Toma Rus e posibil să fie cel mai bogat poliţist roman. Averea lui se ridică la milioane de euro. Ciudăţeniile privind averea sa sunt în lupa procurorilor anticorupţie

Comisarul şef Toma Rus este poate cel mai bocat poliţist roman. Averea sa se ridică la sume astronomice, care depăşesc milioanele de euro. În momentul de faţă procurorii DNA anchetează modalitatea prin care fostul şef de la BCCO a dobândit averea. Conform ultimei declaraţii de avere, depuse în octombrie 2007, comisarul Toma Rus a vândut un imobil pentru suma de 50.000 euro. Mai mult, în condiţiile în care a deţinut funcţia de director adjunct al DGCCOA, salarul comisarului a crescut substanţial. Totodată, şi profitul farmaciilor sale s-a mărit în ultimul an.

Case şi terenuri

Conform declaraţiei de avere a comisarului-şef Toma Rus depusă în 15.10.2007, averea comisarului Toma Rus nu a suferit foarte multe modificări faţă de cea precedentă. Astfel, în momentul de faţă el deţine două terenuri, unul în intravilanul comunei Recea Cristur de 13.697 mp şi unul agricol de 84.800 mp în satul Căprioara. Totodată, în declaraţia de avere se precizează că el mai are şi un apartament de 203 mp în Cluj-Napoca şi o casă de locuit de 505 mp în satul Căprioara. Conform aceleiaşi declaraţii de avere, el mai deţine şi bijuterii în valoare de 35.000 RON. La capitolul salarii, în declaraţia de avere, Toma Rus a trecut suma de 84.164 RON, reprezentând salarul aferent anului 2006 obţinut în urma ocupării postului de director adjunct la DGCCOA. De asemenea, soţia sa Rus Zoia a obţinut în acelaşi an 6000 RON, reprezentând salariul de la farmaciile familiei. Mai departe, conform aceleiaşi declaraţii de avere, Rus Zoia a încasat dividente de 208,506 RON în urma profitului obţinut de “companiile” pe care le deţine.

Ciudăţenii marca Toma

Totuşi, ciudăţenia privind averea lui Toma Rus apare când comisarul declară veniturile pentru închirierea apartamentului de pe Calea Dorobanţilor nr. 21. În declaraţia de avere din 5.10.2005, familia Rus a obţinut peste 80.000 RON din închirierea respectivului imobil. Totuşi, în ultima declaraţie de avere, publicată în octombrie 2007, Rus declară că a obţinut doar 40.000 RON în urma închirierii respectivului spaţiu. Mai departe, tot în ultima s-a declaraţie de avere, Toma Rus a declarat că a vândut un spaţiu comercial către firma SC Frigo Transilvania SRL pentru suma de 50.000 euro.

Farmacii de milioane

Chiar dacă statutl poliţistului interzice ca angajaţii din structurile speciale a  MIRA să deţină firme, Toma Rus face rabat de la această regulă. În momentul de faţă Toma Rus deţine participaţiuni la trei societăţi, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL şi Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finanţelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 5.3 milioane lei şi un profit de aproape 300.000 RON. Totodată, conform ultimului bilanţ depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei. A doua societate a comisarului, Viafarm Doi SRL o duce mult mai prost. Astfel, conform ultmului bilanţ, Viafarm Doi SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 340.000 RON, dar n-a avut profit. Mai mult, societatea a înregistrat datorii de aproape 120.000 RON. A treia societatea, Viafarm Trei SRL nu “produce” nimic, înregistrând doar datorii şi pierderi.

Avere la control

Averea fostului şef al BCCO Cluj face obiectul unui amplu dosar de urmărire penală. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg în materialele publicate faptul că averea lui Toma Rus nu ar fi fost obţinută în cele mai legale condiţii. Astfel, concret, Toma Rus a închiriat de la societatea Piscicola un spaţiu situat în centrul municipiului, la un preţ derizoriu, pe care mai apoi la subînchiriat, dar şi faptul că acesta a beneficiat de o locuinţă de la Primărie pe care a închiriat-o unei societăţi. În momentul de faţă procurorii anticorupţie anchetează dacă această afacere a îndeplinit condiţiile locale. Inspectorii IGP au demarat, la finele lunii septembrie 2006, o ancheta cu privire la modul în care societatea Viafarm SRL, patronată de Zoia Luminiţa Rus, soţia lui Toma Rus, a închiriat un spaţiu comercial de 67,77 mp de la societatea Piscicola din Cluj-Napoca. Precizăm că spatiul respectiv a fost subînchiriat Băncii Transilvania. Pentru spaţiul în cauză, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia soţiei lui Toma Rus, plăteşte o chirie lunară către "Piscicola" în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe lună, susţinea directorul SC "Piscicola", Dorin Mărginean. Acelaşi spaţiu a fost însă închiriat de "Viafarm" Băncii Transilvania pentru 18 euro/metru pătrat, potrivit declaraţiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamnă o chirie lunară de 4380 lei noi, pentru spaţiul iniţial. În realitate, suma încasată de Toma Rus doar din această afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafaţa utilă a spaţiului a fost dublată prin extinderea unor ziduri

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here