează pe un document înscris de acesta în registrul firmei prin care şi-a dat demisia din funcţia de administrator al societăţii, document care de altfel nu a fost înregistrat la Registrul Comerţului. Acest document ar fi putut fi înscris ulterior în cadrul acestui registru, iar cele mai multe indicii ar arăta în această direcţie. Culmea este de ce procurorii nu l-au urmărit pe Şurubaru, în urma sesizării lui Jorj, să observe dacă acesta ar fi operat aceste modificări.

Ultima confruntare reală PSD-PDL la Primăria municipiului Cluj-Napoca a avut loc în 2004 când Ioan Rus a fost înfrânt de Emil Boc. De atunci, pace și liniște între cei doi, coabitarea perfectă.

Luna mai i-a adus două acuzații foarte grave lui Gheorghe Șurubaru: cea de incompatibilitate și fals în declarații. El nu și-a trecut în declarația de avere faptul că este administrator al societății Euro Divers, fapt care nu era permis de lege de altfel, deoarece un viceprimar nu are voie să dețină astfel de funcții în societăți. După doar două luni, inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au dat un verdict de incompatibilitate și au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

 

Ce spune iniţiatorul

 

Mircea Jorj, președintele PSD Cluj-Napoca, este inițiatorul demersului în ceea ce-l privește pe incompatibilul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru. Jorj a recunoscut pentru prima data că i-a propus lui Boc cu 24 de ore înainte de anunțarea demersului său să își clarifice situația. Boc a renunțat. Liderul social-democrat i-a cerut în mod public demisia lui Boc și așteaptă scuzele acestuia. Mai mult, Jorj spune că Boc i-a spus lui Moisin ce să spună în cadrul ședinței de consiliu local când Șurubaru a fost reales.

 

190.000 de euro, bogăţia lui Păcurar

 

Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a confirmat la mijlocul lunii iunie concluziile Agenției Naționale de Integritate (ANI) și a decis confiscarea a 190.000 de euro din averea chestorului Păcurar – bani pe care, susțin magistrații, acesta i-a dobândit ilegal de când conduce Poliția clujeană. Păcurar a reuşit să “smulgă” încă o amânare în cadrul procesului său.

În plus, Ioan Păcurar este suspectat de evaziune fiscală din tranzacții imobiliare. Iar Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliției a descoperit probleme de legalitate în privința modului în care conducerea IPJ Cluj a dispus decontarea expertizelor și lucrărilor medico-legale din bugetul instituției de stat. Cu toate acestea, chestorul Păcurar continuă să-și mărească nestingherit averea din fotoliul de șef al Poliției clujene.

 

Mate Andras Levente, singurul cu verdictul de nevinovat

 

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, el fiind acuzat de procurorii Parchetului General că şi-a angajat ilegal soţia în biroul parlamentar, potrivit Agerpres.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări depusă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în septembrie 2011, prin care Mate Andras Levente era acuzat că şi-ar fi angajat ilegal soţia, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în Biroul Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj.

Potrivit Parchetului General, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, soţia sa a fost angajată de către Camera Deputaţilor prin contract individual de muncă pentru perioada 16 martie 2010 – sfârşitul mandatului de deputat, contract de muncă care a fost avizat chiar de către parlamentar.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

Fragment din interviul cu Mircea Jorj:

 

„Reporter: Ce părere aveți despre această sentință a ANI în ceea ce privește incompatibilitatea viceprimarului Gheorghe Șurubaru exact înainte de a se schimba legea?

 

Mircea Jorj: Din punctul meu de vedere, legea ANI trebuie respectată. Este o lege în vigoare pe care toata lumea trebuie să o respecte. Legat de eventualele modificări, cei în măsura să aprecieze acest lucru sunt parlamentarii. Legea este în vigoare și trebuie respectată și aplicată. Nu discutăm despre oportunitatea ei, despre faptul că unii și-ar dori să o modifice. Regretabilă este atitudinea primarului Emil Boc. Din nou avem o situație penală la primăria municipiului Cluj-Napoca și sunt tare curios care va fi atitudinea primarului. Este o decizie dată de către ANI. Nu știu ce decizie vor mai aștepta. Este evident că Șurubaru trebuie urgent să își piardă mandatul atât de consilier local, cât și de viceprimar. Domnul Emil Boc să dea explicații de ce a lăsat ca această situație să ajungă până aici. Boc trebuia să își dea demisia din funcția de primar pentru că s-a opus evidentului legal care există în această speță. Arată putreziciunea sistemului administrativ condus de Emil Boc și viziunea pe care o are acesta despre felul în care se desfășoară integritatea la Primăria Cluj-Napoca. E regretabilă situația față de toți clujenii.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.