În vara anului trecut, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca va face zece parcuri noi în municipiu. Această decizie a lovit în investițiile mai multor afaceriști, deoarece aceștia dețin terenuri exact acolo unde se dorește realizarea acestor parcuri. Unul dintre păgubiți este Sile Pușcaș, fostul ginerele a lui Ioan Rus, care recent, a reușit în instanță suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de acesta. De frică că parcul din Zorilor nu se va face în cele din urmă pe terenul lui Sile Pușcaș, un clujean al cărui teren se afla în vizor pentru realizarea parcului a dat și el în judecată Primăria pentru ca parcela pe care o deține în Zorilor să fie scoasă de pe lista terenurilor oportune în realizarea acestui demers.

Mărul discordiei dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Din acest motiv, firma lui Sile Pușcaș a deschis mai multe procese împotriva municipalității. Una dintre ele are ca și obiect ”exproprieri”. Concret, investiția în parcul propus a fost estimată la aproape 19 milioane de lei, iar din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Cu privire la estimările de despăgubire pentru terenul respectiv, societatea a dat în judecată municipalitatea clujeană, Florisal cerând despăgubiri de circa 20 de ori mai mari, adică 202 milioane de lei. Primul termen de judecată a fost stabilit la începutul lunii aprilie.

Totuși, o primă victorie a fost obținută de Sile Pușcaș la Tribunalul Satu Mare, instanță care a decis suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de acesta până la soluționarea procesului.

„În temeiul art. 14 şi art. 15 din Legea nr. 554/2004 admite cererea formulată reclamanta SC FLORISAL SA în contradictoriu cu pârâţii UAT MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA şi în consecinţă: Suspendă executarea Hotărârii nr. 554/04.07.2019 a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca privind aprobarea Studiului de oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în Cartierul Zorilor din municipiul Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Executorie de drept. Cheltuielile de judecată vor fi avute în vedere la soluţionarea fondului cauzei”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalul Satu Mare. 

Toate părțile din proces au declarat recurs împotriva acestei soluții, dosarul aflându-se acum pe rolul Curții de Apel Oradea. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Într-un alt proces intentat de Florisal împotriva municipalității, Sile Pușcaș cere instanței să oblige Consiliul Local la emiterea unui act administrativ, respectiv de a înainta spre aprobare PUZ-ul cerut de acesta pentru ansamblul pe care dorește să-l edifice pe terenul unde Boc vrea parc. Tribunalul Satu Mare a admis în partea acțiunea lui Sile Pușcaș, prin urmare instanța îl obligă pe Emil Boc să înainteze PUZ-ul spre aprobare în Consiliul Local. Nici această sentință nu este definitivă, ea a fost atacată cu apel.

Clujenii nu cred că pe terenul lui Sile Pușcaș va fi realizat parcul

De frică, probabil, că parcul din Zorilor nu se va face în cele din urmă pe terenul lui Sile Pușcaș, un clujean al cărui teren se afla în vizor pentru realizarea parcului a dat și el în judecată Primăria pentru ca parcela pe care o deține în Zorilor să fie scoasă de pe lista terenurilor oportune în realizarea acestui demers.

Este vorba de Tudor Mihai Boariu care în vara anului trecut s-a adresat Consiliului Local Cluj-Napoca, cerând să se elimine din ”Studiul de oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenjarea unui parc în cartierul Zorilor” terenul din varianta 2 care îi aparține.

Amintim că pentru cartierul Zorilor s-au analizat trei zone pentru realizarea unui parc. Prima varianta, care este și cea recomandată, este terenul ce-i aparține lui Sile Pușcaș. A doua variantă este cea a lui Boariu care se află în zona strada Aurel Ghurghianu – str. Gr. Moisil.

Chiar dacă a fost recomandată prima variantă, Boariu arată că ”din diverse considerente”, pe terenul lui Sile Pușcaș nu se va realiza parcul, astfel că cere ca proprietatea sa să fie exclusă din cele trei variante considerate oportune pentru realizarea parcului din Zorilor.

”Deși terenurile menționate (n.r. inclusiv cel pe care îl deține) sunt studiate doar în varianta subsidiară – existând alt amplasament apreciat ca fiind oportun pentru realizarea parcului (n.r. terenul deținut de Sile Pușcaș), totuși apreciez că această plângere prealabilă este necesară, mai ales pentru situația în care, din diverse considerente, inclusiv urmare a unor hotărâri judecătorești, se va aprecia că prima variantă nu poate fi realizată – interesul meu pentru depunerea și susținerea acestei plângeri prealabile este unul actual și legitim”, arată Boariu într-o plângere prealabilă adresată Consiliului Local.

În document, acesta explică de ce proprietatea pe care o deține nu este viabilă ca fiind o variantă pentru realizarea parcului din Zorilor. În plus, Boariu a primit un certificat de urbanism pentru realizarea unor construcții pe terenul respectiv.

”Documentația depusă pentru obținerea autorizației de construire cuprinde atât spații verzi, cât și proiectul unei grădinițe, obiectiv necesar locuitorilor zonei, persoane constituite în familii tinere, cu copii mici, care au nevoie de o grădiniță în apropiere. În aceste condiții, proiectul pe care l-am inițiat pentru dezvoltarea zonei are deja un aviz favorabil de oportunitate, precum și toate documentele și planșele necesare. Față de această stare de fapt, analizarea imobilului proprietatea subsemnatului în cadrul variantei 2 din studiul de oportunitate, vine să contrazică avizul anterior, pentru carte eu am făcut toate demersurile necesare. În plus, suprafața proprietății mele nu impietează asupra suprafeței generale analizate de 21.640 mp (…). Mai mult, distanța mare față de stațiile de transport în comun, necesitatea accesului prin traversarea și a altor proprietăți private, apreciez că impun eliminarea acestei suprafețe din studiu”, mai arată Boariu,

Consilierii locali au respins cererea formulată de aceasta, Direcția de Urbanism comunicând că varianta 2, terenul pe care Boariu îl deține nu a fost varianta aprobată prin studiul de oportunitate, ci a fost aprobată varianta 1 (n.r. terenul deținut de Sile Pușcaș), zonă pentru care a fost demarată procedura de elaborare a Studiului de Fezabilitate și a PUZ-ului pentru amenajarea parcului.

Cu toate că municipalitatea spune că parcul nu se va realiza pe terenul deținut de Boariu, zilele trecute acesta a dat în judecată Consiliul Local pentru anularea actului respectiv, considerând că în cele din urmă, ”din diverse considerente”, parcul nu se va realiza pe terenul lui Sile Pușcaș.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.