Toma Rus este acuzat de şantaj . Procurorii structurii centrale a DNA l-au chemat pentru o nouă rundă de audieri pe comisar . El este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare

Toma Rus este cu un picior în puşcărie, după ce DNA Bucureşti i-a cerut să facă o scurtă vizită la birourile structurii centrale a DNA pentru a da explicaţii cu privire la dosarele în care acesta este implicat. În momentul de faţă, comisarul şef Toma Rus este director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (DGCCOA). Chiar dacă acesta ar trebui să fie, în primul rând apărătorul legilor şi să fie un model de urmat pentru societate, diversele scandaluri în care acesta a fost implicat, îl fac pe acesta să pară drept un mafiot de cea mai joasă speţă. Scandalurile în care acesta a fost implicat au ţinut, nu odată, prima pagină a ziarelor naţionale mass-media arătând în diverse rânduri afacerile extrem de dubioase în care acesta a fost implicat.

Şantaj liberal

Toma Rus este cercetat de către procurorii DNA şi pentru spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare. Una din acuzaţiile care i se aduc face referire la faptul că Toma Rus este acuzat că l-ar fi şantajat pe finanţatorul clubului de fotbal CRF 1907. Conform plângerii formulate de către Arpad Paszkany, acesta îl acuză pe Toma Rus că l-ar fi forţat pe Paszkany să cumpere suplimente nutritive pentru echipa s-a de fotbal de la farmacia care aparţine soţiei lui Toma. Mai mult decât atât, Toma Rus este acuzat că ar fi făcut presiuni pe lângă Paszkany, pentru ca acesta să renunţe la procesul intentat Consiliului Judeţean Cluj în dosarul Iulius Mall. În fapt, finanţatorul echipei de fotbal CFR 1907 îl acuză pe Toma Rus că acesta ar fi venit la sediul firmei lui Paszkany pentru a-l “convinge” să renunţe la procesul intentat CJ Cluj în dosarul privind concesionarea terenului pentru construirea mall-ului din cartierul clujean Gheorgheni. Dacă nu ar fi renunţat la respectiva plângere, Paszkany urma să fie anchetat în aşa numitul dosar Gazeta. Totuşi, în acesta scandal, Toma Rus este doar “vârful icebergului”. Caracatiţa afacerii Iulius Mall la Cluj v-a fost prezentată în repetate rânduri în materialele publicate în Gazeta, legătura dintre Iulian Dascălu şi afacerile sale de la Cluj fiind făcută pe filiera liberală. În condiţiile în care prietenia dintre acesta şi Relu Fenechiu nu mai este o noutate pentru nimeni, este foarte probabil ca Fenechiu să-l fi sunat pe liderul clujean al PNL şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară pentru a-i facilita lui Dascălu intrarea pe piaţa clujeană. Este foarte posibil că atunci când Marius Nicoară a văzut că lucrurile se “împut”în ceea ce priveşte soarta investiţiei prietenului liberal la Cluj, să-l fi trimis pe “câinele de pază” al PNL Cluj, Toma Rus să rezolve problema. Totuşi, Arpad Paszkany, celalat competitor pentru terenul din cartierul Gheorgheni a refuzat “oferta” lui Toma Rus. În timpul audierilor, Toma Rus a negat că ar fi avut vreodată vreo întrevedere cu Paszkany. Declaraţia lui Toma Rus a fost contrazisă de înregistrările video din clădirea în care îşi are biroul Arpad Paszkany. Acest fapt este foarte grav, Toma Rus putând fi acuzat că a minţit în faţa organelor de anchetă, acesta putând fi pus sub acuzare şi pentru infracţiunea de sperjur.

De asemenea, Toma Rus mai este cercetat de către procurorii DNA pentru modul în care a subînchiriat un spaţiu obţinut de la societatea Piscicola, pe care mai apoi l-a închiriat, la un preţ mult mai mare Băncii Transilvania.  Pentru spaţiul în cauză, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia soţiei lui Toma Rus, plăteşte o chirie lunară către “Piscicola” în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe lună. Acelaşi spaţiu a fost însă închiriat de “Viafarm” Băncii Transilvania pentru 18 euro/metru pătrat, potrivit declaratiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamnă o chirie lunară de 4380 lei noi, pentru spatiul iniţial. În realitate, suma încasată de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafaţa utilă a spaţiului a fost dublată prin extinderea unor ziduri.

Toma la Gherla

În momentul de faţă, conform spuselor lui Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Toma Rus, în urma plângrilor formulate de către apărare, structura centrală a DNA a schimat încadrarea lui Toma Rus, din inculpat, în învinuit. Mai mult decât atât, procurorii DNA au schimbat încadrarea faptelor, din trafic de influenţă, în şantaj, faptă de asemenea prevăzută de codul penal. Conform aliniatului doi a articolului 194 din Codul Penal, dacă Toma Rus va fi găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, el riscă o pedeapsă între doi şi şapte ani de închisoare. “Practic, la acest moment, după mai multe plângeri, ne aflăm în stadiul în care procurorul trebuie să ne prezinte concret care sunt faptele de care este avuzat Toma Rus. Între timp, a mai avut loc şi o schimbare de încadrare din trafic de influenţă în şantaj. Şantaj care s-ar fi făcut la adresa patronului CFR Cluj. Acum vom mai veni o dată pe 10 iunie, când procurorul trebuie să ne prezinte în ce constau faptele reţinute în sarcina lui Toma Rus”, a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Probleme, probleme

Totuşi, problema este că DNA anchetează doar o parte din afacerile dubioase în care Toma Rus este implicat. Astfel, este curios de observat care este provenienţa averii fabuloase pe care Toma Rus a reuşit să o acapareze.. din salarul de poliţst. Dintr-un calcul simplu reiese că averea lui Toma Rus se situează la peste două milioane euro, în condiţiile în care acesta câştigă aproximativ 2000 de euro pe lună. Mai mult decât atât, chiar dacă statutul poliţistului interzice ca angajaţii structurilor speciale ale MIRA să deţină firme, Toma Rus face rabat de la aceasta regulă. În momentul de faţă Toma Rus deţine participaţiuni la trei societăţi, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL si Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finantelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifra de afaceri de aproape 5.3 milioane lei si profit de aproape 300.000 RON. Totodata, conform ultimului bilant depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei.

CFR vs. Toma

Finanţatorul clubului de fotbal CFR 1907, Arpad Paszkany, şi preşedintele echipei, Iuliu Mureşan, au fost audiaţi la mijlocul săptămânii trecute la sediul DNA în calitate de martori în dosarul în care este cercetat Toma Rus La ieşirea de la DNA, Iuliu Mureşan a declarat că a fost chemat în calitate de martor într-un dosar mai vechi, care nu are legătură cu fotbalul. Acesta a spus că nu poate da foarte multe detalii despre dosar, dar crede că este vorba despre cazul în care este cercetat adjunctul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate,Toma Rus. Mureşan a precizat că, cel mai probabil, şi el şi Paszkany vor fi rechemaţi la audieri pentru că miercuri au stat foarte puţin la DNA. Audierile au fost întrerupte întrucât procurorului i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital.
 
Ştefan Trandafir 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.